^ Vissza Fel

Nyári Színházi Fesztivál a várban

  2024. június 21. péntek 

A nyíregyházi Mandala Dalszínház és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének koprodukciójában idén is lesz Nyári Színházi Fesztivál a nagyváradi várban július 11. és augusztus 14. között. Hat előadásra számíthatnak az idén is az érdeklődők, a bérlet- és jegyárak nem változtak. Az idei programot közöljük az alábbiakban.

Kulcsár Lajos: Love.hu – Németh Kristóf, Kiss Anna Laura. 2024. július 11. (csütörtök). Esőnap: 2024. július 12. (péntek).
Szigligeti–Szente–Bolba: Liliomfi (musical komédia). Mandala Dalszínház. Rendező: Mikó István. 2024. július 20. (szombat). Szakszervezetek Művelődési Háza, Nagyvárad.
Ray Cooney: A miniszter félrelép (vígjáték). Mandala Dalszínház – szabadtéri premier! (A Kisvárdai Várszínház, a Mandala Dalszínház és a Mandala Nyár közös produkciója.) 2024. július 29. (hétfő). Esőnap: 2024. július 30. (kedd).
Halj meg, és nagy leszel! – Földes László, HOBO. 2024. augusztus 5. (hétfő). Esőnap: 2024. augusztus 7. (szerda).
Shirley Valentine – Vándor Éva estje – (lírai komédia). 2024. augusztus 9. (péntek). Esőnap: 2024. augusztus 11. (vasárnap).
Adorján Beáta: Loft (komédia). Aukusz Éva, Sajgál Erika, Trokán Anna. 2024. augusztus 14. (szerda). Esőnap: 2024. augusztus 19. (hétfő).
Az előadások kezdési időpontja 20 óra, helyszíne a várban lévő nyári színpad, technikai okok miatt egy előadás, a Liliomfi helyszíne a Szakszervezetek Művelődési Háza lesz.
Egy bérlet 99 lejbe kerül, a belépőjegy ára elővételben 25, a helyszínen pedig 30 lej lesz. Jegyeket és bérleteket az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas palotabeli székházában június 25-től, keddtől lehet vásárolni, naponta 10 és 15 óra között, illetve a Gekko Pubban, a Tudor Vladimirescu (Körös) utca 40. szám alatt, mindennap 17 és 24 óra között. Érdeklődni a 0259/432-884-es telefonszámon lehet. – erdon.ro

Izgalmas programkavalkádot, határtalan jókedvet ígér a 12. Szent László Napok

  2024. június 20. csütörtök 

A „Határtalan fesztivál” jegyében, június 24–30. között zajló 12. Szent László Napokon várható programkavalkádról tartottak június 19-én, szerdán sajtótájékoztatót Nagyvárad és térsége egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának szervezői és meghívottaik. Jelen volt: Varga Korpos Dalma, a számos más kulturális, tudományos esemény mellett a nagyváradi Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület vezetője, Zatykó Gyula főszervező, Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti tanszékének vezetője és Luciana Miclea, a Nagyváradot és térségét népszerűsítő Visit Oradea marketingigazgatója.

A fesztivál idei mottójáról Zatykó Gyula főszervező úgy vélekedett, hogy ez tulajdonképpen a Szent László Napok logója, védjegye is lehetne, hiszen első perctől a határon átívelő nemzetegyesítés volt az egyik kijelölt célkitűzés. Ennek egyik alappillére az immár hagyományos, nulladik napi Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű biciklitúra, amelynek során számos váradi – és nem csak – átteker Biharkeresztesre, népszerűsítve a fesztivált és a kerékpározást egyaránt.

Amellett, hogy évről évre többen érkeznek a Szent László Napokra az anyaország közeli régióiból, határtalan a fesztivál azért is, mert nagyon sok Nagyváradról külföldre elszármazott időzíti a Szent László Napok idejére az éves hazautat, és éppen ezért nagyon sok osztálytalálkozót is a fesztivál idején tartanak.

Zatykó Gyula azt kívánta, hogy a Szent László Napok idején legyen határtalan a jókedv, szóljon ez a pár nap a felhőtlen kikapcsolódásról, ami után érezze úgy mindenki, hogy több, mint a fesztivál előtt.

