Október elején indítottam el a székelyhídi múzeum épületében festőműhelyem, mely főként fiatalok, gyerekek, de felnőttek előtt is nyitott műterem. Az alkotómunka itt jelentheti a rajzolási alapok elsajátítását és gyakorlását vagy a művészeti előképzettség kamatoztatását és gyarapítását.

Jelenleg hét fiatal jár a foglalkozásaimra, de folyamatosak a jelentkezések. (A gyerekek beszervezésében nagy szerepe van Árus Tünde rajztanárnőnek.)

Minden héten újabb és újabb jelentkezők érdeklődnek és örömömre szolgál az is, hogy a felnőttek is kedvet kapnak az alkotáshoz, ahhoz, hogy kipróbálják magukat a művészet mezején is.

Érdekes lehet mindenki számára, hiszen ezen tevékenység teljesen kimozdítja az embert a szürke hétköznapok egyhangúságából, és segít elmélyülni a gondolatokban, a látvány rejtelmeiben, a rajzolás lehetőségeiben, a színek harmóniájában, illetve a művészi kifejezés technikai lehetőségeiben.

A művészet feladata egyrészt a saját belső világ felfedezése, az érzelmek kifejezése. Alkotás közben közelebb kerülünk önmagunkhoz, jobban odafigyelünk érzéseinkre, gondolatainkra, de mindezt művészien megfogalmazni nagy feladat. Másik kihívás a művészi technikák elsajátítása, elsődlegesen a rajz, mert ez az alap.

Jelenleg ezen dolgozunk, minden műhelyfoglalkozás rendszerre épül, beszélgetéssel kezdődik, folytatódik egyszerű rajzolással, krokizással (gyors mozdulatrajz modell után). Itt mindenki sorra kerül, egymásnak állunk modellt a rajzoláshoz.

Következő lépésben elkezdődik a nagyobb alkotófolyamat, amikor egy témán dolgozunk (csendélet fényárnyékban, modell utáni rajz, festmény egy érzés alapján). A témákat közösen beszéljük meg, és egyénre szabottan választjuk ki.

Továbbá minden alkalommal kicsivel bővítem a repertoárt, vagyis mindig van valami új technika, ami addig még nem volt, és szépen apránként begyakorolva sajátítható el (pl. széntechnika, tusrajz-, akvarell-, akril-, pasztell-, grafikai technikák).

„A zene az kell” – egyik kedvenc idézetem, de a gondolat is tetszik, tehát alkotás közben zenét hallgatunk, ami az ember hangulatát is befolyásolja, sőt témaválasztás szerint keresek odaillő zenét, a ráhangolódás eredményessége végett. Abban is sokat segít a zene, hogy érzelmeket vált ki. Az érzelmek kifejezése nélkül pedig nincs művészet, tehát éppen erre kell törekednünk, hogy amit megalkotunk, abban a lélek is jelen legyen.

Továbbra is várom a lelkes alkotni vá­gyókat.


Írta: Csorján Melitta