A magyar női kézilabda-válogatott komolyabb izgalmak nélkül 37–28-ra legyőzte a japánt a Debrecenben zajló olimpiai kvalifikációs tornán, ezzel csoportelsőként váltotta meg repülőjegyét a nyári olimpiára. A mieink hibátlan teljesítményt nyújtottak, háromból három sikert aratva négy nap alatt – közte a Tokióban negyedik helyet szerző svédek elleni bravúrral. Mindez azt jelenti, hogy húsz év elteltével, a 2004-es athéni játékok óta először mind a női, mind a férfiválogatottért szoríthatunk majd ugyanazon olimpián!

Két évtizede nem látott siker kapujában állt a magyar kézilabdasport: a férfiválogatottunk egy hónapja Tatabányán már megváltotta a repülőjegyét a párizsi olimpiára, most pedig a női volt soron. A debreceni Főnix Arénában közel telt ház előtt azt a Japánt kellett ehhez legyőzni – vagy legalább nem kikapni tőle négy gólnál többel –, amellyel szemben eddig tizennyolc randevúból tizennyolc magyar siker volt a mérleg. Mindez pedig egyet jelentett volna azzal, hogy a 2004-es játékok óta először nők és férfiak ugyanazon az olimpián tudnak elindulni. 

A magyar női kézilabda-válogatott biztosan nem játszik az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele – hívta fel a figyelmet az MTI. A kalapokat a nemzetközi szövetség honlapján hozták nyilvánosságra vasárnap este, mivel utolsóként a magyar válogatott is megszerezte a kvótát Japán 37–28-as legyőzésével Debrecenben. A csoportkör sorsolására kedden 17.30-tól kerül sor Párizsban.

A párizsi olimpia női kézilabdatornájának sorsolási kalapjai:

  • 1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
  • 2. Hollandia, Németország
  • 3. Szlovénia, Spanyolország
  • 4. Svédország, Franciaország
  • 5. Dánia, Brazília
  • 6. Angola, Dél-Korea