Pásztor Sándor megyei tanácselnök jelezte: azért volt szükség a közgyűlés sürgős összehívására, mivel a héten pénteken le kell tenni a kolozsvári székhelyű Észak–Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnél a Bihar Megyei Tudományos és Technológiai Parkkal kapcsolatos részletes dokumentumokat.

Amúgy a megye rendelkezésére álló teljes beruházási költségvetés 32,4 millió lej (15,8 millió lej vissza térítendő plusz 16,6 millió vissza nem térítendő támogatás), melyből a Bihar megye, mint területi közigazgatási egység által viselt el nem számolható költség 1,2 millió lej, 513 ezer lej a minimis támogatás és 30,7 millió lej állami finanszírozás. Ha pedig figyelembe vesszük azt is, hogy még 500 ezer lej a projektben résztvevő Nagyváradi Egyetemnek van kiutalva, akkor a teljes büdzsé értéke 32,9 millió lej.

A park a Ceyrat utcában, a Rulikowszki temetővel szemben fog működni, az elmúlt időszakban a megyei tanácsnak sikerült megtisztítania a területet. Valójában két munkálatra lehet számítani ott: az egyik a fogyatékkal élő gyermekek számára kialakítandó campus, mely a tendereztetés szakaszánál tart, és két–három héten belül győztest hirdetnek, hogy aztán néhány hét múlva elkezdődjön a kivitelezés. A másik a tulajdonképpeni Tudományos és Technológiai Park, mely esetében miután zöld utat kapnak a kolozsvári hatóságtól, lebonyolíthatják a közbeszerzési eljárást, és optimista forgatókönyv szerint valamikor novemberben nekiláthatnak a munkálatoknak.

Forrás: B.N.