^ Vissza Fel

Rossz hír a szabálytalankodó sofőröknek

  2021. december 2. csütörtök 
 1

Január 1-jétől a közúti büntetőpont értéke 145 lejről 255 lejre nőhet, ha év végéig nem születik döntés a bírságpontok befagyasztásáról. Ez azonban a korábbi években sem történt meg – írja a zf.ro portál.

A KRESZ előírja, hogy a büntetőpont összege a mindenkori minimálbér tíz százalékával egyenértékű. 2021-ben a közlekedési szankciókért kiszabott bírság értékét 145 lejben állapították meg. A büntetőpont jelenlegi értéke egyéb konkrét változtatások hiányában 2021. december 31-éig érvényes. Ez 2017 óta hatályos, ugyanis az akkori országos bruttó minimálbér összege 1450 lej volt.

Romániában a közúti bírságoknak öt csoportja létezik. Az első négy magánszemélyekre, míg az ötödik csak jogi személyekre vonatkozik. A magánszemélyek esetében a maximális bírság (20 büntetőpont) 2900 lejről 5100 lejre, jogi személyek esetében a büntetés (100 büntetőpont) 14 500 lejről 25 500 lejre emelkedhet.

A szankció csoportjai a következők: I. osztály: 2/3 büntetőpont; II. osztály: 4/5 büntetőpont; III. osztály: 6-8 büntetőpont; IV. osztály: 9-20 büntetőpont; V. osztály: 21-100 büntetőpont. – Maszol.ro

Több mint 75 ezer romániai gyermeknek legalább az egyik szülője külföldön dolgozik

  2021. december 2. csütörtök 
 1

Több mint 75.800 romániai gyereknek legalább az egyik szülője külföldön dolgozik a Mentsük meg a gyerekeket romániai szervezetének csütörtökön közölt adatai szerint.

A legtöbb gyereket, 7216-ot Suceava megyében hagyott otthon legalább az egyik szülője. A listán Botoşani (5421), Iaşi (4448), Bákó (3569), Neamţ (3527, Prahova, (3515), Vaslui (3220), Galac (2879), Máramaros (2836) és Konstanca (2833) következik.

Közlése szerint a szervezet öt megyében – Suceava, Iaşi, Vaslui, Maros és Hunyad – több mint 690 szülei nélkül nevelkedő gyereknek készül pszichológiai-oktatási-szociális támogatást nyújtani, 2019 májusa óta pedig mintegy 1600 gyerek kapott tőlük segítséget. A szervezet szerint a szüleik nélkül nevelkedő gyerekek nagy száma szükségessé teszi egy országos szolgáltatási hálózat kialakítását a védelmükre. A Mentsük meg a gyerekeket eddig 17 településen indított ilyen szolgáltatásokat, amelyek révén több mint 9800 gyerek és 6850 nevelésükkel megbízott felnőtt kapott segítséget. – Agerpres

A Romániába telepített rakétaelfogó rendszer nem irányul Oroszország ellen

  2021. december 2. csütörtök 
 1

A NATO rakétavédelmi rendszere, amely a romániai Deveșelun létesített támaszpontot is magába foglalja, nem irányul Oroszország ellen, nem ássa alá Oroszország elrettentő képességeit, kizárólag önvédelmi célokat szolgál az ENSZ alapokmányával összhangban – szögezte le a román külügyminisztérium honlapján csütörtökön közzétett nyilatkozatában Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője.

Aurescu arra reagált, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Stockholmban zajló miniszteri szintű ülésén mondott beszédében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította: Romániában és Lengyelországban támadó fegyverekként használható rakétavédelmi rendszereket állítottak hadrendbe. A román külügyminiszter a NATO 2016-ban Varsóban megrendezett csúcsértekezletének zárónyilatkozatát idézve rámutatott: a NATO rakétavédelmi rendszere kizárólag arra való, hogy az esetleges ballisztikus rakétáktól védje meg a tagállamokat, nem fenyegeti Oroszországot, nem hatékony Oroszország nukleáris arzenáljának elrettentő kapacitásaival szemben, és senkinek nem áll szándékában a rakétarendszer ilyen célú átalakítása. – MTI

Hagyományos katonai parádéval ünnepeltek

  2021. december 1. szerda 
 17

Egy év kihagyás után ismét a hagyományos katonai díszszemlével, különösebb járványügyi korlátozások nélkül ünnepelték meg szerdán Bukarestben a Román Királyság és Erdély egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 103. évfordulóját, Románia nemzeti ünnepét.

