Szerda délben nyitotta meg kapuit és vasárnap estig tart a Gaudeamus Könyvvásár, melyet először 1994-ben rendeztek meg Bukarestben. Immár nyolcadik idényéhez érkezett a Gaudeamus könyvvásár, amelyet évről évre – a világjárvány időszakát leszámítva – megrendez a román közszolgálati rádió. Nagyváradra nyolcadik alkalommal érkezik el a rendezvény, mely május 11-15 között várja a könyvbarátokat a Szent László téren felállított sátrakban. A keddi beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén negyvenhét kiadó mintegy húszezer címmel lesz jelen a vásáron, továbbá kötetbemutatók, dedikációk, gyerekfoglalkozások is lesznek a helyszínen. 

Az eseményhez kapcsolódóan három kiadó online lesz jelen az eseményen, vagyis ezeknek a kiadóknak a könyveit a www.gaudeamus.ro honlapról lehet majd megrendelni, de a könyvvásáron jelen levő kiadók könyvei is hozzáférhetőek lesznek online. Az esemény helyi társszervezője a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), mely húszezer lejjel támogatja a vásárt. Az APTOR igazgatója, Alina Toie elmondta, hogy a Gaudeamuson nagyon sok könyvet szoktak eladni a Nagyváradon.

A Gaudeamus könyvvásár egy karaván jellegű rendezvény, melyet az idén először Krajován tartottak meg, majd következett Kolozsvár, és most érkeztek el Nagyváradra. Az idén megszervezik még a vásárt Temesváron, Nagyszebenben, Brassóban, Jászvásáron és Bukarestben is. A nagyváradi vásár hivatalos megnyitója ma délben lesz, a helyszínen naponta 10-21 órák között várják a könyvbarátokat, a vásárra a belépés ingyenes. – erdon.ro