^ Vissza Fel

Ön is az Ér hangja havilap rendszeres olvasója?

Közélet  2019. november 22. péntek 
 69

Az Ér Tv nézője vagy a Rádió Ér hallgatója?

Ha fontosnak, értékesnek tartja munkánkat, támogassa Ön is az Ér Hangja Egyesület nonprofit tevékenységét bármilyen összegű felajánlással, hogy továbbra is felkereshessünk és megismertessünk Önnel érdekes helyeket, személyeket, foglalkozásokat, hogy értékeket menthessünk, hogy a fiatalok látókörét bővíthessük nemzetközi ifjúsági programjainkon keresztül, és hogy segítse mottónk jótállását: tájékoztatás és folyamatosság. Felajánlását küldje a RO58 CECE BH35 30RO N066 7728-as bankszámlaszámra vagy további tájékoztatásért keresse egyesületünket a www.erhangja.ro honlapon és az erhangja1@gmail.com e-mail-címen!

Rádió Ér, veled a nap bármely szakában!

Minden hétköznap friss belföldi és külföldi hírekkel várják a hallgatókat reggel 9–10 óra között a Jó reggelit!című élő műsorban a Rádió Ér műsorvezetői a www.erhangja.ro honlapon. Ugyanitt hétköznaponként 12, 16 és 20 órától az elmúlt egy év műsorai hallgathatók meg a legkülönbözőbb témákban. A Rádió Ér a honlapon kívül meghallgatható a YouTube-on, Anchoron és Spotifyon is. Az interneten bármikor elérhető, rendszeresen jelentkező rádióműsorok (ún. podcast) közvetítését ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások is segítik, amelyekkel az adások letölthetők, újrahallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Hallgassanak minket!

Pálinkatúra a modern pálinkák világában

Kultúra  2020. február 5. szerda 
 217

Szeretne többet megtudni a pálinkáról, a pálinkakészítésről? Napirenden szeretne lenni az aktuális trendekkel? Megkóstolna finomabbnál finomabb párlatokat? Sok szeretettel várjuk február 22 -én 17 órától Székelyhídon a múzeum épületében megrendezendő pálinkaestünkre, ahol a többszörösen kitüntetett pálinkaszakértő, Dezső Tibor izgalmas kalandozásra invitálja az érdeklődőket a modern pálinkafőzés világába. A pálinkafogyasztás életünk fontos eseményei alkalmával már régóta fontos helyet foglal el a gasztronómiában. Szívesen fogyasztjuk, ismerjük, de mégsem igazán tudjuk, miben rejlik a különlegessége, nem ismerjük igazi értékeit.

Összefogás Noelért – Jótékonysági teremlabdarúgó-bajnokság

Ér-sport    2020. február 5. szerda 
 284

Jótékony célú teremlabdarúgó-bajnokságot szervez február 22-én a székelyhídi sportcsarnokban a Székelyhídi Sasok Sportklub. A megmérettetésre legfeljebb nyolc csapat jelentkezését várják a szervezők. A részvételi díj csapatonként 150 lej. A helyszínen kitett gyűjtődobozban a közönség tagjai is lehetőség szerint adományozhatnak a SMA 1 genetikai betegséggel harcoló érkörtvélyesi Noel számára. A rendezvényen összegyűlt teljes összeget (a nevezési díjakat és a helyszíni adományokat) a kisgyerek részére ajánlják fel. A torna reggel 9 órakor kezdődik. A csapatok a nevezési szándékot legkésőbb február 8-ig jelezhetik a 0745-537073-as telefonszámon. Ne feledjük, hogy sok kicsi sokra megy, így te is hozzájárulhatsz részvételeddel a kicsi Noel megsegítéséhez.