A zenei felhozatalról szólva a főszervező emlékeztetett, hogy a Szent László Napokat csúcsra járató hétvégén, június 28–30. között a nagyváraid várba érkezik Zorán, Deák Bill Gyula, Kowalsky meg a Vega. Két helyi együttes is fellép, a Stevie Ker, a Rius & The Band és a Hakeshet Klezmer Band zenekarokról van szó. De lesz ABBA Tribute Show és Máté Péter–Cserháti Zsuzsa emlékkoncert Mahó Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett előadásában, Molnár Levente világhírű operaénekes pedig ezúttal Fényerő nevű, nemrég megalapított zenekarával lép fel.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a június 24-ei nyitógálára – amelyen a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Boldogasszony tenyerén című előadásával vendégszerepel – már nincsenek belépők, és a sajtótájékoztató után érkezett a hír, hogy a beharangozott, a Kecskeméti Katona József Színház Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical előadására is alig néhány óra alatt megtelt a Szigligeti Színház. Zatykó Gyula aláhúzta: izgalmas előadásnak ígérkezik a Háborúk kora című beszélgetés, amelynek során dr. Somkuti Bálint magyarországi hadtörténész, biztonságpolitikai elemző és Balogh Levente, a Krónika lapszerkesztője, politikai elemző a jelenleg cseppet sem

felhőtlen geopolitikai helyzetről értekezik június 26-án, szerdán 18 órától a nagyváradi vár, F épületében.

De a hétvégi kavalkádban kihagyhatatlan élmény lesz például a hungarikumok bemutatója a nagyváradi vár Fejedelmi udvarában, ahol még huszárokkal is lehet majd fényképezkedni, mint ahogy az elmaradhatatlan gyerekprogramok is, amelyek ezúttal is sokszínűek, és minden korosztályt próbálnak megszólítani.

A meghívottak részéről Luciana Miclea, a Visit Oradea marketingigazgatója örömét fejezte ki, amiért idén is partnerei lehetnek a Szent Lászlónak emléket állító fesztiválnak, amely a középpontba helyezi a nagyváradi várat, és az eseménygazdag hét nagyon sok turistát vonz a városba, illetve az innen elszármazottak közül is sokan hazatérnek.

Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti tanszékének vezetője felidézte, hogy a nagyváradi felsőoktatási intézmény első perctől partnere a Szent László Napoknak, amelyről azt gondolják, hogy az értékek mentén köteleződött el. Jelezte, hogy a tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel a PKE illetékesei és a Szent László Napok szervezői a rengeteg beérkezett pályaművet látva azt a döntést hozták, hogy a Publicritic nemzetközi kritikai pályázatot csak kétévente írják ki, vagyis biennálévá válik.

De azért lesz idén is közös projekt, amelyhez a bukaresti Liszt Intézet is csatlakozik, és Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeit állítják ki Partiumi Keresztény Egyetem Partium épületében, a megnyitó időpontja: 2024. június 23., vasárnap, 18 óra.

További részletek a programokról a Szent László Napok honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán.

A 12. Szent László Napok főtámogatója az OTP Bank Románia, főtámogató intézményei a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a MOL–Új Európa Alapítvány, a Bihar Megyei Tanács és Nagyvárad polgármesteri hivatala. – A Szent László Napok sajtóirodája Sajtóközlemény

Krajovai fotóművészek kiállítása az EFA-ban

  2024. június 19. szerda 

A krajovai Mihai Dan-Călinescu Fotóklub tagjainak alkotásaiból szervez időszakos tárlatot az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA) a vár E épülettestének földszintjén működő EFA Kiállítási Központ három galériájában. A kiállítás a Summit Agro Románia, valamint a Nagyvárad és a Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR-Visit Oradea) partnerségében valósul meg. Kiállítanak: Mircea Anghel, Rodica Anghel, Olguța Albiș, Mihaela és Dan Cojocaru, Crina Duchi, Gabriel Filip, Bogdan Negoiță, Mariana Popescu, Sebastian Prioteasa, Anca Roșu, Dochiana Stoican, Adrian Trica, Oana Ursu és Gabriela Vochescu. A fotók közt vannak Romániában, illetve Európa más tájain és Afrikában készült tájképek, valamint fotóesszék. A Mihai Dan-Călinescu Fotóklub jogelődjét Mircea Anghel fotóművész és Spiru Dionisie kulturális referens alapították 1969-ben Foto-Cine Club elnevezéssel, mely jelentős sikereket könyvelhetett el különböző országos és nemzetközi versenyeken. A klub 1999-ben vette fel Mihai Dan-Călinescu nevét, és szintén a krajovai Tisztek Háza keretében működik. Az újraalapítás óta több mint 1100 fiatal végezte el az egyesület által szervezett fotótechnikai és -művészeti tanfolyamokat. Jelenleg a klubnak több mint 40 aktív tagja van.

