^ Vissza Fel

Végleges: az RMDSZ jelöltje, Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere

  2024. június 13. csütörtök 

Maratoninak mondható választás végére tett pontot a központi és a megyei választási bizottság azzal, hogy kimondta: egyetlen szavazattal Béres Csaba, az RMDSZ jelöltje megnyerte a vasárnap megtartott polgármester-választást.

Mint ismert, a Bihar megyei kisvárosban tetőfokára hágott a hangulat, miután példátlanul hosszúra nyúlt a vasárnap leadott voksok megszámolása. Mint írtuk, ez azért alakult így, mert az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) azt kérvényezte, hogy csakis a szavazókörzet elnök nyúlhasson hozzá a szavazólapokhoz és azokat egyesével mutassa fel. Nos, a városban és a hozzá tartozó falvakban mintegy hatezer polgár élt szavazati jogával, és mivel mindenki öt szavazólapot kapott, az öt urnából ez mintegy harmincezer szavazólap egyenkénti ellenőrzését jelentette.

A szavazatok első megszámolása után néhány szavazat előnnyel az EMSZ jelöltje, Boros Dávid jött ki nyertesen. Az RMDSZ kérelmezte a szavazatok újraszámolását, és ebbe beleegyezett az EMSZ is, sőt aláírták az erre vonatkozó határozatot is – tudtuk meg a helyi választási bizottság tagjaitól. Megjegyezték, hogy miközben az EMSZ még a szavazatszámlálás idején választási csalást emlegetett, kiderült, hogy éppen a Boros Dávid szavazatai közé keveredett Béres Csaba 4 érvényes szavazata, illetve további három érvénytelen voksot az EMSZ jelöltjének a javára írtak az első számolás alkalmával.

A második számolást követően egy szavazattal Béres Csaba, az RMDSZ jelöltje került ki győztesen. Az újraszámláláson végig jelen volt az EMSZ képviselője és jelölje, maga Boros Dávid is, és a jegyzőkönyvet egyhangú szavazással fogadta el a választási bizottság, és írta alá azt minden tag. Ezt a jegyzőkönyvet támadta meg az EMSZ a bukaresti Központi Választási Hatóságnál és a Bihar Megyei Választási Irodánál is.

Szerdán délután a bukaresti központi testület egyhangú döntéssel elutasította az EMSZ óvását, a megyei pedig háromnegyedes többséggel tett ugyanígy, kihirdetve a jogerős és végleges döntést, mely szerint Béres Csaba folytathatja polgármesterként. Az RMDSZ oldalán közzétett üzenetekben mindenkit arra intenek, hogy a békesség érdekében fogadják el a törvényes eljárás nyomán született eredményt, illetve azt kérik ellenfeleiktől, hogy fejezzék be az emberek közötti árkok ásását. – maszol.ro

Maradt a bizonytalan helyzet Székelyhídon

  2024. június 12. szerda 

Székelyhídon szorosan alakult a június 9-i helyhatósági választás végeredménye. Hétfő délután sok helybeli a polgármesteri hivatal ideiglenes otthonául szolgáló városi múzeum épülete előtt tiltakozott, szerintük ugyanis az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje, Boros Dávid megnyerte a választásokat, a regnáló RMDSZ-es polgármester, Béres Csaba azonban az időhúzással és a szavazatok újraszámláltatásával ezt nem hajlandó elismerni, illetve állítólag befolyásolni próbálná az eredményt. 

Kedden a délutáni órákban a székelyhídi RMDSZ Facebook-oldalán a következő bejegyzés volt olvasható: „Tisztelt székelyhídiak és hozzá tartozó falvak lakosai! A szavazatok újraszámlálása után, a hivatalos választási eredmény Székelyhíd polgármesteri tisztségére: egy szavazattal több van az RMDSZ jelöltjének, Béres Csabának. Hivatalos szervek kíséretében és szállításában úton vannak a leadott voksok a Nagyváradi Választási Központba”. Ugyanakkor az Ebihoreanul portálnak Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke azt nyilatkozta, hogy amennyiben így marad, megtámadja ezt a számukra kedvezőtlen végeredményt, és újraszámlálást fog kérni. – erdon.ro

Gyereknapi úszóversenyt

  2024. június 5. szerda 

A nemzetközi gyermeknap alkalmából ismét úszóversenyt szerveztek a Székelyhidi tanuszodában. A verseny szervezője Hasas Marcel edző volt, akit Coraș Luminița és Hasas Roland segítette munkájában. A színvonalas és remek hangulatú megmérettetésen a résztvevők több úszásnemben mérhették össze tudásukat.

A díjkiosztó ünnepségen részt vett a nagyváradi Crisul sportklub igazgatója Pető Dalma Csilla és székelyhid polgármestere Béres Csaba is, akik érmekkel és emléklapokkal jutalmazták a versenyen legjobb helyezést elérőket. – erhangja

4,6 km kerékpárút épül Székelyhídon

  2024. június 3. hétfő 

4,6 km kerékpárút épül Székelyhídon, amely révén meg szeretnénk könnyíteni a kerékpárosok városon belüli biztonságos közlekedését.

A kerékpárút nyomvonala érinti a főbb országút szakaszokat, el fogja érni a főbb országos és megyei utakat átfedő utcákat (Dunării, Victor Babeș és Malom utcák). A kerékpárutak biztosítják a főbb helyi érdekű turisztikai- és oktatási célok összekapcsolását: „Petőfi Sándor” Elméleti Líceum, tanuszoda, strand, Malom utca, összeköttetésbe kerülve a vasútállomással, polgármesteri hivatallal, kastéllyal, központi parkkal, ortodox- és katolikus templommal, 1. számú Bővített Programú Óvodával, kisiskolával, múzeummal, illetve a református templommal.

