A Magyarok kenyere- 15 millió búzaszem program keretében Bihar megyében is jelképesen összeöntötték a magyarok lakta településekről felajánlott búzaadományokat. A Románia Magyar Gazdák Egyesülete, a Partiumi Falugazdász Hálózat és az RMDSZ közös szervezésében megvalósuló eseményre ez alkalommal Érmihályfaván, a Homec Agro gazdasági udvarán került sor.  

Az köszöntőbeszédeket követően a helyi Apró Lábak és a Nyiló Akác Néptáncegyüttes produkciója következett. Az előadás után ökumenikus szertartás keretében a római katolikus, református és a baptista felekezetek vezetői áldást kértek az összegyűjtött búzaadományra, a programban résztvevő gazdákra és a kenyérből részesülők életére. A búzát évről évre liszt formájában juttatják el a kedvezményezettekhez, amelyek között gyermek és idősotthonok, óvodák, egyházak által működtetett szociális intézetek is vannak.

A Magyarországon 2011-ben indított jótékonysági kezdeményezéshez mára a Kárpát-medence valamennyi tájegységéből csatlakoztak gazdaszervezetek és termelők és ennek köszönhetően a kezdeti 10 tonnáról mostanra 1000 tonnára növelték az összegyűjtött búzamennyiséget. A Partiumi Falugazdász hálózat negyedik éve vesz részt a gyűjtésben és az évente összegyűjtött 70-110 tonna közötti búzamennyiségekkel, az összmennyiség közel 10 százalékával járul hozzá a magyarok kenyere program sikeréhez.

Az ünnepélyes összeöntés az elmúlt években nemzeti összetartozás szimbóluma lett, hiszen a program által úgy egyesül a Kárpát-medence magyarsága, mint ahogyan a búzaszemek liszté őrölve a kenyérben eggyé válnak.  – érhangja.ro