Az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, fiataloknak szánt lakások vételára 2020-ban jelentősen megemelkedett, esetenként megkétszereződött. Hogy a program teljesíteni tudja eredeti rendeltetését, azaz lakást biztosítson a fiataloknak, a vételárat és a bérleti díjat a 2019-eshez hasonló értékekre módosítanák, jelentette be szerdán Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Az RMDSZ közleménye emlékeztet, hogy minden év derekán a szaktárca miniszteri rendelet által szabja meg a lakások vételárának kiszámításához szükséges irányárat. Az építkezési ipart érintő, béremelésekről rendelkező előírás következtében, amely megemelte az építkezések költségét, a 2020-as miniszteri rendelet egyik napról a másikra sok esetben megduplázta a fiataloknak szánt lakások vételárát.

A fejlesztési minisztérium új jogszabálytervezete, amelyet szerdán bocsátott közvitára a szaktárca, a fiatalokat segíti abban, hogy lakást vásároljanak. Az új rendelkezés igazságos árakat szab meg, az ingatlan felépítésének költségeit veszi alapul, és leszámolja abból az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. A miniszter hozzátette: a lakás árának kiszámításakor figyelembe veszik a település besorolását is, így a kisvárosokban olcsóbb lesz a lakás, mint a fővárosban vagy a nagyvárosokban. – Közlemény/Maszol