Török önkéntes érkezett hozzánk

Közélet  ,   2020. február 5. szerda 
 83

Újabb, Törökországból érkezett önkéntessel bővült az Ér Hangja Egyesület népes családja. Hasszán Cimen január elején jött városunkba, és 23. születésnapját már új barátaival ünnepelte, új otthonában, Székelyhídon. Hasszán a sokak számára ismerősen csengő nevű török turistaparadicsomból, Kusadasiból érkezett, ahol családja többi tagjával a vendéglátóiparban dolgozik. Szülei szakácsként tevékenykednek, és kiskorától bevezették a munka világába. Tizenkét évesen már pincérsegédként dolgozott és a középiskola befejeztével már pincérként, teljes munkaidőben vetette bele magát a munkába. Programozói szakra jelentkezett az egyetemre, ahol sajnos nem vették fel, de nem adja fel az álmait és újra megpróbálkozik majd a felvételivel, hisz a programozás, számítógépes munka a hobbija és az élete.

Az önkéntesség fogalma nem idegen számára, hisz már Törökországban is részt vett korábban egy önkéntes programban, de az Ér Hangja Egyesületnél végzendő munkája mégis kicsit olyan, mint egy első élmény, hisz távol az otthonától, családjától, új helyen, idegen országban kell megállnia a helyét, amely izgalmas kalandnak tűnik számára.

Hasszán kilenc hónapot fog városunkban eltölteni. Fő tevékenységi köre a multimédia lesz: animációkat, videókat fog készíteni, melyek a közintézmények működéséről fognak szólni. Emellett minden hónapban kulturális eseményt fog szervezni, és persze szerves része lesz az egyesület egyéb tevékenységeinek is.

Rövid ittléte során már megszerette kisvárosunkat, bár kicsit hiányolja a nyüzsgést, amit otthon megszokott. Ittléte során fő célja, hogy csiszolja angolnyelv-tudását, megismerje kultúránkat, új barátokat szerezzen. A magyar nyelvvel is szeretne minél jobban megismerkedni, bár bevallja, ez igen nehéz feladat lesz, de mint mindenhez, ehhez is pozitívan áll hozzá, hisz lényegében ez az önkéntes munka lényege.

Új év, újabb ifjúsági lehetőségek

Közélet  ,   2020. február 5. szerda 
 154

Kitárulnak a nemzetközi ajtók az újat megismerni vágyó érmelléki fiatalok előtt

Már jelentkeztünk összefoglalóval az Ér Hangja Egyesület nemzetközi ifjúsági programjairól (a havilap tavaly októberi hasábjain), ám ahogy ott megírtuk, van folytatás. Tavaly fiataljaink Norvégia, Litvánia, Spanyolország levegőjébe szagolhattak bele, míg mások pontosan Székelyhídra voltak kíváncsiak az egyesületen keresztül. Alig ért haza mindenki, már itt is volt a 2020-as év, amelynek nemzetközi eseményei rögtön januárban kezdetüket vették.

Hatan Portugáliában

Az újév teljes harmadik hetét hat szerencsés fiatal Portugáliában, Coimbrában tölthette egy Erasmus Plus ifjúsági csereprogramon az egyesület küldöttségében. A Romániát, ezen belül Székelyhídat képviselő csapat görög, litván, olasz és portugál fiatalokkal ismerkedve vett részt a rendezvényen, amelyet a Coimbrai Egyetem diákszervezetének emberi jogok védelméért felelős szakosztálya szervezett. Innen már esetleg sejteni lehet, mivel is foglalkozott az öt képviselt ország összesen harminc résztvevője egy héten át: az alapvető emberi jogok megismerésével.

Válaszutakon járt, de megérkezett

Kanapé  2020. február 5. szerda 
 463

Kövessi Katalin nyugalmazott pedagógus, aki elfogadással és dicsérettel tanította diákjait

Tágas, napfényes nappaliban találkozom Kövessi Katalin nyugalmazott pedagógussal, aki lánya családjánál tesz épp hosszabb látogatást Érolasziban. Mindketten kicsit megszeppenve ülünk le beszélgetni, kezdjük bogozni a családi szálakat, majd a kezdeti kis izgalom átváltozik halkan, szerényen áramló meséléssé a sváb származású férj és családja életéről, a pedagógusi pálya lehetőségeiről, a családalapításról a kommunista diktatúrában.

– Pontosan mit jelent az érolaszi kötődése?

