„Manapság minden lemásolható. Kivéve az eredetiség.”

(Kaszás György)

Játékos foglakozások színhelye volt a városi könyvtár augusztus elején. Az egyhetes program Kaszás György Kreativitássuli című módszertani könyvének gyakorlataira épült. A szerző szerint a kreativitás egy természetes emberi tulajdonság, más-más szinten, de mindenki rendelkezik vele. Olyan alapképesség, amely nélkülözhetetlen a mindennapi problémák, nehézségek megoldása folyamán, fejleszthető, erősíthető is. Ezt a célt szolgálják a könyvben szereplő izgalmas, játékos feladatok. Ezekből válogattunk, ezek képezték a foglalkozások alapját.

Az iskolai oktatás ma a tárgyi tudás fejlesztésére összpontosít, ezért fontos, hogy emellett a kreatív gondolkodás fejlesztésére is hasonló figyelmet fordítsunk. A kreativitás sikerfaktor, a mentális egészség fenntartásában fontos szerepet játszik, fejleszti a tanulási készséget, az élet minden területén használható, örömforrás.

A feladatok elsősorban a fantázia, a figyelem, az emlékezet és a kapcsolatképzés témakörökre fókuszáltak. A fantázia kiemelt fontosságúnak tekinthető, ezért számos gyakorlat szólt az „ötletelésről”, a képzelet megmozgatásáról.

Az egy hét alatt igyekeztünk lehetőség szerint minden témából megoldani minél több feladatot, és elsajátíttatni a gyerekekkel a kreatív gondolkodófolyamatok három közös módszerét. E három módszer: a gondolatvázlat (sugárirányú lejegyzés), a ki a csőből! (új gondolkodási irányok megtalálása), végül pedig a kreatív gondolkodófolyamat felépítése (hogyan rendszerezhetjük gondolatainkat). Leginkább a gondolatvázlat az, ami a későbbiekben a leginkább a hasznukra lehet a gyerekeknek, hisz ennek alapján készíthetnek többek között olvasónapló-vázlatot, óravázlatot, feleletvázlatot is.


Írta: Kerekes Terézia