A június 21-én, pénteken 18 órakor a Matei Stegerean Galériában kezdődő vernisszázson jelen lesz négy krajovai fotóművész, köztük az elnök, Mircea Anghel. Felszólal Tóth István kurátor, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke, a zenei pillanatokról pedig Alexandrina Chelu-Schorr és Florian Chelu Madeva, a Rockfilharmónia tagjai gondoskodnak. Az alkotásokat július 25-ig lehet díjmentesen megtekinteni hétfőn és szerdán 14-18 óra, kedden, csütörtökön és pénteken 10-14 közt, illetve azokat a fotókat, melyeket a kirakatba és a Vilidár István Galériába tesznek ki, naponta 8-20 óra közt. Ugyanakkor a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás alapján a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is fogják vetíteni ezeket. – erdon.ro

Évadot zárt a nagyváradi Szigligeti Színház

  2024. június 18. kedd 

Az Alíz Csodaországban című Zsótér Sándor-rendezéssel ért véget a nagyváradi Szigligeti Színház 2023/2024-es évada. A teátrum, szokásához híven évadzáró díjátadó gálával zárta a 123. évadát. A Nívódíjak odaítéléséről idén is szakmai zsűri döntött. A Lilliput Társulatot Halasi Dániel színész, rendező, a Nagyvárad Táncegyüttest Szalay Tamás táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára és Nemes Zsófia táncművész, koreográfus, a debreceni PR-Evolution Dance Company társulatvezetője, a Szigligeti Társulat produkcióit pedig Albert Mária színházi szakíró, fordító, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója, Szabó K. István rendező, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, társulatunk korábbi művészeti vezetője, illetve Boka László irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa méltatták.

Az alábbi díjak kerültek átadásra:

Legszorgalmasabb önkéntes: Kocsis Márk

Legjobb gyermekszereplő: Boross Péter a Tüskevárban nyújtott alakításáért

Aranybérlet a leghűségesebb bérletes nézőnek: Erdei Árpád

Varga Vilmos-díj (a legendás színészegyéniség özvegye, Kiss Törék Ildikó és fia, dr. Varga Zsombor felajánlásából): Hunyadi István

Földes Kati-díj a színtársulat szavazata alapján a legjobb 35 éven aluli színésznek: Scurtu Dávid

Nosz Botond-díj (egykori Kulissza-díj): Hevesi Éva

Arany bonbon-díj: a Szigligeti Színház ügyelői, Joó Emília, Vajda Bogi, Varga Friderika, Kerekes Emma

Legjobb kortárs táncművész: Barabás Hunor

Legjobb néptáncművész: Barkóczi Réka

A legjobb férfi bábművész: Lélek Sándor Tibor

A legjobb női bábművész: Stéfán Bodor Mária

A legjobb női főszereplőnek járó Nívódíj: Trabalka Cecília, Aliz szerepéért az Aliz Csodaországban című előadásban

A legjobb női mellékszereplőnek járó Nívódíj: Kocsis Anna, Stázi bárónő a Csárdáskirálynő előadásban

A legjobb férfi főszereplőnek járó Nívódíj: Sebestyén Hunor, Arturo Ui, a gengszterek ura az Állítsátok meg Arturo Uit előadásban

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nívódíj: Szotyori József, ROBINSON, a gép A padlás című előadásban

Közönségdíj: Ilyés Klaudia

Életműdíj: Balogh Judit bábművész – a laudációt írta és felolvasta Botházy-Daróczi Réka a Lilliput Társulat művészeti vezetője (a laudációt csatolva küldjük) – sajtóközlemény

Negyedikesek jelentkezhetnek az MCC programjába

  2024. június 16. vasárnap 

Nagyváradon is jelentkezhetnek a jelenlegi negyedik osztályos gyerekek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjába. Az intézmény a következő tanévben is izgalmas kurzusokkal, ingyenes, iskola mellett végezhető képzéssel várja az ősszel 5. osztályt kezdő tanulókat.

