^ Vissza Fel

Kézi BL: Elkészült a csoportbeosztás, magyar játékos az elmúlt idény álomcsapatában

  2024. június 28. péntek 

Elkészült a 2024–2025-ös kézilabda-Bajnokok Ligája idényének csoportbeosztása, a csütörtök késő délután tartott sorsolás alkalmával a női mezőnyben címvédő Győri ETO a B nyolcasba került a bukaresti Rapid mellé, míg a másik ágon a Bukaresti CSM és a szabadkártyás Besztercei Gloria szerepel a Ferencvárossal együtt az A csoportban.

Az A csoportban játszik majd a francia Metz, a szlovén Krim Mercator, a norvég Storhamar, a dán Nyköbing és a horvát Podravka Koprivnica is, míg a B csoport a dán Team Esbjerg, a német Ludwigsburg, a norvég Vipers Kristiansand, a montenegrói Buducnost, a francia Brest Breagne és a dán Odense csapataival teljes. A csoportkört szeptember 7-án kezdik. A nyolcasok első két helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a 3-6. helyezettek rájátszásból léphetnek tovább.

Ugyanilyen versenykiírás szerint küzd majd a férfi mezőny is, de számukra szeptember 11-én rajtol a szezon. A csoportkörben ezúttal romániai csapat is lesz a Dinamo révén, a sorsolás szeszélye folytán pedig találkozni fognak azzal a Veszprémmel is, amelyiket korábbi edzőjük, a spanyol Xavi Pascual edz, míg a bukarestieket az ex-veszprémi David Davis vezényli majd pályára. Ugyanebben az A csoportban szerepel még a lengyel Wisla Plock, a francia Paris Saint-Germain, a német Füchse Berlin, a dán Fredericia, a portugál Sporting és a macedón Eurofarm Peliszter. A Szeged a dán Aalborg, a spanyol Barcelona, a német Magdeburg, a lengyel Kielce, a francia Nantes, a horvát PPD Zágráb és a norvég Kolstad alakulataival teljes B nyolcasban lesz érdekelt.

A sorsolás napján az Európai Kézilabdaszövetség kihirdette az elmúlt idény álomcsapatát is, a női mezőnyben pedig magyarországi játékost is beválogattak a legjobbak közé a jobbszélső Lukács Viktória (Győri ETO) személyében. Arra az MTI mutatott rá, hogy a szezon legjobb játékosát a „dream teamből” választják majd ki, de ezt a díjat majd csak december 14-én, a magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női Európa-bajnokság döntő hétvégéjén adják át.

A szezon álomcsapatai:

Férfiak:

  • balszélső: Emil Jakobsen (dán, Flensburg-Handewitt, német)
  • balátlövő: Elohim Prandi (francia, Paris Saint-Germain, francia)
  • irányító: Felix Clarar (svéd, SC Magdeburg, német)
  • jobbátlövő: Dika Mem (francia, Barcelona, spanyol)
  • jobbszélső: Hans Lindberg (dán, Füchse Berlin, német)
  • beálló: Ludovic Fabregas (francia, Veszprém HC)
  • kapus: Emil Nielsen (dán, Barcelona)
  • védekező játékos: Magnus Saugstrup (dán, SC Magdeburg)

Nők:

  • balszélső: Chloé Valentini (francia, Metz HB, francia)
  • balátlövő: Henny Reistad (norvég, Team Esbjerg, dán)
  • irányító: Stine Oftedal (norvég, Győri Audi ETO KC)
  • jobbátlövő: Anna Vjahirjeva (orosz, Vipers Kristiansand, norvég)
  • jobbszélső: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)
  • beálló: Sarah Bouktit (francia, Metz HB)
  • kapus: Sandra Toft (dán, Győri Audi ETO KC)
  • védekező játékos: Line Haugsted (dán, Győri Audi ETO KC)

Magyarország nélkül folytatódik az Eb, Romániának a hollandok jutottak a nyolcaddöntőre

  2024. június 27. csütörtök 

Románia Hollandia ellen lép pályája július 2-án a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Magyarország számára véget ért a seregszemle.

