Kisdiákok remekeltek a Kurutty 2013 általános mûveltségi vetélkedő körzeti szakaszán

Míg tavaly Wass Albert Tavak könyve címû mûve, addig az idén az Erdők könyve meséi köré fűzték a szervezők a kisikolások „hétpróbájának” is nevezett általános mûveltségi vetélkedő feladványait. A Kurutty 2013 körzeti szakasza március 9-én, szombaton zajlott szerte az országban, minden magyarlakta vidéken. A verseny egyik Bihar megyei körzeti szakaszának a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum adott helyet, mely már szinte „háziversenynek” sikeredett, hisz az öt helyi csapat (Csipet-csapat, Gézengúzok, Betűvetők, Sürgő-forgók, Okoskák) mellett csak az érszalacsi Balaskó Nándor Általános Iskola két csapata, a Gyurgyalagok és a Nosza Brekik neveztek be a versenyre.

A hét csapatot alkotó 28 kisdiák pillanatok alatt „tündérekké” és „manókká” változott, akik figyelemmel, de ugyanakkor már a „verseny lázában égve” hallgatták Püsök Juliánna főszervező és Boros István iskolaigazgató üdvözlő, biztató szavait.

A verseny feladványai az előző évek már megszokott rendje szerint, hét területet öleltek fel: anyanyelv, matematika, idegen nyelv (angol), gyakorlati ismeretek, állatvilág, mûvészetek és ügyességi próba. Mondanunk sem kell, hogy a feladatok mindegyike valamilyen formában kötődött Wass Albert mûvéhez, az erdőhöz, az erdő állat- és növényvilágához. A versenyzők becsületére válik, hogy az első négy-öt fordulóban a csapatok szinte fej-fej mellett haladtak, hibátlanul vagy csak kevés hibával oldották meg a feladatokat. A helyi és érszalacsi pedagógusokból álló zsűri már azon tanakodott, hogy mi módon fogja eldönteni a végső sorrendet? Végül az utolsó próbának, az ügyességi versenynek köszönhetően alakult ki a végeredmény. Talán a fáradtságnak, talán az izgalomnak köszönhetően már nem sikerült mindenkinek tökéletesre a „kukackapkodó”, az „odúbadobó” és a „hátbakopogó”.

 

 

 

A székelyhídi körzeti szakaszból az Iván Alexandra Viktória, Deák Alexandra, Péter-Pakó Henrietta, Fodor Tünde-Eszter összetételû Csipet-csapat és a Sürgő-forgók csapatában versenyző Gardó Denisz, Deák Vivien Zsanett, Péli Zsombor, Nagy Mercédesz-Karola jutott tovább a nagyváradi megyei szakaszra. A szervezők és a rendezvényt támogató Dévai Szent Ferenc Alapítvány jóvoltából minden egyes résztvevő emléklapot, könyvet, játékot és Kurutty-könyvjelzőt kapott ajándékba. A verseny minden szünetében, valamint az eredményhirdetést megelőző izgalmas pillanatokban a gyermekek szülei hûsítővel, harapnivalóval kedveskedtek a gyermekeknek.

 

 

Az érszalacsi kisdiákokat Cservid Anikó, Gellén Beáta, Mészáros Erzsébet, Móricz Anikó, Tatai Magda és Vida Erika tanítónők, míg a székelyhídiakat Bokor Erzsébet-Márta, Péter-Pakó Andrea és Püsök Juliánna készítette fel a versenyre. A zsûri tagjai Bokor Erzsébet-Márta tanítónő, Pál Edit angol–magyar szakos tanár, Guba Kerekes Zsuzsa képzőművész, Móricz Anikó tanítónő és Erdei Ferenc tanító voltak.

 

 

Fekete Katalin