Változatos programokat kínál az Ér Hangja Egyesület folyamatosan fejlődő internetes rádiója

A címbeli felkiáltást számtalanszor hallhatták azok, akik a www.erhangja.ro/radio honlapra látogattak az elmúlt majdnem két évben. Itt hallható ugyanis az Ér Hangja Egyesület által működtetett internetes rádió, amely 2016 februárja óta folyamatosan sugároz, és sokáig a három médiaágazat között az elhanyagolt kistestvér szerepét kapta – mostanáig.

Az eleinte csak négy műsorral és nagyjából öt önkéntes műsorvezetővel rendelkező rádió rengeteg változáson ment keresztül mostanáig, különösen azután, hogy 2017 januárjában kapott egy állandó munkatársat az egyesület erre a feladatra. Lencar Péterrel, a rádió főszerkesztőjével (képünkön) beszélgettünk a fejlődő médiaszereplőről.A változás egyik fontos lépése, ami banálisnak tűnhet, de nagyon fontos volt, az a helyszínváltást jelentette. „Kellett egy kis kuckó, ami nem visszhangzik, és csak a miénk” – idézi fel a költözés alapgondolatát a főszerkesztő. A múzeumi padlástér legnagyobb terméből a legkisebb szobájába pakolt át a rádió csapata.

Ez a terem azóta „csináld magad” hangszigetelést is kapott tojástartó kartonokból, amely nagyban javította a hangzást. Ez a munka még folyamatban van. A kisebb hely dacára minden más növekedni kezdett, értve ezalatt a rádiós csapat létszámát és a műsorok számát is. A tavalyi évben a kis létszám miatt előfordult, hogy egy személy három-négy alkalommal is élő adásban volt egy héten. Ezzel szemben ma legfeljebb két-két műsort kell vezetniük hetente, hiszen a rádiósok ma már tízen vannak. Míg tavaly hétköznap esténként volt csak élő adás, szombaton pedig egy DJ szett, október 31-e óta hétköznaponként tízszer hallhatók élőben a Rádió Ér műsorvezetői. Reggelente 9 órától a Jó reggelit! című egyórás ébresztő, hírközlő blokk várja a hallgatóságot, esténként pedig 6 órától tematikus műsorok zajlanak a stúdióban, gyakran meghívott vendéggel. A hétvége sem telik hang nélkül: a szombati Digital Harvest DJ szett maradt, vasárnap esténként, szintén 6 órától A szerkesztő lemeze elnevezésű műsor pörög, amely a stúdióvendégek és más kívülálló személyek lemezajánlásait jelenti, vagyis bárki lehet szerkesztő!

Lépésről-lépésre érték el a heti tíz élő adást a csapat tagjai, hisz amíg a munkatársi létszám nem állandósult, nem volt mire építeni. „Mindig az ment műsorba, aki épp ráért. Sokat segített, hogy a fiatalok csatlakoztak a rádióhoz” – emlékszik vissza Lencar Péter, a Rádió Ér vezetője a nyári eseményre. Rendezvényszervező önkéntesekként kezdték a munkát az Ér Hangja Egyesületnél az ifjak, akiket megkérdeztek a rádiósok: mi a korosztályuk véleménye a rádióról? Ők pedig kíméletlenül tolmácsolták kortársaik szavait, amikből kiviláglott: a rádió nem szólítja meg a fiatalokat. Ennek orvoslására alakult ki a Pipitér elnevezésű ifjúsági műsor, amely decemberben lett négyhónapos. Ennek műsorvezetői egy teljesen más korcsoportot szólítanak meg, mint idősebb munkatársaik.

Továbbra is vannak kisebb változások, de a Rádió Ér arra törekszik, hogy legyen állandóság. „Nem feltétlenül az a fontos, hogy minél többen legyünk, hanem hogy ez a tíz ember jól működjön együtt, ez a legfontosabb” – véli a főszerkesztő.

A világhálós felület változott a legtöbbet az elmúlt egy évben. A főszerkesztő elképzelései és az Ér Hangja Egyesület webmesterének, Móré Károlynak a munkája alakította az erhangja.ro/radio honlapot. Itt látható a heti műsorrács, a rádiókezelő, az éppen hallott műsor vagy dal és a soron következő zeneszám, illetve a legfrissebb hírek Székelyhídról. A rádió zenekínálata nagyjából tizenöt ezres listát jelent, amely folyamatosan bővül. „Az internetes rádiózás műfajának előnye, hogy mindannyian bemásolhatjuk a közösbe a kedvenc zenéinket, így nagyon változatos lejátszási lista alakult ki, és nem kell slágergyáros rádióvá válni” – érvel a műfaj mellett a rádiósok vezetője. A hírek között közérdekű, tájékoztató, sport-, rövidcikkek jelennek meg leginkább, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház havi műsorrendje is megtekinthető.

„A jövőbeni tervek között az szerepel, hogy frekvencián kezdjünk el működni, hiszen erre mind mi munkatársak, mind a hallgatók nagyon kíváncsiak vagyunk, főleg, hogy az online rádióhallgatás kultúrája elég szűk kört fed le, így kevésbé tudunk elérni a fülekig” – vázolta Lencar Péter a fejlődés kilátásait.


Írta: Ér hangja