Hatezer oktatót képeznének arra, hogy idegen nyelvként tanítsák a románt.

Meg kell adnunk minden gyereknek a lehetőséget, hogy megtanulhasson románul. Ez a célja az európai alapok minisztériuma és az oktatási minisztérium közös projektjének, amelyet a napokban bocsátottak közvitára. A projekt összértéke 10 millió euró, ebből hatezer oktatót képeznek tovább arra, hogy a románt idegen nyelvként tanítsák, de lesznek új tankönyvek, román nyelvű játékos telefonos applikációk is, amelyek a gyerekek románnyelv-tanulását segítik.

„Mind Székelyföldön, mind Kolozsváron és a Partiumban sok gyereknek gondot jelent a román nyelv elsajátítása. Azonban ahhoz, hogy mindenki otthon érezze magát Erdélyben, fontos, hogy a gyerekeink megfelelő módon tanuljanak meg románul, hogy ez számukra ne egy nehézség, hanem egy játék legyen! Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár kollégámmal együtt egy ilyen programot indítunk, ahol a gyerekek játékosan, akár a telefonos applikációk, de az alternatív tanulási módszereken keresztül is megtanulnak románul” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A közvita után a projektet hivatalosan is elindítják, a finanszírozási szerződés aláírása után várják majd a tanárok jelentkezését, akiket majd meghatározott kritériumrendszer szerint választanak ki, hogy a képzésen részt vehessenek. – Közlemény/Maszol