Két afrikai sertéspestis-gócot találtak Bihar megye északi részén, közölte a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) kedden. Az állategészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az április 12. és 16. közötti időszakban az akkreditált országos laboratórium elemzései alapján Bihar megyében két új, jelenleg is aktív afrikai sertéspestis-gócot találtak a házi sertéseknél, így jelenleg három aktív gócpont van nyilvántartva a megyében.

Érintve van Csokaly (Ciocaia), Székelyhíd és Érkeserű (Cheșereu). Az érintett településeken a DSVSA szakemberei azonnal meghozták a szükséges intézkedéseket, és az érintett gazdaságokat egészségügyi és állatorvosi felügyelet alá helyezték, továbbá megtiltották az állatok szállítását és fertőtlenítették az érintett gazdaságokat. A vaddisznók esetében a járványügyi helyzet változatlan, így jelenleg 25 vadászterületen van jelen az afrikai sertéspestis.

Az igazgatóság közleménye szerint minden beteg vagy betegséggyanús állatot, valamint azokat, amelyek kapcsolatba kerültek ezekkel, el kell pusztítani. A gazdákat az állam kártalanítja, de csak abban az esetben, ha az állatokat a jogszabályokban meghatározott határidőn belül azonosítják és nyilvántartásba veszik. „Felhívjuk a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre, de a vírus gazdasági szempontból nem elhanyagolható károkat tud okozni. A DSVSA továbbra is kéri az állampolgárok megértését, támogatását, és a hatósági intézkedések betartását, tekintettel a betegség súlyosságára és a vírus terjedésének gazdasági következményeire” – áll az igazgatóság közleményében. – erdon.ro