Átadásra került Bihardiószeg külső határrészén az elmúlt csütörtökön az a vízszűrő állomás, amely meggátolja a különböző szennyező anyagok, hulladékok átjutását Magyarország területére. Az ötmillió lej értékű beruházás állami finanszírozásból történt.

Az eseményen jelen lévő Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője szerkesztőségünknek nyilatkozva elmondta, hogy a mostani esemény előzményei három évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Tánczos Barna akkori környezetvédelmi miniszterrel (akinek Pásztor Sándor szakmai tanácsadója volt) és Nagy István magyar agrárminiszterrel együtt megtekintették azt a főként palackokból álló hordalékmennyiséget, amely átjut a határon.

A legnagyobb szennyezettséget nem a Körös, hanem a Szamos medre mutatta, akkor vállalták, hogy Románia fel fog lépni ez ellen. A Szamoson mindmáig nincsenek befejezve a munkálatok, ezzel szemben Bihar megyében a hordalék folyóból való kiemelése teljesen megoldódni látszik. Három szűrőállomást terveztek, egyiket a Berettyón, Berettyószéplaknál, a másikat a Fekete-Körösön, Tenkénél és az Ér-folyón, Diószeg peremén, a határszelvény közelében. Ebből kettő át lett adva, hiszen a munkálatok Tenkénél is le lettek zárva. Mindemellett a berettyószéplaki víztároló is kapott egy speciális német gyártmányú gépet, amely a vízfelületről fésűként szedi össze a szemetet.

Ez a szerkezet öt köbméter hulladék tárolására alkalmas. Az itteni munkálatok az elmúlt évben kezdődtek, októberre már be is fejezték a kivitelezést, adminisztratív okok miatt tolódott ki az átadás időpontja – idézte fel Pásztor. Elmondta, hogy a Körösök-vidéke országosan is példaértékű. A szennyezettséget illetően le lehet mondani, hogy főleg a pillepalackok okoznak gondok, de elhullott állattetemet is „halásztak” már ki. Mindez emberi hanyagság, főként a folyók mellett élő közösségek kulturális szintjének lenyomata.

A téli vízfelület fagyására is felkészült a létesítmény, megtöri a jeget, így az üzemeltetés időjárástól függetlenül is zavartalan lesz, amit négy alkalmazott segítségével végeznek el. A modern létesítmény automatikusan egy húsz köbméteres konténerbe szállítja a szemetet, ami előzetes becslések szerint két hónap alatt fog megtelni. A szemét elszállítását a vízügyesek már nem vállalják magukra, ez a feladat az érintett önkormányzatokra hárul – nyilatkozta az igazgató. – erdon.ro