Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a szenátus korábbi elnöke, Călin Popescu Tăriceanu ellen vesztegetés elfogadása miatt. Az ügyészek szerint Tăriceanut 2007–2008-ban, amikor még nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök volt, 800 ezer dollárral megvesztegette egy osztrák cég. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében.

A vádhatóság szerint a Tăriceanu-kabinet több olyan kormányhatározatot fogadott el, amivel lehetővé tették Microsoft-licencek törvénytelen kifizetését, az ügyészség szerint ezért cserében kapta volna a politikus a kenőpénzt. A 800 ezer dollárt – amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá – egy választási kampány költségeinek fedezésére használták – állítja a DNA. Stelian Ion igazságügyi miniszter január 13-án küldte el Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek a Călin Popescu Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó, Iohannis elnök által jóváhagyott kérelmet. A politikus ellen már 2018-ban is eljárást indított volna a DNA, akkor Tăriceanu még a szenátus házelnöke volt, és a felsőház megakadályozta az eljárás lefolytatását ellene.

A DNA most arra hivatkozott, hogy újabb bizonyítékokkal rendelkezik. Ezúttal könnyebb dolga volt a vádhatóságnak, mert Tăriceanunak nem sikerült újabb törvényhozói mandátumot szereznie a decemberi parlamenti választáson, így most már nem a parlamentnek, hanem az államelnöknek kellett jóváhagynia a kérést. A volt kormányfő ellen korábban már vádat emeltek hamis tanúzás miatt, akkor jogerősen felmentette a bíróság. – agerpres.ro