„Erre Csipike olyant mondott,

hogy megremegtek belé a virágok

s füvek – a fák nem, mert azok

edzettebbek voltak. Ezt mondta:

– Nézze meg az ember!

Alighogy kiejtette a rettentő

gorombaságot, máris megbánta,

de nem volt mit tenni.”

Itt a tavasz, kuruttyolunk! – talán ez is lehetne a szlogenje annak a kisiskolásoknak szóló vetélkedőnek, melyet az idén tizenhetedik alkalommal szerveztek meg az erdélyi magyar elemistáknak, a székelyhídi körzeti szakaszt március 7-én. Hagyomány szerint minden évben más-más gyermekirodalmi mű köré épülnek a verseny feladványai, idén Fodor Sándor Csipike című meseregénye kalauzolta a nebulókat a természet, a képzelet, a mese világába. Az is hagyomány, hogy négyfős csapatok versenyeznek, minden csapatban előkészítőstől negyedikesig. A 2015-ös Kurutty Székelyhíd-körzeti szakaszán kilenc csapat mérte össze tudását: a Kincskeresők (Érolaszi), a Nosza Brekik, Szürke Gémek és Gyurgyalagok (Érszalacs), valamint a házigazda székelyhídi Petőfi Sándor Középiskola öt csapata, a Csipet-csapat, a Betűvetők, a Gézengúzok, a Sürgő-forgók és Vagány Törpék négy-négy kisdiákja.

A városi múzeumban népes szurkolósereg várta a megmérettetést. Püsök Juliánna tanítónő, körzeti szervező, valamint Kozma Sándor igazgatóhelyettes köszöntő- és bíztató szavai után kezdetét vette a vetélkedő.

Az összesen elérhető 100 pontért hat területen mérték össze tájékozottságukat, rátermettségüket a gyerekek:

Elsőként, reggel lévén, Csipike zenés reggeli tornáját kellett bemutatniuk, ügyességi próbaként, a csapatoknak, majd a meseregényben megjelenő állatokkal – a nagy fakopánccsal, sünnel, vörös mókussal, sebes pisztránggal, vakonddal, erdei vöröshangyával – kapcsolatos ismereteikről kellett számot adjanak a versenyzők villámkérdések, szóbeli bemutatás és rajz formájában. A következő megmérettetés a gyerekek idegen nyelvi ismereteit, „előadó-művészi” tehetségét tette próbára: angol nyelven adták elő, három percben a mese egy-egy jelenetét. Természetesen nem maradhatott ki a matematika sem, egy egyáltalán nem könnyű, a mese cselekményéhez kapcsolódó feladatsor megoldásának formájában, amit a szintén nem egyszerű, művészetek kategóriába besorolt próba követett. A mindent eldöntő anyanyelvi feladványok a „kisebbek”, illetve „nagyok” számára már differenciáltan jelentek meg. Érdekessége volt a verseny ezen szakaszának a versírásra vonatkozó feladat (III–IV. osztály):

Miután visszatértem a gonosz törpék világából, barátaim versekkel ajándékoztak meg. Kérlek, lepjetek meg ti is egy nyolcsorossal, melynek címe: Csipike nélkül mit ér az erdő?

„Csipike gyere, gyere már,

Hiába vagy gonosz, az egész erdő vár.

Ezzel a verssel köszöntelek téged,

Remélem, ezzel meglágyult a szíved!”

(Kincskeresők csapat, Érolaszi)

A kora délutánba nyúló vetélkedő végén, a szokás szerint nehéz helyzetben lévő, Gellén Beáta Gizella (Érszalacs), Nagy Melánia (Érolaszi), Bokor Erzsébet Márta, Molnár Aranka és az alulírott (Székelyhíd) alkotta zsűri által megítélt pontok alapján a legjobb eredményt elérő székelyhídi Gézengúzok (Szél Ábel Levente – előkészítős, Bokor Nimród – elsős, Cservid Ákos – harmadikos, Vígh Dominik Dániel – negyedikes; felkészítők: Bokor Erzsébet Márta, Püsök Juliánna Magdolna, Péter-Pakó Andrea tanítónők) és az érszalacsi Nosza Brekik (Pintér Tibor – elsős, Füzesi Beatrix – másodikos, Lakatos Rebeka – harmadikos, Szabó Rózsa – negyedikes; felkészítők: Polenszki Éva, Gellén Beáta Gizella, Vida Erika Éva, Tatai Magda, Szántó Judit, Móricz Anikó, Kiss Judith, Szabó Ágnes Liliana tanítónők) csapata jutott tovább a verseny nagyváradi megyei szakaszára.

Büszkék vagyunk minden résztvevő csapat minden tagjára, köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját. Meggyőződésünk, hogy a gyerekek kedvet kaptak az olvasáshoz, a magyar gyermekirodalom gyöngyszemei után is elkötelezett olvasói maradnak a magyar és világirodalom remekeinek. Ezzel már mindenki nyert!

 

Erdei Ferenc