^ Vissza Fel

Felhívás! Francia nyelvtábor Belgiumban!

Ajánló    2017. július 18. kedd 
 Megnézték: 72

Écaussinnes, belgiumi kisváros, testvértelepülésünk francia nyelvtábort szervez augusztus 21. és 27. között. Várjuk olyan 14 és 17 év közötti fiatalok jelentkezését, akik szívesen eltöltenének egy hetet Écaussinnes-ben , ez idő alatt elsajátíthatnák a francia nyelv alapjait, részt vennének különböző kulturális és szabadidős programokon.

A részvételi díj 70 euró/fő. A résztvevők családoknál lesznek elszállásolva, az utazás megszervezését a polgármesteri hivatal segíti.

További információ: Béres Csaba polgármester kabinetjében 8:00 és 16:30 között vagy a 0753890045 telefonszámon. Jelentkezési szándékot ugyanitt lehet jelezni!

Álláshirdetés

Ajánló  2017. július 17. hétfő 
 Megnézték: 425

Az ország egyik legszebb természeti környezetében, a Zsámbéki-medencében, Budapesten Budakeszi szomszédságában található Intézetünk várja az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező leendő munkatársait- teljes vagy részmunkaidőben – az aktív Pulmonológiai, Mellkassebészeti, Központi Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás, Tartós Lélegeztetési, Krónikus, Légzésrehabilitációs és Hospice Palliatív, illetve a Laboratóriumi, Képalkotó és Pathológiai diagnosztikai Osztályain.

Szálláslehetőségek Kolozsváron a 2017. júliusi felvételi idején

Diáksarok  , , ,   2017. július 11. kedd 
 Megnézték: 159

Szálláslehetőséget biztosít a BBTE a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben a 2017. júliusi felvételi idejére

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a felvételire jelentkező diákok számára 440 szálláshelyet biztosít a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban.

A szálláshelyet 2017. július 12. és július 31. között lehet igénybe venni (5 ágyas szobákban) 25 lej/ágy/éjszaka szállásdíj ellenében, a BBTE Szociális Szolgáltatások Osztályának küldött kérvény alapján. (Az egyetem által biztosított szállásokat azok igényelhetik, akik Kolozsváron vagy a Kolozsvártól legtöbb 20 km-re eső körzetben nem rendelkeznek állandó lakhellyel.)

„Nem akarok lehetetlent ismerni!”

Kanapé  2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 148

Fazakas Sándor szobrászművész gyerekkorában a rét olyan volt, mint Nemecseknek a grund

Fazakas Sándor szobrászművész a szilágysági Zilahon született, jelenleg Magyarországon, Egyeden él feleségével, de gyerekéveit Székelyhídon töltötte, ami mélyen beleivódott a személyiségébe, lelkébe. Az idei városnapok keretében végre itthon is bemutathatta munkáit és alkalmunk nyílt elbeszélgetni vele gyerekkorról, művészetről, életről.

– Hogyan emlékszik a Székelyhídon eltöltött gyerekévekre?
– Csodálattal emlékszem vissza, hisz én gyerekkoromban még megismerhettem az igazi nagybetűs Érmelléket. A mai strand területén egy hatalmas összefüggő víztenger volt, a malom végében pedig egy tutaj, amit sokszor elkötöttünk, és kedvünkre csónakáztunk. Apró szigetek is voltak és mint Robinson, azt játszottuk, hogy felfedezzük a sajátunkat. Azonkívül ott volt nekünk a rét, ami igazi madárparadicsom volt akkoriban. A rét a mindenünk volt, olyan volt, mint Nemecseknek a grund. Lehetett halászni, focizni napestig. Nagy divat volt akkoriban a rollerezés is és mi valódi rollerversenyeket tartottunk, loptuk otthonról a disznózsírt, és kentük a rollerünket, hogy jobban menjen. Este onnan tudtuk, hogy haza kell menni, hogy Kun Béla barátom nagyothalló nagymamája kiállt a kertkapuba, és kiabálni kezdett úgy, hogy talán még Székelyhíd másik végén is hallani lehetett. Ilyenkor tudtuk, hogy szólt az édes, így mindenkinek haza kell menni.

