Az Európai Unió értékei – a jelenre és a jövőre nézve címmel szervezett testvértelepülési találkozót a Partiumi Oktatásért Egyesület, Hegyközszentmiklóson, melyen romániai, szlovákiai és magyarországi delegációk vettek részt.

A magyarországi Gersekarátról és Szandáról, valamint a felvidéki Gömörhosszúszóról és Légről érkeztek delegációk, arra a Partiumi Oktatásért Egyesület által megszervezett három napos testvértelepülési talalkozóra, melynek Hegyközszentmiklós adott otthont.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló találkozó főként a közösség múltjával, küldetésével és értékeivel foglalkozik. A rendezvény alatt, a résztvevő települések küldöttei, eszmecserét tartanak az Európai Unió megalakulásáról, jelenlegi helyzetéről, kihívásairól, pozitív hatásairól a helyiségek életére nézve, jövőbeli perspektíváiról.

A Hegyközszentmiklóson megrendezett testvértelepülési találkozó első napján, a helyi művelődési házban, a résztvevő helységek képviselői megvitatták az EU múltját és jelenét, illetve mindazon kihívásokat, amelyekkel a közösség szembesül. A rendezvény sorozat második napján, a küldöttségek bemutatták településük jellegzetességeit, illetve a fontosabb fejlesztéseket, amik az EU csatlakozás óta megvalósításra kerültek.

Ezt követően a résztvevők néptáncot és népdalokat adtak elő, valamint bemutatták a régiójukra jellemző népviseleteket, a helyi művelődési házban. A háromnapos rendezvény záró napján, a testvértelepülések küldöttei együttműködési lehetőségekről ötleteltek, majd örömfőzésen mutatthatták meg a településükre jellemző gasztronómiai különlegességeket, amiket bárki megkóstolhatott. – érhangja.ro