Családon belüli erőszak – a mai társadalom sebezhető pontja?! címmel tartottak hétfőn vitát a parlamentben szakértők és az illetékes állami intézmények, illetve civil szervezetek képviselőinek részvételével.

A rendezvény résztvevői a jelenség elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet, rámutatva arra, hogy az erőszak nemcsak a családban, hanem az utcán, az iskolában is mindennapos.

Videóüzenetében Alina Gorghiu igazságügyi miniszter elmondta, hogy az idei év első három hónapjában a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma 2,4 százalékkal, 13.307-ről 13.628-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A bűncselekmények áldozatai közül 2507 férfi, 9 641 nő és 2262 kiskorú volt. Minden tizedik gyermek a családon belüli erőszak áldozata – részletezte az adatokat a miniszter.

Natalia Intotero családügyi miniszter arról beszélt, hogy a COVID-járványt követően Románia lakosságának egészségi állapota nagymértékben romlott, és az elmúlt két évben a válások aránya több mint 50 százalékkal nőtt. Emlékeztett arra, hogy a minisztérium két törvénytervezetet is beterjesztett a parlamentbe a gyerekek támogatására, és az egyik szerint 2025-öt a gyerekek évének nyilvánítanák Romániában a kiskorúak jogainak fokozott védelme érdekében. Emellett az Országos Esélyegyenlőségi Ügynökség számos programjának célja a nők támogatása – tájékoztatott Intotero.

A szenátus védelmi bizottságának elnöke, Nicoleta Pauliuc sokatmondó rendőrségi adatokat idézett a beszédében. Ezek szerint tavaly az EU- és NATO-tagállam Romániában 108.831 családon belüli erőszakos esetet jegyeztek, többségében városokban, a rendőrök pedig 94.710 esetben avatkoztak be a 112-es segélyhívó számra érkezett hívások nyomán. ‘Meggyőződésem, hogy az esetek száma többszöröse annak, ami a statisztikákban megjelenik’ – jegyezte meg.

A szenátus oktatási bizottságának elnöke, Monica Anisie szintén rendőrségi és ügyészségi adatokat idézett. Ezek szerint 2023-ban óránként 12 gyermeket vagy felnőttet bántalmaztak családon belül, 173 személy életét vesztette a családon belüli erőszak miatt, és 170 agresszort állítottak bíróság elé. Megjegyezte, hogy ezeken a statisztikákon csak akkor lehet javítani, ha az illetékesek foglalkoznak a jelenséggel. Ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy a családi erőszak áldozatai egyre bátrabban fordulnak a rendőrséghez. – agerpres.ro