Az MCC Erdély hét városában – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben – működteti az általános iskolás diákoknak szóló Fiatal Tehetség Programot. Az ingyenes, iskolai tanulmányokat kiegészítő, hasznos képzésekre lelkes, nyitott, tanulni vágyó fiatalok jelentkezését várják.
A Fiatal Tehetség Program ötödik osztálytól nyolcadik végéig kíséri a diákokat, majd lehetőséget ad bekapcsolódni az MCC Középiskolás Programjába. A hagyományos oktatási rendszer mellett kívánja segíteni a tehetséges magyar fiatalokat, az oktatási intézményekkel együttműködésben. Az MCC Fiatal Tehetség Programja nemcsak elméleti tudást nyújt, hanem lehetőséget teremt a diákoknak, hogy élményekkel egybekötve, gyakorlati kísérleteken keresztül fedezzék fel a tudomány izgalmas világát.
A foglalkozásokon a diákok megtanulnak például elsősegélyt nyújtani, a pénzzel bánni, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával vagy a jövőkutatás rejtelmeivel, emellett személyiségfejlesztő tréningeken, pályaválasztási tanácsadáson is részt vehetnek. A képzés minden második szombaton személyes jelenlétet igénylő foglalkozásokra épül, és online oktatási anyagokkal, oktatóvideókkal, egyéni projektekkel egészül ki. A képzések mellett a külső helyszíni élményprogramok, nyári táborok, családi programok, kézműves-foglalkozások vagy jótékonysági akciók is változatossá teszik a közösségi tanulást. A diákok továbbá heti rendszerességű angol és román nyelvoktatáson vehetnek részt, szintén díjmentesen, ahol kreatívan, gyakorlatban sajátítják el a hasznos nyelvi tudást.
A FIT Programba június 30-ig jelentkezhetnek a jelenlegi 4. osztályos diákok. Az érdeklődők az MCC weboldalán iratkozhatnak a jelentkezési lap kitöltésével és a szülői ajánlás feltöltésével, majd szeptemberben személyes interjúra hívják a fiatalokat. A programról további tudnivalókat a fit.mcc.hu oldalon olvashatnak. A szervezet munkatársai örömmel fogadják a fiatalok jelentkezését, és szívesen látják az érdeklődőket az MCC-központokban Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben. További információkért a fit@mcc.ro e-mail címen vagy a szervezet Facebook-oldalán érdeklődhetnek. – erdon.ro

12. Szent László Napok – Határtalan fesztivál

  2024. június 14. péntek 

Határtalan fesztivál – ezzel a mottóval szervezzük meg idén június 24–30. között a 12. Szent László Napokat Nagyváradon.

Határtalan ez a fesztivál a szó számos értelmében. Hiszen évről évre többen érkeznek rendezvényeinkre az anyaország közeli régióiból, de a határtalan azért is, mert nagyon sok Nagyváradról külföldre elszármazott időzíti a Szent László Napok idejére az éves hazautat, és miután átlépett egy vagy több országhatárt, betér a várba, ahol számtalan ismerőssel összefuthat, hogy egy sör, fröccs vagy limonádé mellett, néhány finom falat elfogyasztása közben elmeséljék egymásnak, mi minden történt legutóbbi találkozásuk óta, és egy kicsit nosztalgiázzanak.

Határtalan ugyanakkor a zenei felhozatal, a kulturális forgatag, a vásári kavalkád, nem ismer határokat a programok sokszínűsége, és természetesen határtalan a jókedv!

A Szigligeti Színházban június 24-én, hétfőn 19 órától zajló nyitógálán a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest láthatja a nagyváradi közönség, a csíkszeredaiak a Boldogasszony tenyerén című előadásukat hozzák el nekünk.  A nyitógálára a belépés ingyenes, de meghívó igényléséhez kötött. A meghívókat a Szent László Egyesület székhelyén (Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám) lehet igényelni június 17-étől, hétfőtől, munkanapokon 10.00–18.00 óra között.

A Kecskeméti Katona József Színház Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical előadását hozza el a nagyváradi közönségnek a Szent László Napokra. Az előadást június 28-án, pénteken 18 órától a Szigligeti Színházban láthatják az érdeklődők egy jelképes, 5 lejes belépő fejében, amelyet a Szent László Egyesület székhelyén lehet igényelni június 19-étől, szerdától munkanapokon 10.00–18.00 óra között.

