A Bihar megyei rendőrség kétóránként adott ki közleményt a helyhatósági és európai parlamenti választások napján, amelyben a szavazókörzetekben és azok környékén történt kisebb incidensekről tájékoztattak. Este 21 óráig nem történt komolyabb eset, ami befolyásolhatta volna a választások megszokott menetét.

Az említett időpontig 22 választási incidenst jelentettek megyeszerte, ebből nyolc bejelentés alaptalannak bizonyult – tájékoztatott a rendőrség sajtóosztálya. Több panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a kampánycsend ellenére az online térben továbbra is folytatódott a választási pártpropaganda. Emiatt a rendőrök négy büntetést szabtak ki – két figyelmeztetést, valamint két bírságot, egyenként 1400 lej értékben. További három figyelmeztetést azért adtak, mert a szavazókörzetek 500 méteres körzetében alkoholt árusítottak.

Ezeken kívül egy 2000 lejes bírságot is kiszabtak hamis riasztás miatt. A telefonáló állítása szerint Körösbánlakán (Bălnaca) az egyik szavazókörzet előtt botrány robbant ki. Az ellenőrzést követően kiderült, hogy nem történt ilyesmi.

Két, egyenként 600 lejes pénzbírságot is kiszabott a rendőrség, egyet Illyén (Ciumeghiu), ahol egy szavazópolgár telefonjával videófelvételt készített a szavazólapjáról, míg Miklósirtáson egy másik személy lefotózta a szavazólapját a fülkében. Továbbá két büntetőeljárást indítottak a szavazás titkosságának megsértése miatt: Alsólugason (Lugașu de Jos) egy szavazókörzetben megalapozatlanul engedték, hogy egy kisérő is bemenjen a szavazófülkébe.

Továbbá egy lehetséges bűncselekmény miatt is panaszt nyújtottak be: a bejelentő elmondása szerint az egyik örvéndi (Urvind) szavazókörzetben feltehetőleg ellopták a pecsét alján levő Votat felirattal ellátott műanyagdarabot. E mellett testi sértés miatt is eljárást indított a rendőrség vasárnap, miután egy személy bejelentést tett a 112-es segélyhívószámon, hogy Illyén (Ciumeghiu), egy szavazókörzet udvarán bántalmazták. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a megadott helyszínen két személy dulakodott egymással, az összetűzést követően egyikőjük sem szorult orvosi ellátásra. Egy nagyváradi szavazókörzetből is jelezték, hogy eltűnt egy pecsét, ez viszont később előkerült. 

Vasárnap büntetőeljárás indult azért is, mert Genyéte (Ghentea) egyik szavazókörzetében a szavazóbiztos úgy távozott a mozgóurnával, hogy nem tartotta be a szállításra vonatkozó jogszabályi feltételeket. Továbbá választási csalás gyanújával is eljárást indítottak egy tatárfalvai (Totoreni) férfi ellen, aki miután leadta voksát a lakóhelyéhez tartozó szavazókörzetben, megpróbált szavazni Felsőfeketevölgyben (Valea de Sus) is.

Kisebb incidens történt a délutáni órákban Sárszeg faluban. Sütő Tibor, a megyei választási iroda tagja lapunknak elmondta, hogy két személy autóval ment ki a sárszegi szavazókörzethez, de nem mentek be voksolni, és mozgóurnát sem kértek, hanem az egyik szavazóbiztos hozta ki a szavazólapokat és a pecsétet az utcára, és ott szavazott a két polgár, majd a szavazóbiztos bevitte és bedobta a szavazólapokat az urnákba. Ez szabálytalan eljárás, ugyanis voksolni csak a szavazókörzetben lehet. Az RMDSZ felejelentést tett, az ügyben a margittai rendőrség vizsgálódik. – erdon.ro