^ Vissza Fel

„Édesanyámnak köszönök mindent”

Kanapé  2017. november 22. szerda 
 Megnézték: 3

Beszélgetés Pallagi Ildikó nyugalmazott zongoratanárnővel

– Mikor kezdett el a zene iránt érdeklődni?

– Kicsi voltam még, négyéves, amikor zongorázni kezdtem. A nővérem, aki tizenkét és fél évvel idősebb volt nálam, akkor már hegedült. Valahogy úgy voltam vele, hogy én sem akarok tőle lemaradni, bennem volt a versenyszellem. Akkoriban nagy kultúrélet volt itt Székelyhídon: hetente volt színház, zongora- és hegedűtanár is kijárt ide, valamint balettoktatást is tartottak. Balettozni is elkezdtem, de sajnos az hamar abbamaradt, mert a tanárnő nem sokáig járt ki a városba. Tulajdonképpen édesanyámnak köszönhetünk mindent, ha ő nem lett volna, semmi sem lett volna egyikünkből sem. Az ő következetes szigora alapozta meg mindkettőnk pályáját.

Sportfavágóink sikere a vb-n

Ér-sport    2017. november 21. kedd 
 Megnézték: 3

Tisztességesen szerepelt a romániai csapat a lillehammeri világversenyen

Újra négy székelyhídi fiatalember képviselte a román válogatottat – mondatni a szokásoknak megfelelően – a sportfavágók idei világbajnokságán, amit a norvégiai Lillehammerben rendeztek. A csapatot a nemzeti bajnokság első öt helyezettje alkotta: Nagy Botond, Dan Petrescu, Cser Szilárd, Balázsi Dávid (mindannyian a székelyhídi GV Team versenyzői) és a Ionel Marinita (aradi Thimbersport Vest).

Nem kevesebb mint huszonkét ország versenyzői indultak az idei világbajnokságon, ahol egyéni és csapatversenyt is rendeztek. Az országos bajnokok indultak az egyéni versenyen, Dan Petrescu selejtezős tizenegyedik helye bizakodásra adhatott okot. Sajnos a második nap már nem úgy sikerült számára, mint ahogy várta, de így is megelőzte másik öt nemzet versenyzőjét, és végül a 17. helyen végzett.

Éledező Törekvés, avagy pontok nem várt helyekről

Ér-sport  ,   2017. november 19. vasárnap 
 Megnézték: 2

Mire lehet elég a Székelyhídi Törekvésnek a havi három pont? – tettük fel a kérdést múlt havi lapszámunkban. Nos szerencsére ez már múlt idő, a havi három jelen esetben hat ponttá alakult és nemcsak lélegzetvételre, hanem bizakodásra is ad okot a negyedosztály küzdelmeiben.

Újabb bosszantó vereség

A kilencedik fordulóban Belényesre utaztunk, kimondva is esetleges meglepetés reményében. Már csak azért is, mert a hazaiaktól több alapember is hiányzott, mi pedig teljes kerettel érkeztünk a mérkőzésre. Ezután a pozitív előjelek után, egy hatalmas „pofonnal” rukkoltak elő játékosaink. Megmagyarázhatatlanul gyenge első félidőt produkálva, 2-0-s előnyt ajándékoztak a belényesieknek. A szünetben Gergely Sanyi, a csapat trénere egy rég nem hallott szónoklattal próbálta helyretenni a fiúkat, sajnos csak részsikerrel. Szépíteni ugyanis sikerült, de sajnos az egyenlítés már nem jött össze, újra bebizonyítva, hogy senki ellen sem szabad könnyelműsködni: Belényes–Székelyhíd 2-1 (2-0).

Megóvják Érmellék természeti értékeit

Kultúra  ,   2017. november 18. szombat 
 Megnézték: 3

Székelyhíd és környéke természetvédelmi területeit fejlesztik és népszerűsítik a megye lakosságának körében az ECOTOP nemrég lezárult projektjei. Ezekről a Bihar megyei természetvédelmi szervezet vezetői, Eleonora Mircescu elnök és George Togor alelnök számoltak be nagyváradi székhelyükön november elején tartott sajtótájékoztatójukon.
A Csíkszeredai Partnerségi Alapítvány által finanszírozott, május 1. és szeptember 30. között lezajlott Székelyhíd – Természet és közösség elnevezésű projekt a Natura 2000 ROSCI0220 Székelyhíd azonosítójú közösségi jelentőségű terület népszerűsítését tűzte ki célul oktatói programok és egyéb tevékenységek szervezése és kivitelezése formájában.
A területhez hozzátartozik a városunktól hét km-re található Csíkos-tó természetvédelmi terület, illetve egy szürkegém-rezervátum is a székelyhídi kocsányos tölgyerdőben, amelyek megóvása országos jelentőségű.

A tízhektáros Csíkos-tó rezervátuma egyike az utolsó, Nyugati alföldön megmaradt természetes vizes élőhelyeknek. A komplexum mocsaras, lápos területe több mint harminc sarkvidéki növényfajnak ad otthont, amely közül öt faj jégkorszaki örökség. Továbbá jellegzetes növénytársulásai között szerepel a gyékény, sás, káka, fűz, hármaslevelű vidrafű, mézgás éger és a tőzegpáfrány, míg állatvilágát például a mocsári teknős és különböző makrogerinctelenek képviselik.

