Székelyhídi résztvevõje is lesz az Adj, király, katonát! elnevezésû vetélkedõ április 28-i kolozsvári országos döntõjének. A március 17-én Kolozsváron tartott regionális döntõbe jutott három versenyzõnk, a helyi megmérettetés legjobb családját alkotó Murgui Orsolya, Sziki Réka és Pál Máté közül az elsõ jutott tovább az Erdély-szerte zajló családi verseny utolsó szakaszába.
Székelyhíd idén második alkalommal csatlakozott Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett vetélkedõhöz. A helyi szakaszra nagyon sokan jelentkeztek, azonban az éppen tomboló influenzajárvány miatt csak közel hetven diák tudott ténylegesen részt venni a versenyen. Az erre való felkészülés már hetekkel korábban elkezdõdött, hiszen minden jelentkezõ kapott egy ingyenes füzetet, melyben a családot fõszerepbe helyezõ mesék voltak, ebbõl kellett készülniük irányító tanáraik segítségével.
A munkának meg is lett az eredménye, hiszen a gyerekek nagyon ügyesen szerepeltek a márciusi megmérettetésen. A családokra, azaz csapatokra osztott tanulóknak mind az agyukat, mind a testüket meg kellett mozgatniuk a tavalyiakhoz hasonló, érdekesnél érdekesebb feladatok közben. Sõt a rekeszizmok sem nyugodhattak, hiszen a játékok közben improvizált viccmesélõ versenyre is sor került. A vetélkedõ végén minden résztvevõ kapott oklevelet, és végül közös családi lakmározást is tartottak.
A helyi szakasz legjobbjának bizonyuló három versenyzõ egy héttel késõbb Kolozsváron a regionális döntõben mérte össze tudásukat a többi Erdély számos pontjáról érkezõ „rokonsággal”. A különbözõ települések csapatait köszöntõ Rácz Norbert mûsorvezetõ a rendezvényen hangsúlyozta: a rendezvény legfontosabb üzenete az, hogy nagycsaládban élni jó, a család érték, a gyerek Isten áldása. A lelkes szervezõk a verseny lebonyolítása mellett gondoskodtak a megfelelõ hangulatról is, ami sokkal oldottabbá tette a versenyt. A versenyben azt is figyelembe vették, hogy megfelelõ legyen a tudásfelmérõ és a játékos, ügyességi feladatok aránya. Bár az utóbbiakból volt több, a legtöbb továbbjutó mégis a tudásfelmérõ próba eredményeként jutott tovább. Az ügyességi próbákon egy há-romfõs csapat jutott tovább a MINDENT elDÖNTÕbe, köztük a tudását másodszorra bizonyító Murgui Orsolya, akinek sok sikert kívánunk.

 
Pál Edit, Pap Enikõ