Rendkívüli megyei tanácsülést tartottak péntek délután a virtuális térben, és az egyik megszavazott előterjesztéssel a képviselő-testület jóváhagyta, hogy partneri megállapodást kössön a megyei tanács az állami vasúttársasággal (CFR) egy vasútvillamos-hálózat (tram-train) létesítése céljából Nagyvárad és hat környékbeli célállomás (Félixfürdő, Kardó, Bors, Biharszentandrás, Vizesgyán, a repülőtér) közt.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök kifejtette, hogy október 12-én a szállításügyi minisztérium elfogadta azt a beruházási listát, mely ezt a projektet is tartalmazta. Novemberben a megyei tanács plénuma elé terjesztik a hatástanulmányát, a 150 millió euró értékűre becsült befektetést európai uniós pénzforrásokból finanszíroznák, ami ezen a területen premiernek számítana Romániában.

Korábban a javaslat indokai közt szerepelt, hogy ezáltal többfajta közösségi közlekedési eszköz állna az utazók rendelkezésére, a vasútvillamos korszerű, kényelmes és környezetbarát, valamint csökkenne a társadalmi, kulturális és gazdasági szegregáció, hiszen az agglomerációban élők könnyebben és gyorsabban tudnának eseményekre járni, bemenni a munkahelyeire és hazamenni.

Ugyanakkor pedig az összeköttetés is egyszerűbb lenne az ipari parkokkal. Amúgy ez ötlet szintjén már több évvel ezelőtt felmerült, de csak most jutott a közigazgatási döntéshozatal fázisába, valószínűleg amiatt is, hogy a 2021-2027 közötti Szállítási Program keretében európai uniós vissza nem térítendő pénzforrásokat lehetne lehívni a finanszírozására.

A tervek szerint új vágányokat is lefektetnének, de felhasználnák a már létező vasúti síneket is, melyeket korszerűsítenének. Nagyvárad környékén ugyanis olyan vasútvonalak is vannak, amelyeket a román állami vasúttársaság (CFR) már nem üzemeltet, ezért ezeket a jövőben be lehetne vonni az elővárosivillamos-közlekedésbe.

A tram-train olyan elővárosi kötöttpályás közlekedési módot és kapcsolatot jelent, mely a szomszédos települések városi villamosvasút vonalait (hálózatait) nagyvasúton keresztül kapcsolja össze, biztosítva így a gyors és átszállásmentes belvárosi kapcsolatokat. Európában a kilencvenes évek elejétől jegyezhetünk ilyen rendszereket, Magyarországon például néhány éve Szeged és Hódmezővásárhely közt működik vasútvillamos. – erdon.ro