Három napja még több lehetséges forgatókönyvel számolhatott Magyarország abban bízva, hogy a négy legjobb csoportharmadikként zárva továbbjusson a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság kieséses szakaszára. Amíg hétfőn minden eredmény biztatóan alakult Marco Rossi szövetségi kapitány legénységének, addig kedden és szerdán már szinte semmi sem alakult jól.

Az angolok szlovének ellen elmaradt győzelme volt az első „hidegzuhany”, de arra sem sokan mertek volna fogadni, hogy az Eb-újonc grúzok szerda este legyőzik a portugálokat – még úgy sem, hogy Cristiano Ronaldoék számára már nem volt valós tétje ennek a találkozónak. Ez borította fel végül az előzetes várakozásokat, hiszen a törökök végül a hajrában legyőzték a cseheket, ami optimális esetben ünneplést hozott volna a magyaroknak.

De nem így történt: Szoboszlai Dominikék számára véget ért az idei kontinensviadal. Hollandia, Grúzia, Szlovákia és Szlovénia előzte meg őket a harmadik helyezettek külön rangsorában. Mivel pontegyenlőség esetén a gólarány volt az első szempont amely alapján különbséget tettek a válogatottak között, Magyarország hiába lépett 3 ponttal tovább az A kvartettből, a mínusz hármas gólkülönbsége a szlovének mögé sorolta. 

Mindeközben Románia, akinek a továbbjutására a torna elején jelentősen kevesebb esélyt jósoltak végül huszonnyév év után ismét kieséses szakaszba lépett egy futball-Eb-n. Nem is akárhogyan, hiszen csoportgyőztesként folytathatja a nyolcaddöntőkben. Egészen pontosan július 2-án, Münchenben játszanak majd a D csoport harmadik helyéről továbblépett Hollandia ellen.

Emlékeztetőül: az A csoportból továbbjutott Németország és Svájc, Magyarország és Skócia kiesett, a B csoportból Horvátország és Albánia búcsúzott, míg Spanyolország és Olaszország folytathatják, a C csoportból Anglia, Dánia, Szlovénia jutottak tovább és Szerbia esett ki, a D csoportból Ausztria, Franciaország, Hollandia nyolcaddöntős, Lengyelország búcsúzott, az E csoportból Románia, Belgium és Szlovákia lépett tovább, Ukrajna kiesett, míg az F csoportból Portugália, Törökország és Grúzia számára folytatódik a torna, míg Csehország befejezte a szereplésért.

A nyolcaddöntők június 29-én, szombaton kezdődnek. Dortmundban Németország–Dánia, Berlinben pedig Svájc–Olaszország összecsapás lesz.

A németországi Európa-bajnokság további műsora

A nyolcaddöntők párosításai:

  • NYD1: Spanyolország–Grúzia (június 30., 22 óra, Köln)
  • NYD2: Németország–Dánia (június 29., 22 óra, Dortmund))
  • NYD3: Portugália–Szlovénia (július 1., 22 óra, Frankfurt)
  • NYD4: Franciaország–Belgium (július 1, 19 óra, Düsseldorf)
  • NYD5: ROMÁNIA–Hollandia (július 2., 19 óra, München)
  • NYD6: Ausztria–Törökország (július 2., 22 óra, Lipcse)
  • NYD7: Anglia–Szlovákia (június 30., 19 óra, Gelsenkirchen)
  • NYD8: Svájc–Olaszország (június 29., 19 óra, Berlin)

A negyeddöntők párosításai:

  • ND1: NYD1 győztese–NYD2 győztese (július 5., Stuttgart)
  • ND2: NYD3 győztese–NYD4 győztese (július 5., Hamburg)
  • ND3: NYD5 győztese–NYD6 győztese (július 6., Berlin)
  • ND4: NYD7 győztese–NYD8 győztese (július 6., Düsseldorf)

Az elődöntők párosításai:

  • ED1: ND1 győztese–ND2 győztese (július 9., München)
  • ED2: ND3 győztese–ND4 győztese (július 10., Dortmund)

A döntő: ED1 győztese–ED2 győztese (július 14. Berlin)

Gól nélküli döntetlent játszottak az angolok a szlovénokkal, nem kedvezve a magyar esélyeknek

  2024. június 26. szerda 

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság eddigi egyik legeseménytelenebb meccsét játszotta Anglia és Szlovénia, mindkét kedd esti meccs 0–0-val ért véget. Ezzel továbbjutottak a dánok és a szlovénok is, a szerbek pedig kiestek.

