Szórakoztató tanulás tematikus foglalkozások és élménypedagógiai játékok segítségével

 

Háromszáz, csapatokra osztott középiskolás vett részt a hat tevékenységből álló, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban szervezett élménypedagógiai Játéknapon. Az október 25-i rendezvénnyel – amelyet Székelyhídi Diáktanács (Szédita) és tizenkét tanár közösen szervezett – a tanintézmény jó néhány európai iskolához csatlakozott, ahol szintén megszervezték az EyoUth Dayt. A Játéknap közvetlen előzménye egy, a nyár folyamán tartott szovátai Outward Bound-képzés, ahol két petőfis tanár,  Bacsó Erika és Hevesi Zoltán magára vállalta egy ilyen jellegű rendezvény megszervezését az ott megismert élménypedagógiai gyakorlatok felhasználásával.

 

A játéknapi tevékenységek közül három tematikus program volt: médiatudatosság, tolerancia, fenntartható fejlődés. Ezekben a játékokban a diákok belehelyezkedhettek a média szerepébe vagy elgondolkodhattak a nehéz sorsú, előítéletekkel gátolt emberek életén, de egy hivatalos vitán is részt vehettek, ahol gyakorolhatták az érveléstan fogásait.

 

 

A három élménypedagógiai foglalkozást a mocsár, a csiga és a futószalag nevű játékok alkották. Ezek célja a szórakozás mellett a csapat összehangolása volt, valamint a diákok szembesítése azzal, hogy mennyire eredményes és fontos az együttműködés a csoporton belül. A szervezők örömmel vonták le azt a következtetést, hogy igen jól ment ez a tanulóknak, mivel hiába volt a csapatok öszszetétele életkor tekintetében színes, mégis nagyszerűen oldották meg együtt a feladatokat.

 

 

A jó időnek hála, a játékok nagy része a szabadban folyt, de persze nem mindent lehetett odakinn megoldani. Így aztán a tevékenységek közötti rövid idő alatt a csapatkapitányok (akiket előre kineveztek a Szédita tagjai) hamar kellett összeszedjék 20–25 fős csapataikat, és átirányítani őket a következő helyszínre, de ebben is jeleskedtek a diákok. Sokan féltek attól, hogy a helyszínváltások miatt nagy zűrzavar és zaj lesz majd az iskolában. De ehelyett szervezetten, középiskolásokhoz méltó módon viselkedett mindenki és megmaradt a rend a folyosókon, s odakinn is, hála a szervezőknek és csapatoknak.

 

 

A nap végére tanárt s diákot egyaránt lefárasztott a játék, de kellemes fáradtság volt az. A visszajelzések is magukért beszélnek: sorra kapták a tanárok a dicséreteket, hogy milyen jók is voltak a játékok és a foglalkozások, valamint hogy legyen több ilyen nap az iskolában. A gólya kilencedikesektől kezdve a végzősökig mindenki jól szórakozott, a részt vevő tanárok is pozitív élményekkel gazdagodtak. Sok olyan diák ismerkedett meg egymással, akik azelőtt még csak nem is nagyon látták egymást, de most egy csapatba kerültek. Nem ritkán barátságok is alakultak, és a tanár-diák kapcsolatoknak is jót tett ez a nap.

A szervező tanárok megígérték, hogy lesznek még hasonló programok, lesz még játszva tanulás a Petőfi-líceumban.

 

 

Takács Tamás