Mint ismeretes, a Nemzeti Vágta előfutamára először kerül sor a Partiumban, június 6-án és 7-én Köröskisjenőben. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere elmondta, hogy egy percig sem gondolkodott azon, hogy városa is képviselje magát a vágtán. Néhány fiatal jelentkező közül, a nagykágyai Csornai Lászlóra esett a választása, hétvégén ő képviseli majd az érmelléki települést.

Kágyán tett látogatásunkkor, a 24 éves László épp két lovát fogta szekérbe, minden nap foglalkoztatva vannak állatai. 13 éves korában „fertőződött meg” a lovak szeretetével, mára el sem tudja képzelni az életét kedvencei nélkül. Sajnos jelenlegi barátai mindössze négy évesek, nem tud indulni velük a versenyen, ezért a köröskisjenői Kings Land Központtól kap kölcsön egy lovat a vágta idejére. Az első találkozás már meg volt a négylábúval, László biztos abban, hogy hamar „egymásra is találtak” és bizakodik egy jó eredmény elérésében. Versenyen még soha nem indult, néhány huszárportyán már részt vett és a legutóbbi nyúzóvölgyi csata (álmosdi – diószegi csata) emlék-imitációjára is kilovagolt.

Hegyközszentmiklóson Mocsár László, helyi tanácsos kalauzolt el bennünket,a mindössze 18 éves Molnár Dénes Ferenc házához. A tanácsos szerint egyértelmű volt a Dénesre esett választás, a falubeliek tisztában vannak azzal, hogy nagyon szoros kapcsolatot ápol négylábú barátjával Tündérrel. A fiatalembernek semmilyen versenytapasztalata nincs, ezért is „csak” a tisztes helytállást tűzte ki célul maga elé, bármilyen jobb eredmény csak a hab lenne a tortán. Lovával szinte együtt nőtt fel, bátran mer vele indulni a versenyen, tisztában van a ló képességeivel. Nagykágyai kollégájához hasonlóan ő is részt vett már néhány huszárportyán, de szabadidejében is gyakran lovagol.

 

 


Írta: Juhász György