Vásárszövetség létrehozását célzó együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá február elején Derecskén öt Bihar megyei (Bihardiószeg, Érmihályfalva, Margitta, Nagyszalonta, Székelyhíd) és tíz Hajdú-Bihar megyei (Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi, Nyíradony) település polgármestere és Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke, dr. Pajna Zoltán.

Az eseményt dr. Fazekas Sándor magyarországi földművelésügyi miniszter is megtisztelte jelenlétével. A szintén jelen levő Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő – a decemberben Székelyhídon megrendezett gazdanap ötletgazdája – már e tavalyi rendezvényen megfogalmazta és Jantyik Zsolt derecskei alpolgármester meghívásával jelezte is a határokon átívelő gazdasági fejlesztési szándékot. A VIII. Derecskei disznótor és egyben az I. Hajdú-Bihar megyei téli vásár teremtette az alkalmat az egyezmény aláírására, mely lehetőséget nyújt a Bihar–Hajdú-Bihar-térség gazdálkodóinak, hogy minőségi termékeikkel piacokon jelenhessenek meg, s arra is, hogy a résztvevő települések uniós pályázatokon vehessenek részt, célozva a gazdaság e területét.

Minőségi termék, vidéki gazdaságokból
A megegyezés egyebek mellett magába foglalja hogy „a felek kifejezik együttműködési szándékukat a Vásárszövetség létrehozása érdekében, melynek célja az egyedi, kiváló minőségű, Hajdú-Bihar- és Bihar-vidéki gazdálkodásból származó élelmiszerek, termékek, a hagyományos népi kultúra, mesterségek, kézművesség elemeinek felkutatása, kataszterének létrehozása, széles közönség elé tárása, értékesítési lehetőség biztosítása”.
A vásárok, piacok mindig fontos gazdasági szerepet töltöttek be. A két megye közötti ilyen gazdasági tereknek a megerősítése a cél, megteremtve a termékek nemzetközi versenyképességét a multinacionális cégekkel szemben. Minderre remek alkalmakat kínálnak a bihari táj sajátosságaiból adódó termékek vásárokon való bemutatkozásai.

A SZÁNDÉKNYILATKOZATOT ALÁíRÓ ELŐLJÁRÓK

A gazdálkodók elé jövőképet kell állítani
Béres Csaba, városunk polgármestere elmondta, hogy a gazdálkodók nyitottak minden olyan kezdeményezés felé, amely jövőképet ad. Tudni és ismertetni kell minden egyes lépést. Kik és milyen áron vásárolják majd fel a termékeket? Biztosított lesz-e a folyamatosság? E kérdésekre kíván választ adni és lehetőséget teremteni a most megkötött szövetség is, melynek célja rangos vásárok keretében vidéki gazdálkodásokból származó, minőségi termékek felvonultatása, vásárlókkal való megismertetése. Hisszük, hogy ezek között ugyanúgy ott lesznek az érmelléki borok és pálinkák, a méhészeti termékek, a gyümölcsök, zöldségek, mint ahogyan a hajdúsági húsárú, sajt vagy torma.


Írta: Fekete Katalin