Pályázik, őszi programokra készül és tagokat toboroz a Petőfi-líceum diákszervezete

Első gyűlését tartotta az új tanévben a Székelyhídi Diáktanács (SzéDiTa) szeptember 25-én. A megbeszélést Székely Annabella, a szervezet elnöke, Cservid Levente aligazgató és Kozma Sándor testnevelő szakos tanár vezette. A két pedagógus a diáktanács rendelkezésére álló pályázati lehetőségeket és az igen szűkös határidőket ismertette a tanulókkal, akik a dokumentációs központban gyűltek össze.

Szó volt a Communitas Alapítvány, a Balassi Intézet kiírásairól is, és minden érdeklődő tanuló megtalálhatta a számára érdekes, megírásra váró projekteket. Mivel nemcsak a határidők, de maguk a rendezvények is vészesen közelednek, mint a Petőfi-hetek vagy a gólyabál, a diáktanács tagjai is belevetik magukat a munkába, akárcsak tanáraik.

A gyűlésen napirendi pont volt a sulirádió, a RádióAktív helyzete is, mellyel kapcsolatban Kozma tanár úr megjegyezte: nem lehet mindenki kívánságainak eleget tenni, és nem szabad hagyni, hogy felelőtlen diákok kezei között szétcsússzanak az adások. A tanulás és a rendezvények megszervezése mellett a tagoknak időt kell szakítani az utánpótlás toborzására is, hiszen nem lehet mindenki örökké iskolás, generációk jönnek-mennek. Tagtoborzásra pedig jó módszer egy játékos délután megszervezése néhány fontos tudnivalóval tűzdelve. Egyike lehet ezen tudnivalóknak, hogy ha egy tanuló a diáktanácsban aktívan tevékenykedik izgalmas utazásokban, találkozásokban lehet része, és különböző ösztöndíjak megpályázásakor pluszpontokat kaphat önkéntes munkájáért, amit diáktársaiért végez.

Tanszercsomagok és ösztöndíjak a diákoknak
Az aligazgató beszámolt nekünk arról is, melyik korosztálynak mennyi tanszercsomagot sikerült megrendelni ez évben, közösen a tanítókkal. Minden tanszercsomag 15–18 tanszert tartalmaz, attól függően, hogy milyen korosztálynak rendelik. A kisebbekében még szerepel gyurma, és hasonlóan játékos eszközök, míg a nagyobbak már leginkább füzeteket, írószereket kapnak az iskolától a tolltartó vagy a hátizsák mellé. A középiskolások érdem-, tanulmányi vagy szociális ösztöndíjért tehetik le iratcsomóikat a titkárságon, melyeknek összetételét ugyanitt érdeklődhetik meg, illetve már lejárt a az iskolapénzre való jelentkezés határideje is, ami október elseje volt.

B. O.