Találkoztak a testvértelepülések

Kultúra    2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 141

A IV. Székelyhídi Városnapok rendezvénysorozatával egybekötve tartotta meg az Ér Hangja Egyesület azt a határokon átívelő baráti találkozót, amely az Érmellék kisvárosát közelebb hozta romániai, magyarországi, belgiumi, horvátországi és felvidéki (szlovákiai) testvértelepüléseihez. A találkozó célja az Európán belüli közös jövő építése volt ismerkedés és tapasztalatcsere révén, a közösségfejlesztés érdekében. Mindez az Európai Unió Európa a polgárokért nevet viselő programjának finanszírozásával és Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával valósult meg.

A Gyűljünk össze közös jövőnk érdekében! elnevezésű esemény megnyitóján Aszalós Tímea, az Ér Hangja Egyesület elnöke és Béres Csaba, városunk polgármestere köszöntötte a vendégeket. A péntek délelőtt érkező küldöttségek bemutatkozó előadások révén ismerhették meg egymás településeit Székelyhíd városi múzeumában. A Horvátországból érkezett dr. Kres Tímea, az Ajtó Európára Sepsei Egyesület projektmenedzsere rövid bemutatóval készült az Európai Unió történetéről, és taglalta azokat a jelenlegi problémákat, amelyek az egyre nagyobb politikai bizonytalanságot generálják Drávaszögben is. Az észak-magyarországi Gyermely község önkormányzatának kulturális referense, Tóth Ágnes három pontban foglalta össze az európai uniós tagság előnyeit: a határok megnyílása, fejlesztési támogatások biztosítása és az ezekhez szükséges források megszerzésének lehetősége. Hajdú-Bihar megye Nyíradony járásközpontját Sztancs Tibor alpolgármester képviselte, aki városa sporttevékenységeket támogató projektjeit tartotta fontosnak megemlíteni.

Végre lesz kultúrház Érolasziban

Közélet    2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 1 505

Felújítását követően kultúrházként fogják hasznosítani azt az Érolaszi központjában levő ingatlant, amelyet sikerült megvásárolniuk egykori tulajdonosától – újságolta el lapunknak Futó Ferenc érolaszi református lelkipásztor, a székelyhídi városi tanács tagja. A kultúrház létrehozását mi sem indokolja jobban annál, hogy a faluban eddig nem volt hasonló közösségi tér.

Az egykoron impozáns, manapság elhanyagolt épületet érintő ügyletet a polgármesteri hivatal és a városi tanács segédletével sikerült lebonyolítaniuk. A mostantól az egyház tulajdonát képező ingatlant övező terület gyomtalanítását már el is kezdték a helybéliek a tiszteletes vezetésével.

Fogathajtók nemzetközi sikerei

Ér-sport    2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 327

Nagyon jól szerepeltek az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület fogathajtói a romániai bajnokság első, cséffai fordulójában és a magyarországi Mélykúton megszervezett versenyen. Mindkét háromcsillagos minősítésű fogathajtás színvonalát és fontosságát különösen emelte, hogy minősítő és pontszerző jelleggel bírtak az idei világbajnokságra nézve, amelyet a méneséről híres szlovéniai Lipicán rendeznek majd meg.

Májusban a cséffai versennyel kezdődött az idény. A szövetségben dúló belső villongások miatt néhány évig patadobogástól mentes volt az ország legjobban felszerelt versenypályája. Az idén sikerült visszaállítani a rendet, és ismét nemzetközi háromcsillagos verseny színhelye lett az itteni megméretkezés. Az esemény a Tulipán Sportegyesület égisze alatt zajlott, versenyigazgatónak az e téren nagy tapasztalattal rendelkező Rákóczi Lajos kapott megbízást. A verseny fő támogatója a sikeres cséffai üzletember és fogathajtó, Nicolae Nistor volt.
Az érköbölkúti istállóból hét ló állt rajthoz.

