Franciaországban több száz eurót fizetnek az ingyenes oltás helyett a hamis vakcinaigazolványokért. Az online üzlet a koronavírusnál is gyorsabban terjed, amióta a hatóságok ezekhez az igazolásokhoz kötötték kezdetben csak a rendezvények látogatását, később pedig már a távolsági közlekedést és az éttermi fogyasztást is. Múzeumba, moziba vagy sportrendezvényre július óta már csak azok mehettek, akik bizonyították, hogy megkapták az oltást, kiheverték a betegséget vagy negatív tesztet mutattak fel.

A rendelkezést utóbb kiterjesztették a vendéglátóhelyekre, a kórházakra és a vasúti közlekedésre is. A cél az oltási hajlandóság fokozása volt, az eredmény azonban a hamisított igazolványok feketepiaca lett. A Snapchaten kínálják az áldokumentumokat, noha a platform üzemeltetője azt mondta az Euronewsnak: „keményen fellépnek” a közösségi oldal szabályait megszegő felhasználókkal szemben. Az igazolás kiadásához az ügyfélnek meg kell adnia az okmány kitöltéséhez szükséges minden valós adatot. „Az információt elküldöm az orvosomnak, aki az összes adatot bejegyzi a francia egészségügyi rendszer adatbázisába” – árulta el a módszerről egy hamisító.

Miután a jogosult – bűnrészes vagy meghekkelt – egészségügyi alkalmazott beviszi az adatokat a számítógépes rendszerbe, a hatóságok az adatok birtokosára védettként tekintenek. A valótlan adatokat tartalmazó védettségi igazolások ára 140 és 350 euró között mozog. A hamisítók akár öt évig terjedő börtönbüntetésre és 150 ezer euróig (több mint 52 millió forintig) terjedő pénzbírságra számíthatnak. A hamis védettségi igazolást felmutatók három évet tölthetnek a rácsok mögött. – index.hu