Több enyhítést is tartalmaz a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat, melyről hétfői ülésén döntött a kormány. Többek között engedélyezi az egyházi zarándoklatokat, így a csíksomlyói pünkösdi búcsú hagyományos megrendezését is.

„Senkinek nem áll érdekében egyetlen nappal is meghosszabbítani a veszélyhelyzetet” – jelentette ki hétfőn Raed Arafat belügyi államtitkár, miután közölte, hogy milyen újabb rendelkezéseket tartalmaz majd a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó határozat. Elmondta, ezt május 13-ától kezdődően újabb 30 nappal hosszabbítja meg a kormány, ugyanis bár az ország nagy része már zöld zónának minősül, június elsejéig mindenképp szükségesnek tartják a fenntartását.

Addig is a kormány lehetővé tette olyan telt házas kulturális és sportrendezvényeknek a szervezését, melyeken letesztelhető az új típusú koronavírus terjedése. Ezeken az eseményeken beoltott személyek vehetnek részt, vagy olyanok, akik igazolni tudják, hogy 15–90 napja estek át a betegségen, illetve fel tudnak mutatni egy legtöbb 72 órával korábban készült PCR-tesztet. – Krónika