A román hatóságok úgy döntöttek, hogy újra megnyitják a kijevi nagykövetséget – jelentette be kedden a Twitteren Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Hozzátette, a működés tényleges újraindítása az elkövetkező időszakban fog megtörténni, amint a szükséges műszaki és biztonsági előkészületek befejeződtek.

Az Unian hírügynökség szerint az ukrán külügy kedden jelentette be a Facebookon, hogy már 17 külképviselet újrakezdte működését Kijevben. „Ez annak bizonyítéka, hogy a világ támogatja Ukrajnát és hisz benne” – olvasható a bejegyzésben.

Az ukrán külügy tájékoztatása szerint április 18-áig az EU, Franciaország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Törökország, Csehország, Szlovénia, Vatikán, a Moldovai Köztársaság, Grúzia, Irán, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán diplomáciai képviseletei tértek vissza Kijevbe – írta az Unian.

Ukrajna február 24-én elkezdett orosz inváziója előtt a legtöbb külföldi nagykövetség Kijevből a nyugat-ukrajnai Lvivbe költözött – idézi fel a hírügynökség. – Agerpres