Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak, mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek – számolt be alább olvasható cikkében a varadinum.ma portál. A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország és Románia – hasonlóan több más európai országhoz – korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől – magyarázta. Közölte: ugyanakkor a két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és „nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából. Úgy látja, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást, és mely határátkelőhelyeken lesz érvényes.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke március 25-én, szerdán levelet írt Ion-Marcel Vela belügyminiszternek, amelyben kéri, hogy a kormány mihamarabb oldja meg azok helyzetét, akik román állampolgárok, és Magyarországon dolgoznak, illetve azokét a román állampolgárokét, akiknek a határ túloldalán van a lakhelyük, de Romániában dolgoznak, illetve idős szülők gondozása miatt ingáznak a román–magyar határon. A 3. számú katonai rendelet bizonyos előírásai súlyosan korlátozzák az ingázók munkavégzését, ez több ezer embert érint az ország nyugati határánál. Pásztor Sándor javaslata szerint az ingázók megélhetését megnehezítő intézkedést, elsősorban a 14 napos házi elkülönítés kötelezővé tételét ne alkalmazzák azokra a személyekre, akik nem abban az országban dolgoznak, ahol a lakhelyük van.

A kezdeményezés szerint az ingázók esetében elégséges volna, ha a határátkeléskor felmutatnák a munkahelyi igazolványukat és a munkaadó által kitöltött iratot, amelyből kiderül, hogy az illető hol dolgozik. Ugyanez a mentesség érvényesülne azok esetében is,  akik idős szüleik vagy a családban élő fogyatékos személy gondozása miatt utaznak a másik országba. Az RMDSZ közvetítő szerepe ebben a kérdésben döntőnek bizonyul, hisz a helyi, megyei és országos szinten is egységes, gyors fellépés meghozta az eredményt.