Nincs elég kamionsofőr, ezért nem tudják kiszállítani az üzemanyagot a töltőállomásoknak. A BP száz nagy-britanniai benzinkútját zárta be, és közölte, hogy hálózatának többi állomását is legfeljebb a kapacitások kilencven százalékáig tölti fel. Az Esso is bejelentette, hogy a Tesco áruházaknál működő kútjai közül néhányat bezárt az üzemanyag fuvarozási fennakadások miatt. Az EG Group nevű, angliai székhelyű üzemanyag forgalmazó közölte, hogy nem zár be töltőállomásokat, de 30 fontra korlátozza az egy-egy tankolás során megvásárolható üzemanyag értékét.

Ez alkalmanként 20-23 liter üzemanyag megvásárlását teszi lehetővé. A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezetei szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, és ez okoz egyre érezhetőbb áruhiányt kiskereskedelmi szinten. A szakmai szervezetek szerint ennek egyik oka az, hogy a brit EU-tagság megszűnése óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

A brit közúti áruszállítási szövetség (Road Haulage Association) legutóbbi becslése szerint csak január óta 30 ezer kamionsofőr hagyta el Nagy-Britanniát. Sajtóértesülések szerint a brit kormány az éleződő ellátási helyzet miatt egyelőre ötezer uniós teherautósofőr soron kívüli munkavállalásának engedélyezéséről döntött, legfeljebb hat hónapra. A közlekedési minisztérium emellett több tízezer nyugdíjas kamionsofőrt levélben kért fel arra, hogy álljanak ismét munkába. – MTI