Az állami vezetők jelenlétében megtartott bukaresti parádén a hadsereg, a belügyminisztérium és több NATO-tagállam díszegységeinek mintegy 1500 fegyverese vonult fel a fegyvernemére jellemző járművel és haditechnikával, a diadalív felett pedig a román légierő gépei, valamint a belügyi egységek és titkosszolgálatok helikopterei húztak el.

Idén először vett részt a katonai díszszemlén a különleges távközlési szolgálat (STS) néhány – katasztrófahelyzetek kommunikációs feladatainak ellátására szakosodott – járműje, és először láthatta a közönség “élőben” azokat a HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi sorozatvető-rendszereket, amelyeket mintegy másfél milliárd dollárért vásárolt Románia az Amerikai Egyesült Államoktól.

Nem hiányoztak az idei parádéról sem az újonnan vásárolt haditechnika néhány éve már bemutatott elemei, a svájci gyártmányú Piranha-5 típusú, nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járművek sem, és megtekinthette a közönség azokat a Patriot típusú rakétaelhárító ütegeket is, amelyek beszerzésére a tízmilliárd eurós román haderőfejlesztési program közel egyharmadát költik. – MTI

Immár minden romániai városban 6 ezrelék alá süllyedt a fertőzöttségi mutató

  2021. december 1. szerda 
 3

Románia mindegyik városában 6 alatt van az új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma ezer lakosra vetítve – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Egyetlen városban, az Arad megyei Kürtösön haladja meg a mutató az 5 ezreléket.

A következő városokban a legnagyobb a mutató: Kürtös (Arad) – 5,12; Érmihályfalva (Bihar) – 4,89; Căzăneşti (Ialomiţa) – 4,6; Szerdahely (Szeben) – 4,59; Nagydisznód (Szeben) – 4,39. A községek közül a következőkben a legnagyobb a mutató: Bokajfelfalu (Fehér) – 25,53; Cserbel (Hunyad) – 14,53; Kecsed (Kolozs) – 13,49; Mehadika (Krassó-Szörény) – 12,12; Szék (Kolozs) – 11,08; Katona (Kolozs) – 11,06. – Agerpres

Katonai légitámaszponton fogadták a Dél-Afrikából érkező Tarom-gépet

  2021. december 1. szerda 
 3

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Bukarest melletti katonai légitámaszpont fogadta kedden a Tarom légitársaság Johannesburgból érkező utasszállító repülőgépét, amelyet a kormány küldött a dél-afrikai térségben rekedt román állampolgárokért.

A különjárat indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a kormány, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt, a térségben pedig több mint 40 román állampolgár – köztük a bajnok nagybányai rögbicsapat – kért hazatéréséhez segítséget a pretoriai román külképviselettől.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Taromtól bérelt utasszállítón 46 román, 18 más európai (tíz bolgár, négy spanyol, három lengyel és egy magyar), illetve hat harmadik országbeli állampolgár (a nagybányai rögbiklub 4 georgiai, egy ausztrál és egy újzélandi, román tartózkodási engedéllyel rendelkező játékosa) tért vissza Európába. Bár számukra a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér elkülönített folyosókat készített elő, a közegészségügyi szervek úgy döntöttek: biztonságosabb, ha – a civilek és katonák által közösen használt kifutópályáról – a katonai támaszpontra irányítják a gépet, és a dél-afrikai térségéből érkezők egyáltalán nem haladnak át a nemzetközi repülőtér utasterminálján.

