A képviselőház után a szenátus is elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a TikTok betiltásához vezethet az Egyesült Államokban, már csak Joe Biden elnök aláírására van szükség – írja a News.ro portál. A javaslatot a szenátus elsöprő többséggel – 79 igen és 18 nem szavazattal – fogadta el. Joe Biden korábban jelezte, amennyiben elé kerül a törvény, alá fogja írni.

A törvényjavaslat beterjesztői szerint a kínai alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára, mert a kínai tulajdonos, a ByteDance nevű technológiai vállalat a kínai kormányzat befolyása alatt áll, és a hatályos kínai törvények értelmében bármikor arra kötelezhetik, hogy átadja felhasználói adatait a kínai állam számára.

Ha a törvény életbe lép, a ByteDance-nek egy éve lesz arra, hogy vevőt találjon a TikTok számára, különben az alkalmazást blokkolni fogják az Egyesült Államokban. A TikTok már bejelentette, hogy bíróságon fogja megtámadni a törvényt.

Donald Trump 2020-ban már megpróbálta betiltani a platformot, míg 2023-ban Montanában állami szintű tilalmat fogadtak el. a két tilalmat végül a bíróságok akadályozták meg, és azóta Trump álláspontja megváltozott a platformmal kapcsolatban. A külföldi befektetéseket kezelő CFIUS vezette pénzügyminisztérium 2023 márciusában követelte a ByteDance-től, hogy adják el a TikTok részvényeiket, különben a platform betiltásával kellene szembenézniük. Az intézkedés azonban még nem történt meg.