Ifjúsági csereprogram zajlott észak-macedóniai, magyarországi és romániai fiatalok részvételével sport- és vállalkozásindítás témában Székelyhídon, július végén. A három országot felölelő, Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezésű Erasmus Plus projekt fő célja az volt, hogy a résztvevők megismerhessék egymás sportvállalkozási kultúráját, illetve olyan ismereteket szerezhessenek, amelyek alapvetőek egy üzleti terv kidolgozásában.

A hétnapos program során a Székelyhídi Sasok Sportklub szervezői csapata arra is törekedett, hogy olyan készségek elsajátítását tegye lehetővé, amelyek emelik a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedésének esélyét. Míg az első napon a résztvevők betekintést nyerhettek az időbeosztásba és a projekt sajátosságaiba, ismerkedhettek a várossal, egymással, a második napon már elkezdődtek a szakmai tevékenységek. A fiatalokból álló csapatok ekkor mutatták be a sportvállalkozói szféra országukra jellemző sajátosságait, majd megoszthatták a helyi sikertörténeteket is e téren. Az üzleti terv elkészítésének megkezdése előtt a résztvevők az általuk összeállított kérdőív segítségével, a helyiek körében mérték fel a helyi sportolási igényeket.

Úgynevezett SWOT-analízist is készítettek annak érdekében, hogy felderítsék, milyen erős és gyenge pontjai, lehetőségei és veszélyei vannak egy lehetséges sportvállalkozás beindításának városunkban. A terv összeállítása nem okozott gondot a három csapat számára, kreatív ötletekkel és sok esetben már a program előtt az egyetemi tanulmányaik során megszerzett szaktudással fogtak hozzá a munkához. Az üzleti terveket Kiss Sándor Elek, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület alapító tagja értékelte. Véleménye szerint a legmegvalósíthatóbb üzleti terv a Squash Box elnevezésű üzleti terv volt, amely a fallabdajáték modernebb változata, hiszen a labdával nem egy falat, hanem az interaktív képernyőt célozhatunk meg. A képzeletbeli dobogó második fokán álló csapat a terv merészségéért érte el ezt a helyezést, a Hiper-szuper Székelyhídi Vízipark elnevezésű projektért, amely keretében a szórakozást a csúszdák, vízi játszóterek, úszómedencék sokasága biztosítaná. A harmadik helyezett csapat terve sportkomplexum létrehozásáról szólt, ahol kinti és benti sportolási lehetőségek várnák az érdeklődőket, a sokoldalúságot pedig a mozgatható pályaelemek (palánk, kapu stb.)  biztosítanák.

A programnapok alatt a résztvevőknek sportolni is volt lehetőségük, a fiatalok főként a labdajátékokat részesítették előnyben. Esténként a kultúráé volt a főszerep, a nemzeti csapatok videóvetítések, kvízek, táncok révén mutatták be országaikat, kultúrájukat egymásnak.


Írta: Ér hangja