– Nagyváradon születtem 1942-ben, és miután a kórházból hazaengedték édesanyámat, hazahozott Olasziba. Itt laktunk 1945-ig. Ennyit laktam Olasziban, három évet. Kisgyerekként semmire sem emlékszem. Az első olyan emlék, ami tényleg az én igazi emlékem: amikor költöztünk a háború után Olasziból Szalontára, mert édesapám odavalósi volt. Az olaszi gyerekkorról a szüleim azt mesélték, hogy a Kövessi családnak volt két fiúgyermeke, velük játszadoztunk. De nem a kisebbik lett a férjem, hanem a nagyobbik. Mivel az édesapám volt a kántortanító, a parókia közelében lakott, ott volt egy nagy vályú, és nagyon szerettük összemaszatolni magunkat Zsolttal kisgyerekként. A háború alatt voltak harcok Olaszi környékén, sokféle katona ment keresztül a falun, s a szovjetek kötelezték a szüleimet, főzzenek nekik. Édesapámat szerencsére nem vitték el katonának. Ő áthozta Albisról a nagymamámat, s ő főzött egy nagyobb tömegnek. A katonák nem ültek le, nem ettek addig, amíg édesapám engem az ölébe nem vett, le nem ült az asztalhoz, és megetetett. Mikor látták, hogy eszek gond nélkül, akkor ettek ők is. Otthon, Szalontán is sokat beszélgettek [szüleim] az itt történtekről, elhangzottak nevek meg események, de az már nem az én életem volt.

Változik a vízszolgáltatások díjszabása, modernizálást ígérnek

Közélet    2020. február 5. szerda 
 144

Az ivó- és szennyvízre vonatkozó új, egységes díjszabást vezet be januártól a hatáskörébe tartozó tizenöt településen (közöttük Székelyhídon és környékén) az Apă Canal Nord Vest Rt. Így (áfa/TVA nélkül) az ivóvíz köbmétere 3,19 lejbe fog kerülni, a szennyvíz-elszállítása pedig 2,93 lej/m3 lesz.

A cég közleményében egyben bejelentette, hogy a különböző polgármesteri hivatalok tulajdonába tartozó létező közszolgáltatásokat regionalizálták. Vagyis az új intézményi struktúrában az eddig helyi szintű szolgáltatásszervezés és gazdálkodás ezután regionális szinten valósul meg. A vonatkozó döntést a megyénket is magába foglaló északnyugati fejlesztési régió közgyűlése hozta meg.

A Bihar megye északnyugati régiója ivóvíz- és szennyvízhálózatának üzemeltetési és modernizálási feladatait ellátó részvénytársaság teljes mértékben az érintett helyhatóságok tulajdonában van. A társaság a vízközmű-szolgáltatás működési költségeit teljes mértékben a felhasználóktól befolyó ivóvíz-, illetve szennyvízdíjból fedezi.

Sehol máshol nincs ilyen társaság

Kultúra  , ,   2020. február 5. szerda 
 404

Adakozó lelkükről és eleganciájukról tettek tanúbizonyságot a XII. jótékonysági bál résztvevői

A magyar kultúra napi jótékonysági bál nyitánya s legfontosabb eleme az évente számos eseményt felvonultató, Székelyhídon szervezett művelődést szolgáló programsornak.

Sorra érkeztek az elegáns, nyakkendős, csokornyakkendős urak oldalán, a gyönyörű nagyestélyibe, suhogó selyembe, pörgős, hosszú tüllszoknyás ruhába öltözött hölgyek a díszbe öltöztetett múzeum épületébe január 25-én este. Az érkezők sorát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány általa működtetett székelyhídi Gyermek Jézus-otthon kis lakóinak bevonulása zárta, mintegy jeladásként az ünnepség kezdetének.

Nyugdíjasklub alakul Székelyhídon

Közélet  2020. február 4. kedd 
 515

A Székelyhídi Nyugdíjasklub létrehozásáról tartanak alakuló megbeszélést február 12-én, szerdán 17 órától a polgármesteri hivatal gyűléstermében. A szervezők várják az érdeklődőket, akik szeretnének részt venni a létrehozásban és a közös munkában.