Magyar szempontból rendkívül fontos mérkőzést játszottak Kölnben az angolok és a szlovénok, ugyanis Southgate csapatának győzelmére lett volna szükség ahhoz, hogy Szoboszlaiék továbbjussanak a csoportkörből.

Az angolok eddig mutatott játékát nézve, nem lehetett arra számítani, hogy lerohanják majd a szlovénokat, nem is tették meg, az első negyed órában csendben folydogált a mérkőzés. Úgy tűnt, első veszélyes támadásukból gól születhet. Egy szépen kijátszott akció után Saka talált közelről a kapuba, de a neki passzt adó Foden lesen kapta a labdát, így nem lehetett érvényes a találat.

A lesgólt leszámítva alig volt próbálkozásuk az angoloknak az első fél órában, amelynek végén Kane kínálta meg a szlovénok kapusét, Oblakot egy lövéssel, de ő könnyen védeni tudta. A félidő végéhez közeledve szintén a Bayern csatára adódott lehetőség, viszont ő kicsivel lemaradt a beadott labdáról.

Mindkét mérkőzésen döntetlen volt az állás a szünetben, ami az angolok mellett a szlovéneknek és a dánoknak is kedvezett, a szerbek viszont kieső helyen álltak.

A második félidőt ugyanúgy folytatták az angolok, ahogyan az elsőt abbahagyták, labdatartással és passzív játékkal. Hatékonyan lezárták a szlovénok a területeket, ritkán forgott veszélyben a kapujuk. Bár egyre inkább telt az idő, továbbra sem változott meg a mérkőzés képe.

Még egyetlen lehetőség adódott az angolok előtt a hosszabbításban, Palmer lövését viszont simán védte Oblak. Mindkét helyen gólnélküli döntetlennel zárult a mérkőzés, ezzel a magyarok továbbjutásáról a szerdai játéknap fog dönteni.

Drámai fordulat: az utolsó pillanatban egyenlítettek az olaszok a továbbjutáshoz

  2024. június 25. kedd 

Lekoppintotta a magyarok skótok elleni meccsének hajráját Olaszország labdarúgó-válogatottja: a címvédő az utolsó percben egyenlített 1-1-re a horvátok ellen, és ezzel nyolcaddöntőbe jutott az Európa-bajnokságon. Horvátország 2 ponttal zárt a B csoportban, ami azt jelenti, hogy Magyarországot megelőzi a harmadik helyezettek külön rangsorában.

A B csoport hétfő esti utolsó fordulója előtt Spanyolország már biztos továbbjutónak számított ebben a négyesben, a címvédő olaszoknak egy pont „még hiányzott” a nyolcaddöntőhöz, ugyanakkor a horvátoknak és az albánoknak csak a győzelem lehetett elfogadható eredmény.

A horvátok ennek szellemében meg is próbálták meglepni az olasz védelmet, ugyanúgy nyomás alá akarták helyezni őket, ahogyan tették azt a spanyolok. Csakhogy az első percek kivételével ezt nem tudták maradéktalanul kivitelezni. Sucic lövését (5. perc) Donnarumma hárította, hogy aztán a 28. percben Dominik Livakovicnak kelljen mentenie Bastoni fejelésekor.

Az olaszok ugyanúgy mélyről próbáltak támadásokat felépíteni, de ugyanúgy a védelemben maradéktalanul minden játékosuk kivette a részét, minden egy horvát próbálkozáskor visszahúzódtak, hogy lezárják Modricsék előtt az utat.