Felújítások, ingatlanügyek a városi tanács napirendjén

Közélet  ,   2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 516

Kiemelten foglalkoztak a város költségvetésével Székelyhíd helyi tanácsának május végi rendes gyűlésén, amelyen tizenöt napirendi pontot vitattak meg. Ahogyan az minden más háztartásban is lenni szokott, a pénzügyek megvitatásának itt is több időt szenteltek a tanácskozók. Az önkormányzat főkönyvelője részletes leírással szolgált arról, hogy mennyi fedezet áll rendelkezésre az egyházak támogatására, a városháza számítógépeinek korszerűsítésére, a város és a falvak templomainak, más épületeinek felújítási beruházásaira, a zöldövezetek ápolására, a közutak és járdák javítására és számos egyéb kiadásra, amiről a helyi hatóságoknak kell gondoskodniuk.

Kisebb vitát váltott ki a Nagyléta utcai inkubátorház fenntartására elkülönített hatalmas összeg, amelynek jobb helyet is találna a város vezetése, a pályázati vállalások azonban, amik lehetővé tették az irodaház megépítését, még másfél évig lekötik a költségvetés bizonyos részét. Ennek lejártával viszont az önkormányzat magáénak mondhatja azt, és szabadon rendelkezhet a korszerű épületről.

Elkészül az új út

Közélet  ,   2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 1 089

Aszfaltozzák a Szentmiklós–Nagykágya-szakaszt

Javában zajlik a Hegyközszentmiklóst Nagykágyával összekötő út aszfaltozása. A közbeszerzési eljárás az elmúlt év augusztusában fejeződött be, és előreláthatólag egy év leforgása alatt a teljes munkálat a végéhez érkezik. A terített aszfaltréteg mentén vízelvezető árkokat is kialakítanak, valamint oldalparkolókkal segítik az akadálymentes közlekedést. A megközelítőleg 7,3 kilométer hosszúságú út kivitelezési költsége 1,5 millió euróra tehető.
Az út elkészülte nagyban hozzájárul majd a falvak közti átjáráshoz, valamint a hegyközszentmiklósi termálstrand is könnyebben megközelíthetővé válik a Nagyvárad felől oda utazók számára. Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba elmondta, hogy terveik között szerepel Érköbölkút hasonló jellegű öszszekapcsolása Hegyközszentmiklóssal, illetve egy agrárút révén Csokalyról is rá lehet majd csatlakozni a városi útra.

Pokol, mennyország, újra pokol

Ér-sport  ,   2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 959

Jó játékkal sem sikerült a feljutás a Törekvésnek az osztályozó mérkőzésen

Úgy indult neki Székelyhídi Törekvés a bajnokságnak, hogy valahol az élmezőnyben, legalább a negyedik-ötödik helyen végezzünk. Az őszi szezon végén a harmadik helyen fordultunk, elkezdtünk arról álmodozni, hogy dobogón maradjunk. Néhány héttel ezelőtt még a bajnoki cím is karnyújtásnyira volt, végül pedig az osztályozót érő második helyen zártunk, ami talán a legmerészebb álmainkban sem fordult meg. Ha már eddig eljutottunk, akkor miért ne mennénk tovább, „nyerjük meg az osztályozót” jeligével indultunk a nagyváradi Bodola Gyula stadionba.

A szövetség megadta a módját, megtisztelő, ugyanakkor nagy felelősség volt azon a pályán játszani, ahol előttünk nagy generációk nagy játékosai kergették a labdát. Ellenfelünk a másik szériában szintén a második helyen végző Vaskohsziklás volt. Közel ezer néző volt kíváncsi a találkozóra, köztük talán kétszáznál is több székelyhídi, akik igazi futballünnepet varázsoltak számunkra.