Csillagászati érdekességeket láthattak az érköbölkúti iskola diákjai április 8-án este, akik egy távcsöves bemutatóval és vetítéssel, valamint iskola-planetáriumi bemutatóval színesített műsort tekinthettek meg a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület, valamint Rákóczi Lajos helyi pedagógus szervezésében. A program előadója Szoboszlai Endre debreceni csillagász-ismeretterjesztő volt, aki korábban – a határ menti kapcsolatok építésének jegyében – Nagyváradon, Margittán, Albison, Szalacson, Székelyhídon és Érmihályfalván is bemutatta már az égbolt titkait hallgatóságának.

A rendezvény után kis játékos kérdés-felelet következett, majd a magyarországi szakember huszárképeket is levetített az érdeklődőknek, mivel a hajdú-bihari huszárbandérium kapitányaként több partiumi és erdélyi településen is szerepelt már, és ezen túrák képeit is megosztotta a jelenlévőkkel.

A csillagászat iránt érdeklődők a debreceni egyesület honlapján (www.macsed.csillagaszat.hu) további érdekességekre bukkanhatnak.

 

Sz. E.