A sportküldöttség tagjai egy kisebb repülővel folytatják útjukat Nagybányára, a többi utast pedig a közegészségügyi igazgatóság veszi át, hogy letesztelje és karanténba helyezze őket. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szombaton döntött arról, hogy a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió és Svájc állampolgárait léphetnek be az ország területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karanténkötelezettséget írtak elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen. – MTI

A mai nap mutatják be és december 1-jén kerül forgalomba a 20 lejes bankjegy

  2021. november 26. péntek 
 32

A Román Nemzeti Bank (BNR) 20 lej értékű bankjegyet hoz forgalomba, amely a Románia hősnőjének tartott Ecaterina Teodoroiu első világháborús áldozatot ábrázolja.

A bankjegyet ma pénteken mutatja be a nyilvánosságnak Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke. Ez az első olyan forgalomképes bankjegy Romániában, amelyen egy női személyiség képe jelenik meg. A nemzeti bank szerint ez fontos a közvéleménynek, a kezdeményezés széles társadalmi támogatottságra talált. Ecaterina Teodoroiu bankjegyen történő megjelenítése példája a nemek közötti egyenlőtlenség megszilárdításának, valamint erősíti a nők történelmi és társadalmi szerepét – jelentette be a BNR.

A bankjegy előoldalán Ecaterina Teodoroiu portréja, születésének és halálának ideje (1894–1917), valamint egy csokor aranysáfrány jelenik meg. A háttér központi részén a Román Cserkészszövetség jelvénye lesz látható. A 20 lejes hátoldala ábrázolja a győzelem szárnyas alakját, a Mărășești mauzóleum képét, valamint egy liliomszálat.

A hamisítás elleni védelem érdekében a bankjegy számos biztonsági elemet tartalmaz, ezek közül néhány szabad szemmel is látható, de vannak olyanok, amelyeket csak a pénzintézetek vagy bankok alkalmazottai azonosíthatnak. A 20 lejes bankjegy a Román Nemzeti Bank bukaresti, illetve Kolozs, Konstanca, Dolj, Iași és Temes megyei kirendeltségein keresztül kerül forgalomba. – Maszol.ro

Költségvetés-módosítás

  2021. november 26. péntek 
 9

A munkaügyi és a pénzügyminisztérium részesül a legnagyobb összegből az idei második költségvetés-kiigazítás során, a legtöbb pénzt pedig a mezőgazdasági, a szállításügyi és az energiaügyi tárcától vonják el – derül ki a pénzügyminisztérium honlapján szerda este közzétett tervezetből.

Az intézkedéssel 4,831 milliárd lejjel, 84,905 milliárd lejre nő az idei költségvetési hiány, de GDP-arányosan a deficit 7,13 százalékos marad.

A pénzügyminisztérium összesen 3,409 milliárd lejt kap, amelyből 1,265 milliárd lejt kamatkifizetésekre fordítanak, 727,3 millió lej pedig a kormány tartalékalapjába kerül. A plusz összegből fedezi a tárca többek között Románia hozzájárulását az EU költségvetéséhez is.

Az egészségügyi minisztérium büdzséjét 2,451 milliárd lejjel egészítik ki. Az összeg legnagyobb része az egységes országos társadalombiztosítási alapba kerül, illetve ebből fizetik ki az állami egészségügyi alkalmazottak bérét az év hátralevő részében.

A munkaügyi minisztérium 2,195 milliárd lejt kap, amit főként az energiadrágulás kompenzálására, illetve a nyugdíjak, a fűtéstámogatások, a gyermeknevelési pótlék, a gyermekgondozási díj és a fogyatékkal élők juttatásainak kifizetésére fordítanak.

Az igazságügyi minisztérium idei költségvetését is növelik, 823,9 millió lejjel, elsősorban a bírósági határozatokban megállapított bérhátralékok fedezésére.

Ezzel szemben a mezőgazdasági tárca idei büdzséjéből 2,314 milliárd lejt vonnak el, az összeg legnagyobb része vissza nem térítendő külföldi támogatás, amit a minisztérium nem költött el.

A szállításügyi minisztérium költségvetése 757,3 millió lejjel csökken. A nagy összegű pénzelvonás azért lehetséges, mert a tárca nem költött el 948 millió lej értékű uniós támogatást. – Agerpres