Formáld te a jövőd elnevezéssel indított korongozós-agyagozós programsorozatot helyi 10–13 éves gyerekek számára a Scola Nostra Egyesület Székelyhídon. A műhelyek elsősorban olyan gyermekeket szólítanak meg, akik művészi hajlamokkal rendelkeznek és kibontakozni látszik a művészetek iránti fogékonyságuk. A foglalkozások lehetőséget nyújtanak számukra az alkotásközpontú tanulásra, a tehetségek felfedezésére és gondozásra, valamint a résztvevők művészetek iránti érdeklődésének felkeltésére, segítésére, szakmai fejlesztésére, hagyományaink átörökítésére.

A június végéig tartó, hatvanórás programsorozat alatt a tizennégy gyerek megtanulhatja a korongozás fogásainak alapjait, a különböző technikákat, a termékek szárítását, retusálását – így fejleszthetik kézügyességüket, szépérzéküket, tervezési és hibaelhárítási készségeiket, kreativitásukat, illetve gyakorolhatják önállóságukat. A műhelyeket Domahidi Krisztina helyi képzőművész és tanár vezeti.

A résztvevők szabadon alkothatnak, korosztályuknak és felkészültségi szintjüknek megfelelő feladatokat oldanak meg. A program közösséggé formálja őket, hiszen erősíthetik kapcsolatteremtő készségeiket is.

A projekt lefolyása alatt az egyesület önkéntesei kirándulást is szerveznek az ottományi falumúzeumba főként kikapcsolódás, ismeretszerzés céljából.

A tehetségazonosítás és -gondozás folyamatosan zajlik a műhelymunkák alkalmával. Külön figyelmet szentelnek a kiemelkedően tehetséges, átlagon felüli kézügyességgel rendelkező gyermekeknek, illetve azoknak, akikről még nem derült ki, hogy tehetségesek-e, mivel a szunnyadó adottság ott rejtőzik mindenkiben, de gyakran nehéz felismerni. Záróprogramként kiállítást és nyílt napot is szerveznek a résztvevők által elkészített tárgyakból a városi múzeumban a szülők és a nagyközönség számára, így biztatják a gyermekeket, hogy a jövőben is folytassák és használják az itt megtanultakat.

A programsorozatot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetségprogramja támogatja.


Írta: Antal Noémi