A hét elején ismét elkezdtek dolgozni a leendő élesdi körgyűrű minden szakaszán azt követően, hogy megtörtént a környéken az utolsó kisajátítás is – tájékoztatott közleményében a Bihar Megyei Tanács.

A körgyűrű munkálatainak már mintegy nyolcvan százaléka elkészült. Jelenleg közúti infrastrukturális munkálatokat végeznek beleértve az út stabilizálását és aszfaltozását, az Esküllő felé vezető 764-es megyei út kereszteződésénél lévő körforgalom alapozási munkálatait, a közművek áthelyezését és a ballasztalapozás előkészítését különböző szakaszokon.

Az élesdi körgyűrű építése egy évvel ezelőtt állt le, mert voltak, akik fellebbeztek az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) kisajátítási határozatai ellen. „A 23 helyi lakos közül, akik megtámadták ezeket a határozatokat, a legtöbben ejtették a keresetet. Hét személy elvesztette a pert, a bíróságok elutasították a kereseteket, öt személy esetében pedig végrehajtási eljárás indult” – áll a tájékoztatásban.

Az élesdi körgyűrű hossza 5,8 kilométer. 2023 szeptemberében megnyitottak a forgalom előtt egy 2,3 kilométernyi szakaszt. A munkálatok kivitelezői a Drum Asfalt és a Trameco cégek, a beruházás költségvetése 89 millió lej áfával együtt, a finanszírozást uniós alapokból biztosítják. – erdon.ro