Ez a szünetig jól is működött, gól nélküli döntetlenről fordultak a második félidőre. Az összecsapás kulcsmomentumát az 52. perc hozta el, Frattesi kezezése miatt ugyanis – a VAR után – büntetőt ítéltek meg a horvátoknak. Az 54. percben a veterán Luka Modric vállalta magára a tizenegyes elvégzését, de a mostani meccsen is kiválóan szereplő Donnarummának sikerült védenie. Csakhogy az olasz védelemnek ezt követően nem sikerült „szusszanót” adnia a Paris Saint-Germain hálóőrének: egy perccel később Budmir bombáját még hárította Donnarumma, de a kipattanóra balról érkezett Modric védhetetlenül a léc alá lőtte a labdát (55. perc) az 1-0-s vezetés megszerzéséhez. A Real Madrid világbajnoki ezüstérmes középpályása 38 évesen a futball-Eb-k történetének legidősebb gólszerzője lett.

Luciano Spalletti szövetségi kapitány olaszai megostromolták ugyan a horvátok térfelét, több helyzetet is kidolgoztak, de a percek egyre inkább a horvátok javára peregtek. Ennél az állásnál ugyanis a két forduló után még sereghajtó horvátok egyszeriben a második helyen találták magukat az összetettben, mivel a spanyol-albán meccsen Ferran Torres 13. percben szerzett góljával a spanyolok a várakozásoknak megfelelően vezettek és magabiztosan uralták a játékot. Meg is nyerték 1-0-ra a találkozót, amikor még az olaszok a ráadáspercekben egyenlíteni próbáltak, bár nem sikerült folyamatosan beszorítaniuk az ellenfelet a saját térfelére. Mint utólag kiderült, ez nem is kellett. Amikor már Danny Makkelie játékvezető lefújni készült a találkozót a csereként beállt Mattia Zaccagni szépségdíjas lövéssel kilőtte a jobb sarkot és így a 98. percben beállította az 1-1-es végeredményt.

Ez azt jelenti, hogy a csoportgyőztes Spanyolország mögött Olaszország kvalifikált a nyolcaddöntőbe a második helyről. Horvátország ugyan feljött a harmadik helyre, de csak két pontja van, amivel minimális esélye maradt arról, hogy a legjobb négy harmadik helyezett között végezzen. Ez jó hír viszont az A csoportban 3 ponttal harmadik helyen végzett Magyarországnak, hiszen megelőzte a horvátokat a továbbjutásért zajló külön versenyben.

Öngólba fullasztották a címvédő olaszokat, Spanyolország már biztos továbbjutó

  2024. június 21. péntek 

Spanyolország végig uralta az olaszok elleni rangadót a labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában, de végül a címvédő öngólja kellett Moratáék 1-0-ás győzelméhez. Az első félidőben esett egy-egy góllal zárult Anglia és Dánia összecsapása Frankfurtban, a Németországban zajló Európa-bajnokság C csoportjának második körében. Drámai végjáték után Szerbia egyenlített, így 1–1-es döntetlent játszott Szlovéniával a C-csoport 2. fordulójában, csütörtökön.

B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Spanyolország–Olaszország 1–0 (0–0)
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 49 528 néző. Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic) – szlovének
Spanyolország: Unai Simón − Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella − Pedri (Álex Baena, 71.), Rodri, Fabián Ruiz (Merino, 90+4.) − Yamal (Ferran Torres, 71.), Morata (Oyarzabal, 78.), N. Williams (A. Pérez, 78.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente 
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Jorginho (Cristante, a szünetben), Barella – Frattesi (Cambiaso, a szünetben), Lo. Pellegrini (Raspadori, 82.), Chiesa (Zaccagni, 64.) – Scamacca (Retegui, 64.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti
Gólszerző: Calafiori (55. – öngól)
Sárga lap: Rodri (45+2.), Le Normand (69.), Carvajal (90+5.), ill. G. Donnarumma (15.), Cristante (46.) 

