^ Vissza Fel

Középiskolások hosszú hétvégéje a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

Ajánló,Diáksarok  , ,   2018. szeptember 18. kedd 
 Megnézték: 133

 A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2018. szeptember 20. és 23. között egyetemi nyílt napokat szervez az erdélyi magyar középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel.

A hatodik éve szervezésre kerülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat, illetve közösségápoló, interaktív programokat szervez az egyetem. Tudományterületek szerint természet-, reál-, társadalom- és bölcsészettudományos foglalkozásokat biztosítanak a résztvevőknek.

Ha elindul a vonat…

Kanapé  , ,   2018. szeptember 10. hétfő 
 Megnézték: 383

Kovács Anna egykori áru- és jegypénztáros a székelyhídi vasútállomás virágkoráról és hanyatlásáról

Egyetemi éveim alatt rengeteget utaztam, és a mai napig szívesen ülök vonaton. Nekem ott mindig megvan az utazás varázsa, ami más járműhöz nem hasonlítható. Így van ezzel Kovács Anna egykori jegypénztáros is, aki – bár első vonatútja gyerekként édesapjával a nagyváradi kórházba vitte és munkaköréből kifolyólag harminc évig többnyire csak a jegypénztár ablakai mögül figyelte a tovasuhanó vonatokat – a mai napig szereti őket, az utazást és csak azt bánja, hogy soha nem jutott el a tengerpartra.

Krisztus az örök érték

Kultúra  , ,   2018. augusztus 28. kedd 
 Megnézték: 140

Vakációs gyermekbibliahetet rendeztek a csokalyi református egyházközségben augusztus harmadik hetében. A fiatalok mindennap a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gondozásában az idei évre kiadott Pénzt vagy örök életet! elnevezésű nyári gyermekmissziós program szerint indultak útnak az Isten szerinti értékek bibliai keresésére.

Nem megyünk mi messzire, csak a falu végire…

… énekelték a III. Érmelléki Népművészeti Tábor kicsi résztvevői. Tényleg nem kellett messzire mennie annak, akinek felkeltette a kíváncsiságát az augusztus végén a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban megtartott tábor plakátja. Idén a hangsúlyt a néptánc- és citeraoktatásra helyezték a szervezők. A négynapos rendezvény alatt a néptánc iránt érdeklődők két korosztályban vehettek részt a foglalkozásokon, míg a citeraoktatás hat-nyolcfős csoportokban zajlott.

Centenáriumi, baráti nyelvtábor

Diáksarok  , ,   2018. augusztus 20. hétfő 
 Megnézték: 18

Első alkalommal szerveztek román nyelvtábort gyerekek számára Székelyhídon a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban, augusztus második hetében. Az alapötlet a civil szférából érkezett, a Romániai Városok Szövetségétől, amely felhívta a figyelmet, hogy a centenáriumi év alkalmából lehetőség van hivatalos kapcsolatfelvételre romániai és moldovai városok között.

Egy hét „üres tenyérrel” és teli tegezzel

Diáksarok  , , ,   2018. augusztus 6. hétfő 
 Megnézték: 18

16-ik Szentmiklósi Phoenix Csapatépitő Karate és Ijász tábor

Mint minden nyáron, idén is megrendezésre került a Phoenix S.E. karate és ijász tábora. Az izzasztó tábor a Szentmiklósi strandon, július 30 és augusztus 4 között került megrendezésre és kb. 30 személy vett részt rajta, kicsik és nagyok  egyaránt.

Segítsünk! Van lehetőség a gyógyulásra!

Mozaik  2018. augusztus 4. szombat 
 Megnézték: 1 581

Aczél Dóra egy Nagyváradon élő fiatal nő, aki egy nagyon fontos, a bal karját, és ezzel az életminőségét megmentő műtét előtt áll – ami nem mellesleg drága is. 28.000 euroról van szó. Amint azt adománygyűjtő blogján írja:
„A legutóbbi AKHs kirándulásom július 19-én arról szólt, hogy gyakorlatilag közölték, hogy a protézist teljes mértékben eltávolítják, és a könyökömet a vállamhoz ízesítik, tehát magyarán részlegesen amputálják. Akkor, ott meghaltam. Nem átvitt értelemben, konkrétan alig tudtam összeszedni magam. Valahogy sikerült és eljutottam odáig, hogy érdemes másodvéleményekért kutatnom.”

A másodvélemény pedig esélyt mutat! Ezért Aczél Dóra minden bátorságát és elszántságát összeszedve augusztus elsején egy nyilvános adománygyűjtésbe kezdett, mert az idő szorít! Adományozzon Ön is!

De kinek adományozzon? Ki az az Aczél Dóra?

Anya, feleség, testvér, lánygyermek. Pályázatíró, közszereplő, aki egészséges és nem egészséges emberek tucatjain segített már munkájával, előadásaival, írásaival.

Ráktúlélő, blogger és író. Bal felkarját tinédzser korában csontszarkóma miatt műtötték meg először. Ennek történetét a Fájdallam c. könyvében írta meg, amit első nyomtatás után elkapkodtak, de online INNEN letölthető. Majd 2016-ban, amikor Dóra a riói olimpiára készült önkéntesnek, ahová végül nem juthatott el, a szövődményekről, újabb műtétről és kórházi herce-hurcája történetéről végig blogot vezetett a Transindexen, ami ITT hozzáférhető.

A diabéteszes és dagantos gyerekeknek és szüleiknek szóló Yuppi Tábor megalapítója Romániában. A táborról olvasson ezen a LINKEN.

Ha jobban meg szeretné ismerni Dórát, látogasson el adománygyűjtó weboldalára: https://fajdallam.ro/ Innen azonnal adományozhat PayPallel, vagy használja az alábbi lehetőségeket:

Utalással Dóra Raiffeisen számlájára lejben vagy euróban.

Név: Aczél Erika Dóra
Lejes kont: RO06 RZBR 0000 0600 1013 3196
Eurós kont: RO78 RZBR 0000 0600 1254 0216

Dóra bátyjának forintos számlájára:

Erste Bank:
Név: Aczél Botond
HUF account no: 11600006-00000000-79921439

Ha külföldről utal érdemesebb a Transferwise-ot használni:

EUR:
Név:
 Dóra Aczél
IBAN: DE14 7001 1110 6051 9167 25
Bank code (SWIFT / BIC): DEKTDE7GXXX

GBP
account no: 69070367
GBP sort code: 23-14-70