Sebesen rakták ki a Rubik-kockákat

Rubik Ernő világhírű találmányának őrülete elérkezett Székelyhídra is: a Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzős B osztályába járó fiúk megszervezték az Érmellék első Rubik-kocka versenyét május 15-én. A Scola Nostra Egyesület és Hevesi Zoltán tanár úr által felkarolt ötlet a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.

Bár a verseny kicsit családiasra sikerült, minden meghirdetett versenyszámban kockáztak a jelentkezők.

A 3×3-as versenyszámban Sütő Tamás bizonyult a legjobbnak 26,94 másodperces idővel, a 2×2-es versenyszámban 11,56-dal Pop Norbert lett a legjobb, 4×4-es versenyszámban Czapp Árpád érte el a legjobb időt (3 perc 41,21 másodperc), pyramixban Cser István győzőtt 42,21-os átlagidővel, míg skewbben Borozsnyai Márk 24,29-os eredménye volt a legjobb.

Laikusnak igen nehéz volt követni a fiúk ujjait, s főként a mellé társuló gondolkodást. Jó volt látni, hogy a diákokat mennyire elmélyülten foglalkoztatja ez a kreatív, logikai játék, s hogy mennyire törekszenek saját és egymás rekordjainak döntögetésére.

Bernard S. Greenberg, a mesterséges intelligencia neves amerikai kutatója – akinek a számítógép-képernyőjén magától forog-rendeződik a kocka – , ezt vallja: „a kockázás megkívánja, hogy az arra vállalkozó a szó eredeti értelmében tudományt teremtsen. Kísérleteket kell kidolgoznia, elméleteket kell építenie, hogy majd elvesse azokat és másként próbálkozzon. Ez az egyetlen olyan rejtvényjáték, amely a megoldásra törőtől egy egész tudomány megalkotását kívánja meg”.

Egy biztos, a Rubik-kockának és a belőle kifejlesztett különböző játékok kirakásának megtanulása türelmet és logikus gondolkodást igényel, mely mindenképpen tartalmas időtöltésnek bizonyul.

Talán egyszer majd én is megtanulom.

 

Fekete Katalin