Az adott beruházások kivitelezésére vonatkozóan már megtörtént a közbeszerzési eljárás, még néhány engedély megszerzése van folyamatban és kezdődhet a kivitelezés. A pályázat a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv keretén belül valósul meg.

Színes élmények kavalkádja várta a székelyhídi gyereknapi programokra látogató családokat

  2024. június 2. vasárnap 

Változatos programok várták a kicsiket és nagyokat június 1-én, gyermeknap alkalmából a székelyhídi református templom kertjében. Bár a reggelig tartó eső kicsit megijesztette és elbizonytalanította a családokat és a szervezőket, mire a gyermeknapi foglalkozások elindultak, már nyoma sem volt felhőknek az égen: ragyogó napsütés fogadta az utcára kilépőket, mely ki is tartott a programok egész ideje alatt. A nap reggeli tornával indult Oláh Katalin Melinda és a Tini Dance Center táncosainak jóvoltából, majd a templomban folytatódott közös énekléssel és az egyház ifjainak tolmácsolásában Dávid és Góliát történetével. Ezt követően a legkisebbek a létavértesi Cifra Palota bábcsoport előadásában színes kesztyűk és kesztyűbábok változatos zenékre koreografált mesés táncait tekinthették meg.

Ezalatt a nagyobbak ügyességi játékokban és íjászatban tették próbára magukat. Természetesen nem maradhatott el a mindig oly népszerű ugrálóvár, népi játékok, csillámtetoválás és arcfestés sem, ahol a gyerekek hosszú sorokban, hol türelmesen, hol türelmetlenebbül várták, hogy kedvenc figuráik képét magukra ölthessék. A programok ideje alatt bohócok szórakoztatták a gyerekeket, akik, ha megéheztek, frissen sült kürtőskaláccsal csillapíthatták éhségüket. Az élménydús programok sorát gazdagította a bihardiószegi Hegedűs Szabolcs ismert gyerekdalokból összeállított koncertje, ugyanakkor Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője és segítői jóvoltából néptánctanulásra is lehetőség nyílt a templomkert hatalmas fáinak hűvösében. A szervezők a résztvevő családokat finom ebéddel várták, ami után a kicsik nagy örömére jöhetett a jól megérdemelt desszert: gyümölcsök, csokiszökőkút és fagylalt. A Wild Hawk motorosok csapatának tagjai számtalanszor bizonyították már, hogy a bőrdzseki alatt hatalmas szív rejtőzik. Nem volt ez másképp a kicsik nagy napján sem, hiszen a kültéri színes programkavalkád egyik fénypontját a közös motorozás jelentette, amikor is a gyerekek egy próbakör erejéig kipróbálhatták a száguldást.

Az idei alkalmat a székelyhídi református egyházközség a helyi polgármesteri hivatallal közösen szervezte meg, és sikerét nemcsak az bizonyítja, hogy szép számban voltak jelen a családok, hanem a sok csillogó szempár és felhőtlen gyermekkacaj is, mely az élménynapot végigkísérte. – erhangja

Aquaparkkal fog gazdagodni Székelyhíd

  2024. május 29. szerda 

Román magánberuházó cég közel három hektár területen aquaparkot épít Székelyhídon. Ez a beruházás a régió legmodernebb ilyen típusú létesítménye lesz, amely felteszi Székelyhídat a régió turisztikai térképére, ami mindamellett, hogy több száz munkahelyet fog teremteni, sok más kiegészítő vállalkozást is segít beindítani, mint vendégházak, éttermek, illetve egyéb más a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat, amik újabb munkahelyeket, gazdasági fellendülést, és a székelyhídi ingatlanok, területek felértékelődését jelenti majd. – erhangja

A régió legkorszerűbb iskolakomplexuma épül Székelyhídon

  2024. május 28. kedd 

A régió legkorszerűbb iskolakomplexuma épül Székelyhídon, a „Petőfi Sándor” Elméleti Líceumnál. A munkálatok már javában folynak a három részből álló épületegyüttes megvalósításához (iskola, étkezde, műhelyek). A befektetés célja a minőségi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása minden székelyhídi és környékbeli gyermek számára. Ezáltal elősegítjük a diákok innovatív fejlesztését, felzárkóztatását a modern képzési- és munkaerőpiaci igényekhez.

Az iskola 24 osztályteremből és 7 laboratóriumból (biológia, kémia, fizika, informatika, rajz- és művészeti műhely, illetve idegennyelvi kabinet), könyvtárból, olvasóteremből, oktatók számára kialakított helyiségekből (tanári, iroda), orvosi rendelőből fog összetevődni.

A 156 helyes étkezde hideg- és meleg ételek előkészítésére alkalmas konyhákat is magába fog foglalni. Ugyanezen épülethez fog tartozni a 300 férőhelyes média klub is, ahol a diákok a modern tömegtájékoztatási- és egyéb digitális eszközök világába nyernek majd betekintést.

A komplexum harmadik épületéhez 3 műhely és 1 karbantartó helyiség, 4 laboratóriumi kiegészítő terem fog tartozni. A több mint 39 millió lejes befektetés a Nemzeti Befektetési Társaság támogatásával valósul meg.

Gyereknapi úszóverszeny Székelyhídon

  2024. május 21. kedd 

Pénteken, május 31-én, 18.00 és 21.00 óra között gyermeknapi úszóversenyt szervezünk.
Az úszóverseny három korcsoportban kerül megrendezésre:
Első korcsoport: 6 – 9 év
Második korcsoport: 10 – 13 év
Harmadik korcsoport: 14 – 17 év
A versenyszámok a következők:
50 m pillangó
50 m gyors
50 m mell
50 m hát
A belépés ingyenes a versenyen részt vevő gyerekek számára!