C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Dánia–Anglia 1–1 (1–1)
Frankfurt am Main, Frankfurt Aréna, 46 177 néző. Vezette: Artur Soares Dias (Paulo Soares, Pedro Ribeiro) – portugálok
Dánia: Schmeichel – Christensen, Andersen, Vestergaard – Maehle, M. Hjulmand (Nörgaard, 82.), Höjbjerg, Kristiansen (Bah, 57.) – Eriksen (Skov Olsen, 82.) – Wind (Damsgaard, 57.), Höjlund (Y. Poulsen, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold (Gallagher, 54.), Rice – Saka (Eze, 69.), Bellingham, Foden (Bowen, 69.) – Kane (Watkins, 69.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: M. Hjulmand (34.), ill. Kane (18.)
Sárga: Vestergaard (27.), Maehle (73.), Nörgaard (87.), ill. Gallagher (61.)

SZLOVÉNIA–SZERBIA 1–1 (0–0) 
München, Football Aréna, 63 028 néző. Vezette: Kovács István (Vasile Marinescu, Ovidiu Artene – románok)
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza – Stojanovic (Verbic, 76.), Gnezda Cerin, Elsnik (Brekalo, 90+1.), Mlakar (Gorenc Stankovic, 64.) – Sporar, Sesko (Vipotnik, 76.). Szövetségi kapitány: Matjaz Kek
Szerbia: Rajkovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Birmancsevics, 82.), Ilics, Lukics (Sz. Milinkovics-Szavics, 64.), Mladenovics (Gacsinovics, a szünetben) – Tadics (Szamardzsics, 82.) – Vlahovics (Jovics, 64.), A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics 
Gólszerző: Karnicnik (69.), ill. Jovics (90+5.)  
Sárga lap: Janza (87.), Vipotnik (90+4.), ill. Mladenovics (25.), Lukics (54.), Jovics (90+2.), Gacsinovics (90+3.)   

Foci Eb: Helyt álltak a magyarok a németek ellen, de két góllal kikaptak

  2024. június 20. csütörtök 

Több helyzete is volt Marco Rossi magyar labdarúgócsapatának a házigazda német válogatott ellen, gólt szerezni viszont nem tudott. Nagelsmann együttese 2–0-ra nyerte meg a mérkőzést az Eb-csoportkör második fordulójában.

Az A-csoport 2. fordulójában 1–1-es döntetlennel ért véget a Skócia–Svájc mérkőzés. Így a svájciak nagy lépést tettek a továbbjutás felé, míg a skótok a harmadik helyen várják az utolsó fordulót.

Horvátország 2–2-es döntetlent játszott Albániával a labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának szerda délutáni mérkőzésén.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–0 (1–0)
Stuttgart, 54 000 néző. Vezette: Danny Makkelie (Hessel Steegstra, Jan de Vries) – hollandok
NÉMETORSZÁG: Neuer − Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt − Andrich (Can, 72.), Kroos − Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Sané, 58.) − Havertz (Füllkrug, 58.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai M. – Bolla (Ádám, 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) – Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai – Varga B. (Gazdag, 87.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Musiala (22.), Gündogan (67.)
Sárga lap: Varga B. (23.), Rüdiger (27.), Mittelstädt (89.), Szoboszlai (90+3.), Rossi (90+3.)

SKÓCIA–SVÁJC 1–1 
Köln, 34 711 néző. Vezette: Ivan Kruzliak (Branislav Hancko, Ján Pozor) – szlovákok
SKÓCIA: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (McKenna, 61.), Robertson – McTominay, Gilmour (McLean, 79.), McGregor, McGinn (Christie, 90.) – Ché Adams (Shankland, 90.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, R. Rodriguez – Widmer (Stergiou, 86.), Xhaka, Freuler (Sierro, 75.), Vargas (Rieder, 75.) – Shaqiri (Embolo, 60.), Ndoye (Amdouni, 86.), Aebischer. Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: McTominay (13.), ill. Shaqiri (26.)
Sárga lap: McTominay (51.), McKenna (68.), McGinn (71.), ill. R. Rodriguez (31.), Sierro (86.)

