Igen nagy egészségügyi kockázatot jelentenek a szociális otthonok veszélyeztetett lakói számára a munkaügyi minisztérium oltatlan alkalmazottai – véli Raluca Turcan tárcavezető.

Csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint a miniszter felszólította az alárendeltségébe tartozó intézmények vezetőit, hassanak oda, hogy a beosztottjaik minél nagyobb számban oltassák be magukat. Ugyanakkor tudatosította az intézményvezetőkben, hogy az oltatlan alkalmazottak igen nagy egészségügyi kockázatot jelentenek a velük érintkező veszélyeztetett személyek számára.

Raluca Turcan elfogadhatatlannak nevezte, hogy az idősek, gyerekek és fogyatékkal élő felnőttek számára fenntartott bentlakásos szociális intézmények alkalmazottainak mindössze 56 százaléka van beoltva, miközben a gondozottak átoltottsága 90 százalékos.

A miniszter arra is felszólította az intézményvezetőket, hogy gondoskodjanak a kötelező maszkviselésre vonatkozó előírás betartásáról, szerezzék be a szükséges mennyiségű fertőtlenítőszert. „Meg kell mindannyiunknak értenünk, hogy a kórházakat valósággal lebénítja a nagy számú Covid-beteg, és az állampolgárokat kiszolgáló állami alkalmazottakként kötelességünk elől járnunk a jó példával a felelős magatartásban” – írta Raluca Turcan. – Agerpres/Maszol