A Szent László Napok legtöbb eseményének helyszíne különben ezúttal is a nagyváradi vár lesz, ahol olyan sztárok lépnek majd színpadra, mint Deák Bill Gyula, a Kowalsky meg a Vega, Zorán, de lesz ABBA Tribute Show, és felcsendülnek Máté Péter és Cserháti Zsuzsa slágerei is. Zenekarával, a Fényerővel érkezik a fesztivál színpadára Molnár Levente világhírű operaénekes. A gyermekeket számos izgalmas kaland mellett Tompeti és Barátai várják, Mosó Masa mosodája címmel pedig a Veronaki zenél a legkisebbeknek, illetve a nosztalgiázni vágyó „nagyobbaknak”.

Természetesen lesznek kiállítások, zenei események, könyvbemutatók, nem maradhat el a Szent László-napi sokadalom és vásár, a Nagyváradról elszármazottak találkozója, a hagyományos biciklizés Szent Lászlótól Szent Lászlóig, hungarikumokkal lehet ismerkedni és több színházi előadásra is várják a nagyérdeműt.

Részletes program hamarosan. Érdemes követni a Szent László Napok honlapját, Facebook- és Instagram-oldalát. A 12. Szent László Napok főtámogató intézményei a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a MOL–Új Európa Alapítvány, a Bihar Megyei Tanács és Nagyvárad polgármesteri hivatala. – A Szent László Napok sajtóirodája

Ady-gálaest Nagyváradon

  2024. június 13. csütörtök 

A debreceni Ady Endre Gimnázium és a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum egyedülálló gálaestjére kerül sor június 16-án, vasárnap 17 órától a váradi Szigligeti Színházban. Több, mint 120 fellépő diák, élő zenekar, több tucat műsorszám a legkülönfélébb műfajokban (tánc, ének, versek, jelenetek, hangszeres produkciók) biztosítja, hogy emlékezetes legyen az este. Jegyet váltani jelképes áron a színház pénztáránál vagy a biletmaster.ro oldalon lehet. „Várunk mindenkit szeretettel 9 és 99 éves kor között” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott meghívóban. – erdon.ro

Enyhén nőtt a munkanélküliségi arány Bihar megyében

  2024. június 12. szerda 

Májusban 2,06 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Bihar megyében, derül ki a foglalkoztatási ügynökség (AJOFM) közleményéből.

Az intézmény nyilvántartása szerint az említett hónap végén 4820 regisztrált munkanélküli volt megyénkben, közülük 2500 nő. A közleményből kiderül, hogy az ezt megelőző hónapban a munkanélküliségi ráta 2,01 százalékos volt, tehát enyhe növekedés tapasztalható. A bejelentett 4820 munkakereső közül 1531 kapott segélyt, 3289-en pedig nem részesültek ilyen támogatásban. A munkanélküliek nagy része, 3732 személy vidéken él, 1008 nyilvántartásba vett munkakereső pedig városon.
Korcsoportok szerint a legtöbb munkanélküli, szám szerint 1292, a 40–49 év közötti korosztályából került ki, ez az összes regisztrált álláskereső 27 százaléka. Utánuk jönnek az 55 év felettiek, akiknek körében 1053 személy keres hivatalosan munkát (22%), a 30–39 év közöttiek korosztályából 992 embernek nincs állása (20%). A 50–55 év közöttiek körében 805 személy (17%) van regisztrálva Bihar megyében, a 25 év alattiak korosztályából pedig 354 munkanélküli (7%). A 25–29 éves korosztályban mindössze 324 munkanélkülit vettek nyilvántartásba, ez az összes regisztrált álláskereső 7 százaléka.

A leghátrányosabb helyzetben azok vannak, akiknek mindössze elemi iskolai végzettségük van, a nyilvántartásba vett munkanélküliek 44 százaléka ugyanis az ő körükből kerül ki. Bihar megyében az állást keresők 26 százaléka általános iskolai végzettséggel rendelkezik, a középiskolai végzettségűek 13 százalékot tesznek ki, és 1 százaléknyian vannak azok, akik középiskola utáni továbbképző oktatásban szereztek végzettséget. A munkanélküliek 9 százaléka szakiskolai képzésben részesült, egyetemi diplomája 7 százalékuknak van.

Az AJOFM felmérése szerint a Bihar megyében jelenleg nem dolgozó személyek 12 százalékának nagyon nehéz lesz munkát találni, 47 százaléknak nehéz, 40 százaléknak átlagos problémát jelent ez, 1 százaléknyi munkanélkülit pedig könnyű lesz elhelyezni. A Bihar megyei munkanélküliségi helyzetről bővebben az AJOFM honlapján (www. anofm.ro) tájékozódhatnak. – erdon.ro