^ Vissza Fel

Kedden kezdődik a nyolcadikosok képességvizsgája

  2024. június 25. kedd 

Több mint 160.400 nyolcadikos iratkozott fel a kedden kezdődő országos képességvizsgákra – tájékoztatott hétfőn az oktatási minisztérium.

Kedden román nyelv és irodalomból, csütörtökön matematikából mérik fel a diákok tudását. A kisebbségekhez tartozó tanulók pénteken anyanyelv és irodalomból vizsgáznak. A felmérőket összesen 3392 iskolában/vizsgaközpontban tartják.

A diákoknak 8 és fél 9 között kell megjelenniük a vizsgateremben egy érvényes személyazonosító igazolvánnyal. Az írásbelin csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz fekete grafitceruzát használhatnak.

A vizsga 9-kor kezdődik a feladatlapok és a lepecsételt piszkozatlapok szétosztásával, időtartama 120 perc. Nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök.

A vizsgatermekbe tilos bevinni a következő tárgyakat: iskolatáska, hátizsák, táska, pénztárca és hasonlók (a tanulóknak ezeket a személyes tárgyakat az iskola/vizsgaközpont igazgatósága által kijelölt tárolóhelyiségben kell hagyniuk). A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik.

A vizsgák előzetes eredményeit július 3-án legkésőbb 14 óráig teszik közzé. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 3. 16 és 19 óra között, illetve július 4-én 8 és 12 óra között. A végleges eredményeket július 9-én függesztik ki. Az evaluare.edu.ro honlapon is közzétett listán a diák neve helyett az első vizsgán kiosztott egyéni kód jelenik meg.

A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon. – agerpres.ro

CFR: vonatkéséseket okoznak a rendkívüli hőség miatti sebességkorlátozások

  2024. június 21. péntek 

Vonatkéséseket okoznak a rendkívüli hőség miatt bevezetett sebességkorlátozások – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Román Vasúttársaság (CFR).

A közleményben hangsúlyozták, hogy kánikula idején a vasúti közlekedés biztonsága érdekében kötelező korlátozni a szerelvények sebességét, ez nemcsak Romániában, hanem világszerte így történik. A rendkívüli hőségben, amikor az 50-55 Celsius-fokot is eléri a vasúti sínek hőmérséklete, a légkondicionáló berendezések sokszor nem képesek a hűtésre, csak szellőztető üzemmódban működnek – magyarázták.

A CFR azt javasolja az utasoknak, hogy folyamatosan hidratálják magukat, legyen a poggyászukban legalább egy palack víz, ha gyógyszeres kezelés alatt állnak, utazáskor legyenek náluk a gyógyszereik, és ha rosszul vannak vagy segítségre szoruló utas látnak, azonnal értesítsék a vonat személyzetét. – agerpres.ro

Olaszország támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását

  2024. június 20. csütörtök 

Románia rendkívül fontos partnere Olaszországnak kétoldalú, európai és nemzetközi szinten egyaránt, és szeretnénk, hogy teljes körűen csatlakozzon a schengeni térséghez – jelentette ki az olasz államelnök.

A bukaresti hivatalos látogatásán tartózkodó Sergio Mattarella szerdán közös sajtótájékoztatott tartott az őt fogadó Klaus Iohannis államfővel.

‘Szeretném, hogy Olaszország kérje az Európai Tanácsban a szárazföldi határellenőrzés megszüntetését Románia esetében, és az ország teljes körűen csatlakozzon a schengeni térséghez’ – mondta Mattarella.

Hozzátette: a két ország euroatlanti szinten is intenzíven együttműködik.

Az olasz elnök kiemelte ugyanakkor, hogy a ‘minden szinten’ kiváló kétoldalú kapcsolatokat ‘a mély kulturális kötődések’ és a romániai olasz és olaszországi román közösség megléte is elősegítik. Hangsúlyozta, hogy Olaszországban népes román közösség él, amely hatékonyan hozzájárul a gazdasági és társadalmi élethez.

Matterella arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában számos olasz tőkéjű cég folytat tevékenységet, hozzájárulva a két ország közötti kitűnő gazdasági kapcsolatokhoz.

