Folyamatos működésének ötödik évét ünnepelte a Rádió Ér online rádió és podcastcsatorna február közepén. A 2016. február 15-én második nekifutásra útjára indított online rádiót kezdetben két személy kezdte el működtetni, egy délutáni élő adással. Napközben a zenei kínálatot és az előző napi élő műsor ismétlését lehetett hallgatni a rádió honlapján, a délutáni élő adások elkészítésében pedig fokozatosan egyre többen vettek részt. 2017. október 30-án indult útjára a rádiós csapat újabb kezdeményezése, amely egy reggeli élő adást foglalt magába, hírekkel, időjárás-jelentéssel, zenével.

A délutáni élő adásokat egy korszerűbb műsorformátum váltotta fel, a podcast műfaja, melynek lényege, hogy nem korlátozza a hallgatók idejét adott időpontra, hanem az anyagok bármikor elérhetőek a rádió YouTube csatornáján (youtube.com/c/RádióÉr2016), illetve minden podcasttel foglalkozó platformon, közösségi oldalon.

Az Értágító néven futó pod­cast­so­rozat jelenleg több mint 320 részt tud felmutatni, több száz vendéggel, meghívottal, témával. A rádiós csapat – élve a podcast műfajának előnyeivel – számos interjút, beszélgetést készített már híres és érdekes emberekkel, zenekarokkal, közéleti személyiségekkel egyaránt. Igyekeznek úgy gondolkodni és úgy összeállítani az adásokat, hogy ezekben bárki megtalálhassa a maga számára érdekes, értékes dolgokat. Heti két alkalommal, kedden és pénteken jelenik meg friss Értágító podcast, minden hétköznap reggel pedig a Jó reggelit című adás hallható a rádió honlapján (erhangja.ro/radio).

A csapat számára fontos, hogy elindítottak egy olyan dolgot nemcsak Bihar megyében, hanem országos szinten, amelynek úttörői, hiszen amikor 2019 januárjában elkezdtek ilyen téren is működni – elmondásuk szerint – Romániában a Rádió Éré volt az első magyar nyelvű podcastcsatorna. Ami még fontosabb, hogy ebből kifolyólag olyan tartalmakat gyárthatnak, amelyek hiánypótlók lehetnek helyi szinten.


Írta: Lencar Péter