B-CSOPORT, 2. FORDULÓ 
Horvátország–Albánia 2–2 (0–1)
Hamburg, Volksparkstadion, 50 000 néző. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Sutalo, Gvardiol, Perisic (Sosa, 84.) – Modric, Brozovic (Mario Pasalic, a szünetben), Kovacic – Majer (Sucic, a szünetben), Petkovic (Budimir, 69.), Kramaric (Baturina, 84.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani (Hoxha, 85.), Laci (Gjasula, 73.) – Asani (Seferi, 64.), Manaj (Daku, 85.), Bajrami. Szövetségi kapitány: Sylvinho.
Gólszerző: Kramaric (74.), Gjasula (76 – öngól), ill. Laci (11.), Gjasula (90+5.)
Sárga lap: Hysaj (76.), Daku (90+3.), Gjasula (90+7.)

A véghajrában fordítottak a portugálok a csehek ellen, megszerezte első gólját a georgiai válogatott, de kikapott Törökországtól

  2024. június 19. szerda 

A portugálok ráadásban szerzett góllal 2–1-re legyőzték a cseheket kedden a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében, számolt be az MTI.

Végigtámadta az esős első félidőt a portugál válogatott, amely ezzel együtt nem tudott nagy helyzeteket kialakítani. A cseheknél keveset volt ugyan a labda, de szervezetten védekeztek és nem hibáztak a kapujuk előtt. Amikor viszont feljebb tudtak lépni, kiderült, hogy nem igazán sikerül nekik támadást végigvinni a pályán, mert pontatlanul passzoltak. A portugálok időnként azzal nehezítették meg a saját helyzetüket, hogy teljesen beszorították a cseheket, így nem találtak üres területeket. Hiába futballoztak nagy mezőnyfölényben és töltöttek sok időt a csehek tizenhatosa környékén, Stanek kapusnak nem sok dolga akadt.

A szünet után negyed óráig nem történt érdemi változás, továbbra is zuhogott az eső, a portugálok pedig meddő fölényben voltak ellenfelük kapujának előterében. Aztán két csere után a csehek az első helyzetükből vezetést szereztek egy szép távoli lövéssel, pár perccel később pedig öngóllal egyenlítettek a portugálok. A csehek nem adták fel a biztos védekezést, de már többet támadtak. A portugáloktól a hajrában Diogo Jota közelről a kapuba fejelt, miután Ronaldo fejese után a labda a kapufáról kipattant, de utóbbi lesen állt, így a gól nem volt érvényes. A győzelem ennek ellenére összejött nekik, mert a ráadásban Francisco Conceicao közelről érvényes találatot szerzett.

Cristiano Ronaldo a hatodik kontinenstornáján lépett pályán és a 26. Eb-meccsét játszotta – mindkettővel rekorder -, Pepe pedig 41 évesen és 113 naposan Király Gábort megelőzve a legidősebb játékos lett az Eb-k történetében.

F-CSOPORT
TÖRÖKORSZÁG–GRÚZIA 3–1 (1–1)
Dortmund, Signal Iduna Park, 59 127 néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
TÖRÖKORSZÁG: Günök –  Müldür (Celik, 85.), Akaydin, Bardakci, Kadioglu – Ayhan (Demiral, 79.), Calhanoglu (Özcan, 90+2.) – Güler (Yazici, 79.), Kökcü, Yildiz (Aktürkoglu, 85.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
GRÚZIA: Mamardasvili – Kakabadze, Kvirkvelia (Zivzivadze, 85.), Kasia, Dvali, Citaisvili (Locsosvili, 74.) – Kocsorasvili, Mekvabisvili (Altunasvili, 89.), Csakvetadze (Davitasvili, 74.) – Mikautadze, Kvarachelia. Szövetségi kapitány: Willy Sagnol
Gólszerző: Müldür (25.), Güler (65.), Aktürkoglu (90+7.), ill. Mikautadze (32.)
Sárga lap: Bardakci (35.), Calhanoglu (89.), ill. Kvirkvelia (55.)

