Vége, vége… no, nem mindennek, csak a tanévnek, és végre itt a VAKÁCIÓ! Előttünk a hoszszú, forró nyár, a szórakozás, a pihenés. Városunk egy szál negyedik osztálya is befejezte a tanévet, gratulálok Nektek, IV. B! Ősszel jön az ötödik osztály! Sok sikert nektek a továbbiakban is! Egy jó tanács jöhet? A „kis” iskolában Ti voltatok a legnagyobbak, a „nagy” iskolában ősszel Ti lesztek a legkisebbek! Figyelem! Fegyelem! Tanulás! Tanulás! (No, ne ijedjetek meg!)

Köszönöm a csokalyi barátaimnak a sok szép rajzot és fogalmazást. Olyan szépeket rajzoltatok és írtatok a falutokról, hogy kedvet kaptam meglátogatni Titeket! De ezt majd ősszel! Addig is élvezzétek a VAKÁCIÓT, játszatok, pihenjetek, szórakozzatok, de egyet ne feledjetek: OLVASSATOK! (Ja, és ne feledjétek: rajzoljátok vagy írjátok le, hol jártatok, mit láttatok, mert engem nagyon érdekel! Én is beszámolok majd Nektek a vakációs élményeimről. Cupp mindenkinek!
Kópé


Vakáció

Andók Veronika

Láttam a napot, súgta a szélnek:
Várnak a tavak, csónakok, stégek.
És tényleg a táblán virul egy szó,
Csupaszín betűkkel: VAKÁCIÓ!

Két hónap napfény vár ránk a nyárban,
Kószálunk vígan viruló tájban,
Hűsítő tavakra, strandokra járunk,
Nincs is ilyenkor boldogabb nálunk.


Csokaly nevének története

A legenda szerint Csokaly eredeti neve csak Aly volt. Élt hajdanán a faluban egy tehetős fiatal gazda, aki beleszeretett a falu egyik legszebb lányába. Egyik nap a lány elment a férfihez, hogy egy kis darabka földet kérjen tőle. A férfi azt mondta:
– Nem adom, csak ha a fizetség egy csók lesz a földért!
A lány belegyezett, a szerelmes gazda megkapta a csókot, a leány pedig a földet. Így lett Alyból „Csók-aly”, vagyis Csokaly.
Pop Tilda Vivien (III. o., Csokaly)


Csokaly
Az én falumban, Csokalyon két templom is van. Az egyik református, a másik görög katolikus. Mindkét templom nagyon szép és nagyon régi. Van iskolánk, a Fényes Elek-iskola, óvoda, kultúrház, van három bolt is és egy szép nagy focipálya. A református templommal szemben áll a falu leghíresebb szülöttének, iskolánk névadójának, Fényes Eleknek a mellszobra. Azért szeretem Csokalyt, mert itt nőttem fel, itt élnek a rokonaim és a barátaim.
Nascé Dávid Alfonzo Maria (III. o., Csokaly)


Az én falum
Az én falumat Csokalynak hívják. Nagyon szeretek itt lakni, mert sok-sok barátom van. Itt szorgalmasak az emberek, sokat dolgoznak. Aki nem jár be a városi gyárakba dolgozni, az a földeken szorgoskodik: szánt, vet, kapál, gyomlál. Szinte minden család állatokat is tart. Mert van ám nálunk ló, csirke, kecske, birka, tehén, pulyka, disznó, no meg a házi kedvencek, kutyák és macskák. Nekünk is van két kutyánk, Tappancs és Frakk. Nagyon szeretem őket, mert nagyon játékosak. Sok gép is van a faluban. A traktorokkal szántanak, vetnek, permeteznek. Nyáron és ősszel kombájnok indulnak el. Learatják a búzát, ősszel a napraforgót és a tengerit. A búzából kenyér készül (lehet a kenyér, amit esztek, az is csokalyi búzából készült!), a napraforgóból olajat préselnek, a tengerivel pedig az állatokat etetik. Van orvosi rendelőnk is. A doktor bácsi megvizsgálja a betegeket, felírja a gyógyszert, amit a rendelő melletti gyógyszertárban vásárolhatunk meg. A rendelő mellett van a focipálya. Ott fociznak a fiúk, de ott tartjuk a csokalyi napokat is. Tetszik, hogy a napok programjában van bográcsos-főző verseny és homokvárépítés is.
Nagyon szeretek itt lakni, itt is fogok maradni felnőtt koromban is.
Papp Márk Gusztáv (III. o., Csokaly)


Írta: Ér hangja