Az I. C. step by step osztály születésnapi bulit tartott október 31-én, amely két okból is alkalmat adott a szórakozásra: egyrészt, 200. tanítási napjukat ünnepelték, illetve egy hét vakáció vár a kis csoport tagjaira.

A Mackóvár elsősei pompás környezetben töltik cseppet sem hagyományos tanóráikat Székelyhíd központjának iskolájában. A belépőt kellemes és barátságos színek fogadják, melegszívű és mosolygós gyerekarcok, akik már az első lépést is megnehezítik, mert azonnal melletted teremnek és nem eresztenek megjegyzéseik és kérdéseik bűvköréből. Oláh Katalin és Ádám Ágnes tanítónők kedvesen nevetnek és igyekszenek rendet teremteni az osztályban, ami garantáltan mindig sikerül.

Izgő-mozgó gyerekek készülődnek a zsúrra, virgoncan, serényen, hiszen nulladik osztálytól kezdődően már pontosan kétszáz napja osztják meg egymással gondolataikat. A Székelyhídról, Diószegről, Hegyközszentmiklósról, Olasziból és Asszonyvásáráról ide járó huszonnyolc tanítvány valóban megosztja egymással gondolatait, köszönhetően az iskola interaktív oktatási módszerének, amely lehetővé teszi, hogy a reggeli órákban elmeséljenek egymásnak egy-egy számukra fontosabb történetet.

Megbeszélik továbbá azt is, hogy miért fontos az adott nap (milyen eseményt tudnak esetleg hozzákapcsolni), és kiosztják a napi feladatokat, ami után a gyerekeknek egyedül kell dolgozniuk a nap további részében. A gyerekek centrumokban tanulnak, hét fős csoportokban foglalnak helyet az asztalkáknál, ahol 30-40 percig egy-egy adott tantárggyal foglalkoznak: matematika, román nyelv, magyar nyelv és művészet. A megadott idő lejártával a gyerekek helyet változtatnak, és egy másik tematikájú asztalnál ülnek le.

Születésnapi buliról lévén szó, természetesen érkezik a torta, a zene, és kezdetét veszi a tánc is. A zsivaj akkora, hogy az utcán sétálókat még a zárt ablakok sem kímélik a hangzavartól!. Sok-sok ujjongó arc, kezek-lábak mindenfelé, és valódi kis műalkotások melyek mindegyike kétszáz darabból áll (gesztenye, pattogatott kukorica, fogpiszkáló szolgált alapanyagul, a kreativitásnak határt semmi sem szabott). Kemény kétkezi munka bizonyságai, mostantól az osztályterem díszei.


Írta: Szamos Mariann