Novak Djokovics tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt, 22. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén Rafael Nadalt, és hétfőtől újra világelső lett.

A szerb sztár történelmet akart írni azzal is, hogy saját rekordját tovább javítva tizedszer is a magasba emeli a Norman Brooks Kupát, tovább növelve a távolságot a Melbourne-ben egyaránt hatszor győztes ausztrál Roy Emerson és svájci Roger Federer előtt. A 35 éves Djokovics 27 meccs óta nem kapott ki az Australian Openen – tavaly koronavírus elleni oltatlansága miatt nem indulhatott -, ezzel megdöntve Andre Agassi 26-os tornarekordját, és legutóbb a 2018-as viadal nyolcaddöntőjében kapott ki. A torna toronymagas favoritja 40 meccs óta veretlen volt ausztrál földön, és előzőleg mindössze egy szettet vesztett idén az AO-n. 

A 11 évvel fiatalabb Cicipasz második GS-fináléjára készült, az elsőt éppen Djokoviccsal szemben vesztette el a 2021-es Roland Garroson úgy, hogy már kétszettes előnyben volt. Sikere esetén a 2019-es ATP-világbajnok lehetett volna az első görög Grand Slam-győztes. Cicipasz a fináléig összesen három szettet bukott el Melbourne-ben. A csúcstalálkozó értékét növelte, hogy a győztes hétfőtől leváltja a spanyol Carlos Alcarazt a világranglista élén.

Eredmény, férfi döntő:

  • Novak Djokovics (szerb, 4.)-Sztefanosz Cicipasz (görög, 3.) 6:3, 7:6 (7-4), 7:6 (7-5) – maszol.ro