PORTUGÁLIA–CSEHORSZÁG 2–1 (0–0)
Lipcse, Red Bull Aréna, 38 421 néző. Vezette: Marco Guida (Filippo Meli, Giorgio Peretti) – olaszok
PORTUGÁLIA: Diogo Costa – Dalot (Inácio, 63.), Pepe, Rúben Dias – Cancelo (Semedo, 90.), B. Silva, B. Fernandes, Vitinha (Conceicao, 90.), Mendes (Neto, 90.) – C. Ronaldo, Leao (Jota, 63.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
CSEHORSZÁG: Stanek – Holes (Chory, 90+3.), Hranác, Krejcí – Coufal, Sulc (Sefcík, 79.), Soucek, Provod (Barák, 79.), Doudera – Kuchta (Lingr, 60.), Schick (Chytil, 60.). Szövetségi kapitány: Ivan Hasek
Gólszerző: Hranác (69. – öngól), Conceicao (90+2.), ill. Provod (62.)
Sárga lap: Leao (39.), Conceicao (90+3.), ill. Schick (57.)

Álomrajtot vett Románia – hatalmas győzelem az ukránok ellen

  2024. június 18. kedd 

Egészen elképesztő 3-0-ás győzelemmel kezdte Románia labdarúgó-válogatottja a németországi Európa-bajnokságot: az E csoport első fordulójában a papírforma szerint erősebb Ukrajnát múlta felül hétfő délután a müncheni Allianz Arénában.

A mérkőzés előtt román ultrák a közösségi oldalakon panaszkodtak, hogy visszafordították őket a határon és egyszerűen nem engedték őket eljutni Münchenbe. Mintegy harmincezer szurkoló viszont helyet foglalt az Allianz Aréna lelátóin, helyszíni tudósítás alapján „otthonos hangulatot” teremtettek a stadionban, de az a tévé képernyőin keresztül is látszódott, hogy „besárgult” a lelátó a találkozóra és biztató skandálások is „átjöttek” a mérkőzés kommentárainak mikrofonján keresztül.

Edward Iordănescu szövetségi kapitány legénységének pedig sikerült „táplálnia a tüzet”, mert az első percek után magukhoz ragadták a kezdeményezést, ami a 29. percben góllá érett. A csapatkapitány Nicolae Stanciu volt az, aki szépségdíjas lövésével legyőzte Lunint, a Real Madrid kapusát. Később Stanciu közel járt a duplázáshoz, de szöglete lepattant a kapufáról. Miközben a támadásról beszélünk, meg kell említenünk, hogy hatékony volt a trikolórok védelme is az első félidőben, Andrei Burcă kiválóan hatástalanította az ellenfél kísérleteit.

A szünet utáni percek aztán a legfanatikusabb rajongók álmait is túlszárnyalták: az 52. percben Răzvan Marin mintegy húsz méterről győzte le Lunint, majd az 57. percben Denis Drăguș pattintotta a Denis Mantól kapott labdát az ukrán hálóba.

Az extázis még a képernyőkön keresztül is érezhető volt, a lelátókon „Románia, olé, olé” skandálás hangzott. Szinte hihetetlen volt, hogy a válogatott 3-0-ra vezet a papírforma szerint erősebb ukrán gárdával szemben. Története során először és utoljára 2000-ben nyert romániai együttes Eb-meccset, és a játék alapján egyre inkább körvonalazódni látszott egy újabb siker. Főleg miután a védelem a háromgólos előnyben sem kényelmesedett el, Drăgușin résen volt, amikor az ukránok megpróbáltak betörni a hatoson belülre, és Niță kapust sem tudta meglepni az ellenfél.

Az elmúlt időszak egyik legjobb játékát mutatva be is húzta a „hárompontos” győzelmet Románia, és hatalmas lépést tett a kvartettben a továbbjutás felé. – maszol.ro