‘A két állam közötti kereskedelmi forgalom értéke elérte a 20 milliárd eurót, és mi reméljük, hogy még tovább fog nőni. A februári kormányközi csúcstalálkozó és a kétoldalú megállapodások aláírása sikert jelentett a kétoldalú kapcsolatok szempontjából, és az együttműködés további lehetőségeit nyitotta meg’ – fogalmazott az olasz elnök.

A nemrég lezárult európai parlamenti választásokkal kapcsolatban kifejtette, az Unió új szakaszba lépett, és alapvetően fontos, hogy az európai polgárok visszanyerjék az európai intézményekbe vetett bizalmukat.

Hozzátette: az Európai Unió bővítését elengedhetetlen célként kezeli Olaszország is, és ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy kedden a Moldovai Köztársaságban tett látogatásán megerősítette támogatásáról az ország vezetőségét, és kifejezte az Ukrajnával szembeni támogatás folytatásának szükségességét is.

‘Hasonló állásponton vagyunk a csatlakozási folyamatot illetően, támogatjuk ezen országok gyorsabb csatlakozását az Európai Unióhoz, hogy hozzájáruljanak az Unió életéhez’ – szögezte le Mattarella.

Elmondta, hogy megvitatta Klaus Iohannis elnökkel azt is, hogy az Európai Uniónak az európai választások után foglalkoznia kell az Unió nemzetközi versenyképességének, gazdasági dimenziójának, társadalmi kohéziójának, pénzügyi dimenziójának és a döntéshozatali folyamat újragondolásának kérdésével is.

‘A mai világban a problémák egyre gyorsabban merülnek fel, és azonnali, gyors válaszokat követelnek. (…) Az Európai Uniónak gyorsabbnak kell lennie a döntéshozatalban’ – szögezte le Olaszország elnöke.

Mattarella szerint a román elnökkel abban is egyetértettek, hogy a NATO-n belül meg kell erősíteni az európai védelmi pillért, és fenn kell tartani az Ukrajnának nyújtott támogatást, mert, mint fogalmazott, ‘Ukrajna védelme, Ukrajna ellenállása egész Európa biztonságát és ellenállását jelenti’. – agerpres.ro

EP-választások2024/Végleges eredmények: PSD-PNL – 48,55%; AUR – 14,93%; ADU – 8,71%

  2024. június 19. szerda 

Ismertette kedd este a Központi Választási Iroda (BEC) a június 9-i európai parlamenti (EP-) választások végleges eredményeit.

Ezek szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetsége a szavazatok 48,55%-át szerezte meg és 19 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 14,93%-át (hat mandátum), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) pedig a 8,71%-át (három mandátum) kapta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistája a szavazatok 6,48%-át (két mandátum), az SOS Románia párté 5,03%-át (két mandátum), Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă független jelölt pedig a 3,08 százalékát szerezte meg (egy mandátum).

A BEC szóvivője, Anamaria Revnic-Călugăriţa bejelentette, hogy az összesen 19.870 bel- és külföldi szavazókörzet adatainak feldolgozása alapján 52,40%-os volt a részvétel az EP-választáson, 9.444.894-en szavaztak és 8.942.629 szavazatot minősítettek érvényesnek.

Az európai parlamenti jelöltlistákra és a független jelöltekre leadott szavazatok megoszlása a következő:

* A PSD és a PNL választási szövetsége – 48,55% (4.341.686 szavazat);

* AUR – 14,93% (1.334.905 szavazat);

* Egyesült Jobboldal Szövetség – 8,71% (778.901 szavazat);

* RMDSZ – 6,48% (579.180 szavazat);

* SOS Románia – 5,03% (450.040 szavazat);

* Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (REPER) – 3,74% (334.703 szavazat);

*Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel független jelölt – 3,08% (275.796 szavazat).

Az eredmények alapján a 33 romániai EP-képviselői mandátum eloszlása a következő:

* A PSD és a PNL választási szövetsége – 19 EP-képviselői mandátum;

* AUR – 6 EP-képviselői mandátum;

* Egyesült Jobboldal Szövetség – 3 EP-képviselői mandátum;

* RMDSZ – 2 EP-képviselői mandátum;

* SOS Románia – 2 EP-képviselői mandátum;

*Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel független jelölt szintén mandátumot szerzett.

