Első alkalommal szerveztek román nyelvtábort gyerekek számára Székelyhídon a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban, augusztus második hetében. Az alapötlet a civil szférából érkezett, a Romániai Városok Szövetségétől, amely felhívta a figyelmet, hogy a centenáriumi év alkalmából lehetőség van hivatalos kapcsolatfelvételre romániai és moldovai városok között.

Ennek folytán Cimișlia és Székelyhíd polgármesterei idén februárban ismerkedtek meg, így önkormányzataik a tábori szervezésben nyomban összekapcsolódtak. Az egyhetes program célként tűzte ki a közös fejlődést, a román nyelvi párbeszéd fenntartását, fejlesztését a cimișliai és a székelyhídi gyerekek között. A táborba 12-14 éves gyerekek jelentkezhettek, így Székelyhídról 16 iskolás, míg a Moldovai Köztársaságból 10 gyerek érkezett, utóbbiakat két felvigyázó-tanáruk is elkísérte erre a kihívásokkal teli tanulmányi útra. Ugyanígy a székelyhdi gyerekeket is két tanárnő segítette a táborban. A mindennapos nyelvi programok mellett a táborozók megismerkedhettek, összebarátkozhattak egymással, hiszen számos szabadidős tevékenységben vettek részt együtt.


A nyelvtábor egyik napja különleges élményt tartogatott a táborozók számára: egynapos kirándulást tehettek Bihar megye központjába, Nagyváradra. Ez alkalomból Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke fogadta az ifjú látogatókat a tanács épületének dísztermében, és köszöntő beszéde után kisebb figyelmességgel ajándékozta meg az őket. Az elnök elmondta, a tábor fontosságát abban látja, hogy a gyerekek szembesülnek azzal, hogy nyelvi korlátaik végesek, gondolatviláguk pedig koruknál fogva nagyon hasonló, így a különböző nemzetiségük ellenére, de örömére is, a barátságuknak semmi akadálya.

 

Ér Hangja


Írta: Ér hangja