Az ukrán parlament jóváhagyta a házelnök, Dmitro Razumkov menesztését. A procedúra a Legfelsőbb Tanácsban kezdődött. Volodimir Zelenszkij államfő a Razumkov elmozdítására irányuló törekvést azzal indokolta, hogy a házelnök nyíltan beszélt a kormánypárt és közte az oligarchatörvény, illetve a szankciós politika terén fennálló bizalmas természetű ellentétekről, sőt, nem támogatta az államfő irányvonalát a politikában befolyásos oligarchákkal szemben, írta a távirati iroda.

Emellett bírálta az ukrán biztonsági tanács szankcióit, amelyeket ellenzéki médiumokra és ukrán állampolgárokra vetett ki bírósági ítélet nélkül. Zelenszkij bezáratott három oroszbarát televíziót, és több híroldal működését felfüggesztette. Razumkov ígéretet tett arra, hogy nem fogja megfellebbezni a döntést, bár véleménye szerint elmozdítása a házszabály megsértésével történik, azt viszont jelezte, hogy bírósághoz fordul, ha képviselői mandátumától is megfosztják.

A 2019-es választási kampányában Razumkov Zelenszkij fő szövetségese volt, ő vezette a Nép Szolgája párt választási listáját. Amikor házelnöknek választották, kilépett a párt frakciójából, arra hivatkozva, hogy a házszabály tiltja a tisztség viselőjének, hogy párthoz tartozzon. – index.hu