A szavazatok összesítéséről és a képviselői mandátumok elosztásáról szóló jegyzőkönyv hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben – tette hozzá a BEC szóvivője. – agerpres.ro

Ciucă: a koalíció vezetői szerdán tanácskoznak az államelnök-választás dátumáról

  2024. június 18. kedd 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă hétfőn bejelentette, hogy a koalíció vezetői szerdán tanácskoznak az államelnök-választás dátumáról.

A felsőházban nyilatkozó politikus a sajtónak elmondta, hogy a PNL csak a június 9-i választások hivatalos eredményeinek közzététele után dönt a további stratégiájáról. Elképzelhetőnek tartotta, hogy csak a jövő hét utáni héten tartják meg a párt államfőjelöltjét nevesítő kongresszust. Emlékeztetett: a PNL a múlt héten már elvi döntést hozott arról, hogy lesz egy saját elnökjelöltjük.

Ciucă kifejtette, hogy a korábbi választások esetében már legkésőbb az urnazárás utáni harmadik napon közzétették a végleges eredményeket, idén ez a nyolcadik napon sem történt meg. Ha ez megismétlődik a szeptemberre tervezett államelnök-választáson is, az befolyásolni fogja az iskolai tanévet – vélekedett. Ezért szerinte a koalíciónak elemeznie kell az időpontváltoztatás lehetőségét, amit szerdán tesznek majd meg.

A PNL elnöke értésre adta, hogy személyesen nem időzítené a tanévkezdésre az államelnök-választást. Megjegyezte, hogy valóban szeptemberi dátumokban állapodtak meg korábban a koalícióban, de ezt hivatalosan nem rögzítették. Hozzátette: a szeptemberi időpont ellen szól az is, hogy a választási kampány a nyaralások időszakára esne.

Kérdésre válaszolva Ciucă elmondta, hogy ‘elviekben’ a PNL-nek és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nem lesz közös államfőjelöltje. Arról pedig nem esett szó a koalícióban, hogy jómaga induljon a kormánypártok közös jelöltjeként az elnökválasztáson, Marcel Ciolacu PSD-elnök pedig kormányfőjelölt legyen, mert mindkét fél saját államfőjelöltet szeretne indítani – magyarázta.

Egy másik kérdésre válaszolva a politikus kijelentette: a koalíció és a közös kormány működését nem zavarná, ha a PNL és a PSD elnöke egymás ellen indulna az államelnök-választáson. ‘Az elnökválasztásról van szó, nem a kormányról’ – jelentette ki. – agerpres.ro

Hétfőn kezdődik az érettségi

  2024. június 16. vasárnap 

Hétfőn kezdődik a nyári érettségi, amelyre idén több mint 134.000-en iratkoztak be.

Az érettségi-időszak menetrendje szerint a diákok román nyelvű kommunikációs készségeinek felmérése június 17-19. között zajlik. Az anyanyelvű kommunikációs készségeket június 19-én és 20-án, a digitális készségeket 19-21. között, az idegennyelv-ismeretet pedig 25-27. között mérik fel.

Az érettségizők román nyelv és irodalomból július 1-jén, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 2-án, a választott tantárgyból 4-én, anyanyelvből pedig 5-én írásbeliznek. Az írásbeli vizsgák eredményeit július 8-án délig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap lehet benyújtani 12 órától 18 óráig. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 12-én ismertetik. – agerpres.ro

A REPER az AEP elnökének és a belügyminiszternek a lemondását és a szavazatok újraszámolását követeli

  2024. június 14. péntek 

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (REPER) csütörtökön lemondásra szólította fel az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnökét, Toni Greblát, valamint a hatóság teljes vezetőségét, illetve Cătălin Predoiu belügyminisztert, mivel a jelöltek, a független megfigyelők és a polgárok által észlelt és jelzett súlyos szabálytalanságok miatt az alakulat szerint felelőssé tehetők a június 9-i választások eredményeinek eltorzulásáért.

