Nyílt levélben fordult a kormányhoz a Romániai Építészek Rendje (OAR), kérve, hogy folytassák az eljárást Verespatak UNESCO-világörökségi listára való felvétele érdekében.

A nyílt levél aláírói emlékeztetnek, hogy a verespataki történelmi bányatelep 2021 júliusában kerülne a világörökségi bizottság vitájára, miután 2020 elején újraindult az eljárás. „A közbeszédben azonban olyan aggasztó jelzések jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy ismét veszélybe került az ügy visszatérése a bizottság elé.

Következésképpen a Román Építészek Rendje, amely 2007 óta javasolja a kulturális miniszternek Verespatak felvételét a világörökségi listára, és támogatja, hogy a verespataki rendkívüli kulturális és természeti örökség értékeit felelősségteljesen fejlesszék és értékeljék, felszólítja a kormányt, hogy ne ismételje meg a román állam 2018-ban elkövetett hibáit, amikor a világörökségi listára és a veszélyeztetett világörökségi listára való felvételre irányuló eljárást igazságtalanul és indokolatlanul leállították” – olvasható a dokumentumban. – Agerpres/Maszol