A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő első regionális elődöntőjére került sor szombaton, 2013. március 9-én Székelyhídon.

 

 

A Áldás, népesség mozgalom keretében 2007-ben elindított vetélkedősorozat nagy sikernek örvend úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében. Míg 2007-ben 350, 2008-ban már közel 500 gyerek kapcsolódott be Erdély különböző részeiről. 2009-ben, illetve 2010-ben 1000 fölött volt a több mint 20 településen versenyző gyerekek száma. Az idei hetedik kiadásban több mint 3500-an jelentkeztek Erdély közel 83 településéről.

 

 

Az Adj, király, katonát! rendezvénysorozat a családközpontú életszemléletet, valamint a gyermeknek a családban, illetve a társadalomban betöltött szerepének tudatosítását, erősítését kívánja elősegíteni.

A partiumi elődöntőn a Partiumhoz tartozó településeken lezajlott helyi szakaszon továbbjutott csapatok vettek részt. Szombat reggel a résztvevők izgatottan érkeztek meg az eseménynek helyet adó városi múzeum aulájába, ahol a MIT szervezőcsapata mellett helyi szervezők fogadták őket. A vetélkedő mintegy bemelegítő feladataként a versenyzők egyénileg egy, a tárgyi tudást felmérő tesztet töltöttek ki, amelynek tétje szintén a döntőbe jutás volt.

 

 

A zsűriben Béres Csaba, szociológus, polgármester, Rhédey Emília, önkormányzati képviselő, Bozsóky Sára, nagycsaládos, a Halleluja református kórus vezetője, Szabó Éva, tanítónő, illetve Forró Csaba, csokalyi református lelkész foglaltak helyet. Az esemény nyitányaként a MIT részéről Fancsali Barna alelnök mondott köszöntőbeszédet, majd a zsűri, azaz a „Kertészeti Szakbizottság” bemutatása után a „családok” megalakulása következett. Ezt követően megkezdődött a legügyesebb „család” címért folyó verseny.

 

 

Elsőként minden csapat nevet adott, illetve címert készített magának. Így születettek többek között a Pattogós Borsók, a Csiripelő Paszulyok, a Tormarók, vagy a Jófej Saláták elnevezések. A bemutatkozás után indulhatott a verseny. A vetélkedő feladatai az előzőleg megkapott mesefüzetből, illetve a füzet mellékleteként kiadott, magyar feltalálókat bemutató plakátból indult ki. A próbák ügyességi, kreativitást, csapatmunkát, gyorsaságot igénylő, illetve a résztvevők felkészültségét felmérő feladatok voltak. A próbák gördülékeny levezetését, valamint a vetélkedő vidám hangulatát a lelkes műsorvezető, illetve az őket segítő csapat, valamint a felkészítő pedagógusokból, szülőkből, érdeklődőkből álló közönség biztosította.

 

 

 

 

 

A hét próbát kiálló „családok” délután az eredményhirdetés és díjkiosztás keretében jutalomban részesültek. Támogatóink és a szervezők jóvoltából minden gyermek ajándékcsomagot vehetett át. A legügyesebbnek a Jófej Saláták csapata (Pap Alma – Nagyzerind; Sütő Johanna – Szilágysomlyó; Buda Diana Mihaela – Koltó) bizonyult, második helyezést értek el a Csiripelő Paszulyok (Schuler Beatrix – Simonyifalva; Pécsi Tímea – Nagybánya; Elekes Róbert – Szilágypanit), harmadikok lettek a Kemény Kukoricák (Csongovai Bernadett – Máramarossziget; Grebur Máté – Kaplony; Nagy Emese – Máramarossziget).

A zsűri dicséretben részesítette a Sütnivaló Sütőtökök csapatát (Simon Alexandra – Nagyvárad; Pusztai Tímea – Élesd; Kópis Csaba – Székelyhíd), a Piros Paradicsom (Deák Szidónia – Szilágysomlyó; Hunyadi Gergő – Élesd; Szigeti Dóra – Nagybánya), illetve a Villámkáposzták csapatát (Vári Krisztina – Szilágysomlyó; Hégely János-Levente – Nagyzerind; Futó Bence – Magyargoroszló). A tárgyi ajándékok mellett az I., II., illetve III. helyezettek, a dicséretesek, illetve az egyéni tesztet kitöltő 10 legjobb versenyző a 2013. augusztus 15–21-én Sepsibesenyőn megszervezendő Hunt táborba nyertek részvételi jogot.

 

 

 

 

 

A rendezvény költségeinek fedezéséhez, illetve a díjazottak nyereményeihez támogatást nyújtottak: a Bethlen Gábor Alap, illetve a Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ. A helyszín biztosítását köszönjük a Székelyhídi Múzeumnak, a lebonyolításban és az előszervezésben való segítséget Székely Annabellának, Schmanz Anettnek és Kerekes Jánosnak, a Székelyhídi Diáktanács vezetőinek, illetve Aszalos Tímea pedagógusnak. Az Adj, király, katonát! vetélkedő közép-erdélyi résztvevőinek elődöntőjére március 16-án Nagyenyeden, március 23-án Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, illetve a MindentEldöntőre 2013. április 19–20-án Kolozsváron kerül sor.

 

 

Rendezvényeinkre minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat, szeretettel várunk!

 

 

 

MIT-sajtóiroda