A veszélyhelyzet újabb harminc nappal történő meghosszabbítását javasolta az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a kormánynak, amely szerdai ülésén döntött erről. Az intézkedés február 12-től, péntektől lép hatályba. A döntés értelmében érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, azaz 23 és hajnali 5 óra között csak munkavégzés vagy életbevágóan fontos esetben hagyhatjuk el a lakásunkat, és ezt előre megírt felelősségvállalási nyilatkozattal kell alátámasztanunk.

Szabályozzák az üzletek nyitvatartását: 21 óra után például csak a benzinkutak és a gyógyszertárak, továbbá a házhozszállítással foglalkozó éttermek maradhatnak nyitva. Magánrendezvényeket – lakodalmakat, keresztelőket, évfordulókat – tilos szervezni, miként kulturális megemlékezéseket, ünnepségeket sem; ellenben tüntetések lehetnek maximum 100 fő részvételével. A veszélyesnek nyilvánított (sárga listás) országokból Romániába érkezőknek karanténba kell vonulniuk, de ez nem vonatkozik a határ menti ingázókra, a fuvarozókra, nemzetközi sportversenyek résztvevőire, a diplomáciai testületek tagjaira.

Az orzságok listáját a közegészségügyi hatóság rendszeresen frissíti. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a határozattervezetben szerepel a települések fertőzöttségi aránya kiszámítási módszerének a megváltoztatása: e szerint a fertőzési gócokat – ha vannak –, vagyis a kórházakban, idősotthonokban lévőket is figyelembe vennék a fertőzöttségi ráta megállapításakor. – maszol.ro