Ötvenezerben szabta meg a kormány szerdai ülésén a Romániában 2021-ben újonnan foglalkoztatható Európai Unión kívüli állampolgárok legmagasabb létszámát – jelentette be a kabinet ülését követően a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan elmondta, év elején 25 ezres létszámot hagytak jóvá, a szerdai döntéssel ezt megduplázták.

A tárcavezető azzal indokolta az intézkedést, hogy a tavalyi első félévhez viszonyítva az idei első hat hónapban 27,8 százalékkal nőtt a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatására vonatkozó igénylések száma, és július végéig már több mint 17 196 ilyen munkavállalási engedélyt bocsátottak ki, további 3620 kérelem elbírálása pedig folyamatban van.

A miniszter hozzátette, emellett a betöltésre váró állások száma is nőtt Romániában. Január és május között összesen 160 405 betölthető állás volt – tavaly ugyanebben az időszakban 156 085-öt jegyeztek -, és ezek közül 29 995-öt folyamatosan újra meghirdettek a munkaadók.

Az EU-n kívüli munkavállalók számának növelésével egy munkaerőpiaci igényre válaszolnak, ugyanakkor így megelőzhető, hogy a harmadik országbeli állampolgárok törvénytelenül dolgozzanak Romániában – érvelt Turcan. – Agerpres/Maszol