A REPER ugyanakkor felkérte Klaus Iohannis elnököt, hogy ‘haladéktalanul’ gyakorolja közvetítői szerepét a társadalom és az állam között, ebben ‘a romániai demokrácia számára kényes pillanatban, amikor a választási folyamatba vetett bizalom összeomlott, de két, az ország jövője szempontjából döntő fontosságú választás áll előttünk’.

A párt csütörtöki közleményében rámutat, hogy az állampolgárokhoz tett felhívását követően, az utóbbi 24 órában több mint 220 polgár jelentette, hogy annál a szavazókörzetnél, ahol ők a REPER listájára voksoltak, az AEP honlapján közzétett jegyzőkönyvekben az alakulat nulla szavazattal jelenik meg.

A REPER csapatai 85 ilyen jelentett esetet ellenőriztek, és ezek valósnak bizonyultak, a Központi Választási Iroda (BEC) azonban ‘futószalagon utasította el a polgárok panaszait’ annak ellenére, hogy ezeket bizonyítani lehetett, és több személy is hajlandó volt vállalni igazát a hatóságok előtt – mutat rá a közlemény.

A REPER képviselői azt állítják, hogy a BEC még abban az esetben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását, amikor az alakulat jelöltje, Oana Cambera parlamenti képviselő jelentette, hogy bár ő leadta voksát a pártra, az illető körzet jegyzőkönyvében nulla szavazattal szerepel a REPER.

A párt képviselői rámutatnak, hogy két szavazókörzetben, ahol a voksok újraszámolását jóváhagyták, a REPER több mint 150 szavazattal gazdagodott, pedig azelőtt ezekben nullán állt. Hangsúlyozzák azonban, hogy országszerte több mint 2500 olyan szavazókörzet van, ahol a jegyzőkönyvekben a REPER nulla szavazattal jelenik meg.

‘A szavazatok újraszámlálása nélkül azokban a szavazókörzetekben, ahol csalás gyanúja merült fel, a június 9-i választások fekete foltot jelentenek a romániai demokráciára nézve. Mindez durván megsérti a szabad és tisztességes választásokhoz való jog biztosításának elvét. Ez az egész azzal kezdődött, hogy Marcel Ciolacu sürgősségi rendelettel eltávolította a REPER képviselőit a szavazóhelyiségekből’ – idézi a közlemény Dragoş Pîslarut, a REPER társelnökét.

Ramona Strugariu REPER-társelnök is azon a véleményen van, hogy most minden romániai demokráciapárti ellenzéki erőnek ugyanazért a célért – a demokrácia védelméért – kell küzdenie.

‘Ez már nem az egyik vagy másik pártról szól, hanem minden egyes ellopott szavazatról és a jogállamiság megalázásáról. Nyilvánosan felszólítunk a szavazatszámlálás újrakezdésére, a civil társadalom megfigyelőinek, valamennyi politikai párt képviselőinek és a választásokon részt vevő független jelölteknek a szoros felügyelete mellett. Az ügyet az összes nemzetközi fórum elé visszük, és harcolni fogunk azért, hogy a polgárok szavazatait tiszteletben tartsák, és hogy a bűnösök szembesüljenek a törvény szigorával’ – üzente Strugariu, arra biztatva a polgárokat, hogy jelentsék a továbbiakban is az észlelt szabálytalanságokat. – agerpres.ro

Ciucă nem zárja ki, hogy mégis decemberre írja ki a kormány az államelnök-választást

  2024. június 13. csütörtök 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă szerdán nem zárta ki, hogy az államelnök-választást ne szeptemberben, hanem a ‘parlamenti választásokhoz közeli időpontban’ bonyolítsák le.

A politikust arról kérdezték az újságírók, hogy az államelnök-választás időpontját a koalíció szándékainak megfelelően szeptemberre vagy pedig decemberre tűzi ki a kormány.

Ciucă elmondta, a koalíció egyelőre elemzi, hogy milyen előnyei és milyen hátrányai vannak egy nyári elnökválasztási kampánynak. Közlése szerint ennek alapján dől el, hogy az államelnök-választást az államfő mandátumának végére, a parlamenti választásokhoz közeli időpontra írják ki, ahogy ez a múltban is történt, vagy pedig marad a tervezett szeptemberi időpont. – agerpres.ro