Diákok, szabadon és kreatívan

Diáksarok  ,   2017. november 18. szombat 
 Megnézték: 2

Az idei Iskola másként programban a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai egy különleges hetet tölthettek el osztályfőnökeikkel. A feladat az volt, hogy minden osztályfőnök egyhetes programot kellett szervezzen az osztályába járó diákoknak, úgy hogy más kollégákat is bevonhatott a szervezésbe. Ez a hét az osztálykirándulások, nagy közös sütés-főzés, önfeledt játék és kreatív tevékenységek hete volt. Szabad időkeretek között végre sok olyan dolog valósult meg, amire a normál tanórarend mellett sokszor nem jut idő.

Először kicsit megijedtem a feladattól. Húszfős, a roma diákokból állóVII. B osztály osztályfőnökeként, nem mindig bizonyul könnyű feladatnak a gyerekekkel való munka. Pozitív megerősítésként azon kollégáim, akiket terv szerint be akartam vonni a programjainkba, első megkeresésre elvállalták a feladatot, sőt olyanok is akadtak, akik önként jelentkeztek, hogy a segítségemre lesznek.

Diáktoborzó – hegesztőképzés indul Nagykágyán

Közélet  ,   2017. november 18. szombat 
 Megnézték: 3

Duális szakiskolai képzés beindítását tervezik a 2018–2019-es tanévtől a Nagykágyai 1-es számú Technológiai Líceumban. A német Kronstadt-modellt alkalmazva építik fel a rendszert, amely munkaadók igényeit figyelembe véve alakítja a szakok kiválasztását.

A Bihar Megyei Tanácsnál még a hónap elején tárgyaló asztal mellé ültek a megye szaklíceumainak vezetői, a munkaadók képviselői, Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke. Werner Braun iskolaigazgató pedig Brassóból érkezett az egyeztetésre, a tanintézetükben már meghonosított duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Első körben az a döntés született, hogy a következő tanévtől, a megyében elsőként a nagykágyai iskolaközpontban vezetik be a német képzési modellt. Prioritást jelentett, hogy a tanintézményt nemrég újították fel – a beruházás közel ötmillió euróba került –, így adottak az infrastrukturális feltételek. Sokat vetett a latba az is, hogy közlekedési főútvonal mellett fekszik a létesítmény, illetve a majdani autópálya is a közelben fog elhaladni, Székelyhídra pedig ipari park létrehozását tervezik. Abban is megegyeztek a felek, hogy az első beiskolázási évben hegesztő szakot indítanak, mivel érzékelhetően ez számít leginkább hiányszakmának.

Sokrétű jubileumi eseménysor

Mozaik  ,   2017. november 17. péntek 
 Megnézték: 3

Megemlékezett a hegyközszentmiklósi gyülekezet az ötszáz éves reformációról

Október 31-én délelőtt az idén ötszáz éves reformációra emlékezett a hegyközszentmiklósi gyülekezet. Árus Csongor László helyi lelkipásztor hirdette Isten igéjét Pál apostol szavaival: „őrizd meg a rád bízott kincset a Szentlélek erejével, aki bennünk lakik.” (2Tim 1,14) Az istentisztelet során úrvacsorát osztottak.
A délutáni templomi együttlét alkalmával pedig Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Színház legfiatalabb tagja látogatott gyülekezetünkbe, aki modern korunk versmondójaként próbálja eljuttatni a világi és egyházi irodalom gyöngyszemeit Partium és Erdély magyar ajkú közösségeihez. Ezúttal Luther Márton asztali beszélgetéseiből állított össze egy csokorravalót. Miért kell hálát adnunk? – tehetjük fel a kérdést a művésszel. Azért, mert megélhettük a 2017-es esztendőt, és mert sok értékes embert adott Isten a magyarságnak: 110 éve született Szatmárnémetiben Dsida Jenő, 120 éve Tamási Áron látta meg a napvilágot, 140 éve Ady Endre érkezett közénk, 200 éve pedig a költőkirály, Arany János sírt fel csecsemőként Nagyszalontán.

Építkezés az összefogás erejével

Mozaik  ,   2017. november 17. péntek 
 Megnézték: 3

Székelyhídon református esperesi hivatalt avattak

Kétszeres jelentőséggel bír az idei esztendő az Érmellék reformátussága számára: a reformáció 500. évfordulójának kiemelkedő ünnepe mellett novemberben esperesi hivatalt avattak a keresztényi gyökerekhez való félévezredes visszatérés jegyében.

Közel száz éven keresztül saját hivatali épület nélkül működött az Érmelléki Református Egyházmegye. A trianoni diktátumot követően Magyarország csonkulása mellett az érmelléki református közösséget tömörítő egyházmegye is kettészakadt. A román oldalon rekedtek hivatali épület híján hol ide, hol oda tologatták a hivatali székhelyet, attól függően, hogy éppen melyik egyházközségből került ki az egyházmegye vezetője. Nincs ez így rendjén – fogalmazódott meg többekben a hivatali épület megépítésének a gondolata. 2011-ben az Érmelléki Református Egyházmegye tanácsa kinyilvánította az állandó székhellyel működő esperesi hivatal megépítésének szükségességét, amelynek jól megközelíthető helyen, egyházi tulajdonban lévő telken kell megépülnie – hangzott a kitétel. 2013 áprilisában Margitta, Érmihályfalva és Székelyhíd városok adottságait több szempontból is górcső alá vette az egyházmegyei közgyűlés, aminek eredményeként döntés született arról, hogy az esperesi hivatal városunkban épüljön meg. Négy éve tették le a megépítendő ingatlan alapkövét.